Far och dotter med smartklocka på barnet.

Smartklocka till barn – en trygghet när barnen går till skolan

Published at 27. aug 2019 11:01, Updated at 27. aug 2019 11:18

Smartklockor för barn har funnits på marknaden i några år, och mobilklockorna är speciellt populära bland svenska föräldrar. Många undrar vilken mobil de ska köpa till sitt barn, och inte minst, nä det är dags att införskaffa en. Kanske är en mobilklocka rätt val?

Det finns mycket skepsis bland föräldrar när barnen ska få sin egen smarttelefon, eftersom de exponeras för tillräckligt med skärmtid på andra enheter. Under utvecklingen av mobilklockorna var det just detta Xplora hade i åtanke. Nämligen att ge barnen möjlighet att ha kontakt med föräldrarna utan internet, spel och andra frestelser på skärmen.

Läs också: Surfplatta till barn

Smartklockan Xplora är testvinnare

Vår mest sålda smartklocka till barn hos Komplett, är klockan från Xplora. Det finns också andra klockor på marknaden, men föräldrar har gett just Xplora väldigt bra omdöme. Även det norska teknikmagasinet TEK håller med.

I testresultatet lägger TEK stor vikt på den intuitiva touch-skärmen som en av orsakerna till segern. Redaktionen skriver att barn idag är vana vid touch-skärm på andra enheter och just detta gör Xplora enkel att använda för de minsta. Mobilklockan får även bra recensioner av kunder som har testat den, hela 8 av 10 poäng.

Läs också: Så gör du YouTube mer barnvänligt

Enkel att använda för barn

Gränssnittet är skapat för att vara enkelt för barn, ända ned till 4 års ålder. Genom föräldrar-appen läggs önskade kontaktar till med bilder, så att barnen inte behöver kunna läsa för att förstå vem de ringer till eller får inkommande samtal från. I föräldrar-appen kan barnet se hur många steg de har gått, samt få notiser med alarm. Perfekt om du till exempel vill påminna barnet när det är dags att gå till skolan.

En mobilklocka är dessutom ett tryggare köp än en mobiltelefon för de minsta, eftersom en klocka sitter på armen, medan en mobil lätt kan glida ur fickan eller väskan. Dessutom är det större chans att en mobil blir stulen. Klockan är vattentät med IP67-certifsering – något som gör den robust och perfekt för barn.

Andra föräldrar rekommenderar mobilklocka

Andra kunder som har köpt och testat Xplora 3S är nöjda med klockan, som ofta är barnets första mobiltelefon. Föräldrar uppger att klockan är en bra hjälp när barn och föräldrar är i en fas där man skall börja släppa lite på kontrollen, men ändå önskar en viss översikt. Här har vi hämtat några av citaten från föräldrar som kan vara användbar information för dig som överväger att köpa en smartklocka till ditt barn:

Mamma till dotter som går i första klass:

- Vi bor i en bit från skolan och hon önskar gå själv. Det har hon fått lov till med denna. Mobil hade ju varit ett alternativ men jag tyckte hon är alldeles för ung. Denna klocka är en perfekt övergång till det!

Pappa till son:

- Vi är emot att en 7-åring ska ha en egen smarttelefon med tillgång till allt som internet har att erbjuda. Vi är rätt hårda när det kommer till skärmtid, och egen smarttelefon hade inte hjälpt. Xplora var den perfekta lösningen för oss – vi kan ringa varandra, skicka meddelanden och hålla kontakten utan tillgång till internet och spel. Produkten har överstigit alla förväntningar.

Mamma till dotter:

- Vi valde att prova denna för att få vår dotter att klara fler saker på egen hand. Nu går hon till skolan ensam och har varit på fotbollsträning själv. Den har bra ljud och är lätt att använda. Den är bättre än vad vi förväntade oss. Rekommenderas starkt.

Extra säkert med GPS-klocka

Smartklockorna till barn är inte bara en enkel mobil. Den är dessutom utrustad med GPS, som gör det möjligt för dig att se var barnet befinner sig. Så att du kan hålla koll på att barnet kommer tryggt hem från skolan, eller fortfarande är på besök hos vänner. I appen kan du dessutom upprätta en säkerhetszon, där du får en notis med alarm om ditt barn är på väg utanför det område som ni tillsammans har definierat som ”trygg zon”.

Vuxna väljer vem som kan ringa barnet

Smartklockan låter dig som förälder bestämma vilka kontakter barnet kan ringa, och du kommer  dessutom få full kontroll över vem som kan kontakta ditt barn. Klocktelefonerna kommer med medföljande SIM-kort där du kan teckna abonnemang för 1, 6 eller 12 månader åt gången.

Läs också: Välj rätt telefon till barnen