Många upplever att de får mer träningsmotivation med smarta tillbehör som träningsklockor

Klockorna som gör träningen till en lek

Published at 31. aug 2018 15:15, Updated at 31. aug 2018 15:24

Vill du ha mer inspiration och motivation under träningspassen? Här får du översikt över sportklockorna som gör träningen mycket mer spännande.

- Pulsklockor är otvivelaktigt ett effektivt hjälpmedel för dig som vill få ut ännu mer av varje träningspass. Dessutom är det inget tvivel om att många blir motiverade av att kolla hur långt du springer, vilken puls du har och kolla elevationen på rundan. Många klockor gör det också möjligt att dela passet på sociala medier, något som också är populärt, säger Sigmund Apold-Aasen.

Han är högskolelektor på Högskolan Kristiania i Oslo och ansvarar för att utbilda personliga tränare. Sigmund har också jobbat med uthållighetsarbete för elitidrottare.

Många olika klockor

Idag finns det  en rad olika träningsklockor på marknaden. Gemensamt för de flesta är att de mäter din puls, samt att du kan se hur långt du cyklar, går, springer eller utför andra aktiviteter.

- När du väljer en pulsklocka bör du tänka på vilka behov du har. Om du endast vill se hur långt du springer och vilken puls du har, kan du välja en enklare klocka än om du önskar en som är vattentät och till exempel även har sömnregistrering, säger Anne Grethe Holst, som är ansvarig för träningsklockor hos Komplett.

TÄNK PÅ BEHOVET: Anna Grethe Holst hos Komplett förklarar att träningsklockorna har flera olika funktioner, som passar till olika behov. FOTO: KOMPLETT

Få totalöversikt över träningen

Polar har utvecklat pulsklockor sedan 1977 och har använt puls som ett viktigt hjälpmedel sedan starten. Dessutom har det kommit till en rad funktioner som gör vardagen enklare även för dig som inte tränar.

- Puls som hjälpmedel är lika aktuellt idag som när vi startade med pulsklockor. Dessutom har vi nu klockor som bland annat berättar hur många kalorier du förbränner under dygnet, hur bra du sover och hur mycket du rör på dig. Dessa funktioner motiverar både dem som tränar, men också dem som endast vill ha en översikt över sin aktivitetsnivå oberoende av träning. Vi ser att många motiveras till lite mer rörelse än de annars hade gjort, säger Petter Andersen, produktansvarig hos Polar.

Läst den här? Så väljer du rätt hörlurar

Här är träningsklockorna Komplett rekommenderar just nu:

Polar A370:

Detta är en elegant, sportig och vattentät klocka. Den har kontinuerlig pulsmätning, avancerad sömnanalys och flera olika träningsfunktioner.

  Polar M430:

Detta är bästsäljaren från Polar. Löpklockan har GPS, pulsmätning, träningsfunktioner och aktivitetsregistrering hela dygnet. En superklocka för löpare med ambitioner.

  Polar M600:

Denna vattentäta smartklocka har GPS och Android Wear. Den är designad för dig som har en aktiv livsstil. Den har en egen pulsmätarteknik på handleden som gör träningen praktisk och enkel. Klockan registrerar aktiviteter som antal steg, distans, förbrända kalorier, sömn och sömnkvalitet dygnet runt. Tack vare dess inbyggda GPS registrerar den också hastighet, distans och rutt. Batteritiden är på två dagar.

  Fitbit Ionic:

Denna mäter avstånd, förbrända kalorier, aktivitet, sömn, puls, antal steg, antal våningar uppåt, tempo, antal längder i simbassängen och tid. Klockan rapporterar också obesvarade samtal, SMS-notiser, puls, hjärtfrekvens, kalendernotiser, automatisk övningsigenkänning och accelerationsmätare.

Glöm inte ljudet

Utöver klockor, finns det också produkter som levererar bra ljud till dig som vill lyssna på musik under tiden du tränar.

- Innan du köper nya hörlurar, bör du värdera om du vill ha öronsnäckor, ”on ear”- eller ”over ear”-hörlurar.

Hörlurar går runt eller över öronen, medan öronsnäckor går in. Välj det du tycker är mest komfortabelt, men det är få som vill ha något över öronen när de tränar, säger Erik Berthling Olsen, som är ansvarig för Hi-Fi-produkter hos Komplett.

- Du bör också tänka över om du vill ha trådlöst ljud, som ansluts med Bluetooth istället för kabel, lägger han till.

HI-FI-EXPERT: Erik Berthling Olsen hos Komplett säger att många föredrar öronsnäckor till träning. FOTO: KOMPLETT