IT-experternas bästa råd: Välj en lämplig student-PC

Det är nästan omöjligt att studera utan - en enkel och användbar bärbar dator är förmodligen ett av de viktigaste verktygen du har som student.

Med studentbudget är chansen stor att du kanske inte vill ha en dator som är för dyr. Samtidigt ska laptopen vara en trogen och förutsägbar partner under studieperioden. Skräcken är att stå där på tentadagen med en dator som vägrar att starta eller att hårddisken kraschar strax före en viktig deadline.


Läs också: 
Enkla åtgärder som gör dig till en bättre student

Den centrala IT-avdelningen vid universitetet i Oslo (USIT) ger via Smart allmänna råd till studenter som är på PC-jakt.

Låg vikt och bra skärmstorlek

Även om en 15-tums laptop är bekväm att arbeta med, är det inte optimalt att släpa runt på en dator som väger för mycket, särskilt om väskan också ska fyllas med ett par böcker. 
De allra minsta maskinerna bör du heller inte prioritera, även om de kan vara praktiska på föreläsningar. Du kommer ju att sitta i timmar framför skärmen och därmed är det en fördel om den är behaglig att läsa på.


En bärbar dator på runt 13 tum är rätt val för de flesta studenter och vikten bör vara under 1,5 kg, rekommenderar USIT. 

Lång batteritid

Även om du förmodligen alltid har ett eluttag i din omedelbara närhet, är det tråkigt om din laptop inte ens klarar av att fullfölja en föreläsningstimme. Därför är det viktigt att kontrollera att maskinen har en bra batteritid, och enligt USIT bör batteritiden vara minst sju timmar.

Apropå batteri: Här är tio knep som gör att mobilbatteriet räcker längre

Tillräckligt med RAM

För normal användning av applikationer och webbplatser rekommenderar USIT att välja en maskin med minst 8 GB minne (RAM). Men om du planerar att använda din bärbara dator för mer krävande program eller spel, bör du kontrollera om du behöver mer RAM-minne. Minst 8 GB RAM är tillräckligt med minne för de flesta studenter, enligt USIT.

Välj rätt hårddisk

Eftersom den bärbara datorn i första hand är avsedd för användning i samband med studier behöver du inte massor med lagringsutrymme, men valet av hårddisk har mycket att säga om användarupplevelsen.


Medan en traditionell hårddisk (HDD) ger mycket lagringsutrymme för dina pengar, kan den vara ganska långsam  – och den blir bara långsammare och långsammare med tiden. Alternativet är att välja en SSD-hårddisk som använder flashminne. Detta innebär att den inte har några rörliga delar, vilket gör att den tål mer stötar än traditionella hårddiskar - och den är verkligen mycket snabbare. 

Lägg pengar på en bärbar dator med SSD, som kostar lite mer än traditionella hårddiskar, så har du en snabb PC som håller längre. Enligt USIT bör du välja en SSD-disk med minst 128 GB.

Hög skärmupplösning

Även om skärmupplösningen kanske inte är det allra viktigaste, är det värt att investera i en bärbar dator med Full HD-upplösning, särskilt om du också vill använda datorn för underhållning vid sidan av studierna. 

Med hög upplösning har du också mer utrymme på skärmen, så att du kan arbeta med flera fönster samtidigt. Full HD-upplösning, det vill säga 1920 x 1080 pixlar, rekommenderas för skärmar på 13 tum, berättar USIT. 

KOM IHÅG ATT TESTA: Bekvämt tangentbord och styrplatta är viktigt när man tillbringar en hel del tid bakom datorskärmen. Foto: Pixabay

OK processor

Tekniska specifikationer som CPU och grafikkort bör vara underordnade de egenskaper som vi redan har nämnt - om du inte planerar att använda din bärbara dator för tunga redigeringsprogram, spel eller lagring av stora filer.

Om du väljer en maskin med en Intel-processor bör du enligt USIT välja en Core i5-processor. Core i7 är ännu mer kraftfull (och Core i3 svagare), men för studier är den extra prestandan förmodligen inte värt priset.

Även om du väljer en av de ovan nämnda processorerna är du inte garanterad en snabb maskin. Intel har i själva verket döpt sina processorer till i3, i5 och i7 i många år, och en gammal processor är inte till mycket nytta idag. 

Ett sätt att försäkra sig om att processorn är ny är att kontrollera batteriets livslängd. Nya processorer har nämligen bidragit till att batteritiden på laptops har förbättrats avsevärt under de senaste åren.

Välj en maskin med Core i5-processor och dubbelkolla att batteriets livslängd är lång.

Bekvämt tangentbord och styrplatta

Du kommer naturligtvis inte bara att läsa mycket, men också att skriva en hel del på din nya student-PC. Det faller dig kanske inte helt naturligt, men det är också rekommenderat att testa tangentbordet och styrplattan innan du gör det slutliga valet av din studentdator.
Om du inte tycker att det är bekvämt att arbeta med styrplattan kan du köpa en mus som du använder vid sidan om. Kontrollera också om tangentbordet avger ljud (för dina medstudenters skull).