Prismatch*Prismatch*

FOTO: VG Partnerstudio

Test: PlayStation VR

Kan Sonys konsol-VR jämföras med utrustningen från de etablerade VR-aktörerna? Kanske, men då måste spelen vara bra nog.

Om lite över en månad kommer Sonys ”virtual reality”-satsning, PlayStation VR, ut i butikerna, men redan den här veckan har vi fått testa höstens stora spelnyhet.

Samtliga av oss har testat både Oculus Rift och HTC Vive flera gånger tidigare. VR-utrustning som kostar betydligt mer än Sonys PlayStation VR och som samtidigt kräver en kraftfull speldator.

Läs även: Allt du behöver veta om VR

Med Sonys utrustning räcker det med att man har en PlayStation 4, webbkamera, och eventuellt även ”Move motion”-kontroller. Har du detta hemma, får du VR-utrustning till nästan hälften av priset som du behöver betala för ett VR-headset från Oculus och HTC.

Av den anledningen var inte förväntningarna på den första konsol-VR-upplevelsen skyhöga.

Läs omdömet längre ner i artikeln.

 

Vitt skilda demo-spel

Under demot får vi testa fyra olika demo-spel: Oceans descent, Until Dawn: Rush of blood, London Heist, och RIGS.

I Oceans descent blir man – som spelnamnet anslöjar – nersänkt i havet. Man sitter skyddad i en till synes robust bur och ser sköldpaddor och färgglada fiskar som simmar omkring. Men det blir mörkare ju djupare man kommer, och plötsligt blir det tydligt att buren har en faktisk funktion. Du har säkert redan listat ut det, men det dröjer alltså inte länge innan vi får sällskap av en vithaj. Och buren är inte robust nog.

Efter ett lite överraskande och ganska nära möte med vithajen är vi redo för nästa spel. Mina kompanjoner insisterar på att Until Dawn-demon är något för mig även om svetten i pannan redan börjat rinna på mig. Jag får tips om att skjuta med ”move”-kontrollen och att stänga ögonen om det skulle bli allt för obehagligt – och jag litar på deras ord. Kort sammanfattat: Berg- och dalbana, spöken, läskiga clowner, och zombies. Alltså en fullträff för någon som tycker att The Walking Dead är tillräckligt skrämmande.

Jag har fått tillräckligt, men Espen Harring, som är marknadsansvarig för spel hos Komplett och Mikkel Melsom, som är innehållskoordinator hos Komplett, har bara börjat.

 

 

BILJAKT: Mikkel Melsom från Komplett testar PlayStation VR demo-spelet London Heist. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Nästa demo är London Heist, där man är en passagerare i en bil. Espen och Mikkel sitter på varsin stol och spelar samtidigt. Det byter radiokanal i bilen, plockar upp läskburkar, och öppnar bildörrarna. Men det är naturligtvis inte vilken biltur som helst. Det är biljakt och skjutvapen som står på schemat.

Det sista demot killarna testar är RIGS, som är ett slags futuristiskt sportspel där man styr varsin robot. Fem minuters testet är lite kort, och ger bara ett litet smakprov på vad spelet kommer att erbjuda. Lite svårt är det också, att sikta med huvudet är svårt att få kläm på. 

 

Wow-känsla

Det är tydligt att demo-spelen är strategiskt utvalda. Det är väldigt olika varandra och visar olika spel som man kan ha det roligt (och läskigt) med i VR.

 

 Espen är inte helt överens med Mikkel:

Tycker du det? Jag fick inte en helt verklighetstrogen känsla alla gånger. Men jag är enig om att grafiken i Oceans Descent var väldigt bra, men i biljakten kändes som att jag spelade ett spel från 1995, säger Espen.

 

Våra VR-ENTUSIASTER: Mikkel Melsom (vänster) och Espen Harring har spelat mycket VR-spel och hade mycket att tycka till om PlayStation VR efter att ha testat flera demo-spel den här veckan. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

 Killarna från Komplett ser positiva och negativa sidor av samtliga spel, och kommer fram till att undervattensspelet var bäst grafikmässigt och att biljakten hade väldigt bra interaktion och tracking.

 Det som imponerade på mig mest var trackingen. Äntligen får man användning av PlayStation Move till något, och det är ju en teknik som PlayStation har använt länge, säger Espen.

 

Slutsatsen är att om bra grafik, tracking, och interaktion samlas i spelen som lanseras, så kan PlayStation VR verkligen leverera.

 Jag måste säga att jag fått ett väldigt positivt första intryck och ser fram emot att se vad som kommer, säger Mikkel.

 

De mest behagliga VR-headsetet

Precis som HTC Vive och Oculus Rift har även Sony kablar hängande på baksidan. Headsetet från Sony ser dock väldigt annorlunda ut, och det känns lättare än konkurrenternas – även om det faktiskt är ett tyngre headset. Anledningen till detta är troligtvis att det sitter väldigt bra på huvudet och kan justeras på flera sätt.

Det är det mest behagliga VR-headsetet som jag har testat – på långa vägar, och det är det headset som passar bäst för att använda sig av hörlurar samtidigt. Det är väldigt positivt, säger Mikkel.

 

 

BRA HEADSET: Killarna på Komplett menar att headsetet från Sony är det mest behagliga de har testat än så länge. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Förväntar sig ”soffa-spel”

 Sony rekommenderar att man har en yta omkring 2 x 3 meter för att spela PlayStation VR, men flera av spelen vi testade är skapade för att spelas sittande. Det ger hopp om att flera spel kan bli typiska ”soffa-spel”

- Om man ska stå är det smart att ha gott om utrymme omkring sig, men detta är nog VR som först och främst är menat att spelas från soffan. Det är i alla fall det jag hoppas på, säger Mikkel.

 

Förhoppningen är att PlayStation nu ska lansera VR-versioner av de stora spelen, som man kan sitta med i flera timmar.

 - Nu ser jag fram emot VR-upplevelsen som man kan använda 4-5 timmar i sträck. Inte minst ser jag fram emot en ”bugg-fri” spelupplevelse, säger Espen.

Spelar du Pokémon Go? Här är experttipsen som gör dig till en mästare

 

Lanseringsspelen är ”Make it och break it”

Enligt Espen och Mikkel är det mycket folk som nu sitter och väntar på bra konsol-VR, och de menar att det är precis det som Sony nu kommer med.

Gamers är väldigt oförlåtande. Det som är en ”maker” eller en ”breaker” för PlayStation VR är att innehållet är bra nog vid lansering. Av det vi har sett idag så ser det lovande ut för lanseringen, säger Mikkel.

De förväntar sig att en hel del innehåll som finns tillgängligt på Steam, spelplattformen som Valve, en av utvecklarna till HTC Vive står bakom, även kommer att finnas tillgängligt på PlayStation VR vid lansering.

 Vi Skulle gärna vilja se det exklusiva innehållet från Sony som inte är tillgängligt på andra plattformar i VR. Till exempel Uncharted-serien och The Last of Us, från spelproducenten Naughty Dog, säger Espen.

 

Tydligen har mer än 230 olika spelutvecklare och producenter börjat utveckla spel för PlayStation VR, skriver The Mirror, och redan nu kan man hitta en rad titlar på PlayStations hemsida.

Om fler spel släpps vid lansering återstår att se, men vi får med stor sannolikhet veta mer när Sony håller presskonferens om PlayStation VR den 7 september.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 05.09.2016

Senast uppdaterat: 23.11.2016