Så väljer du rätt dator 2020

Studenter väljer olika studieinriktningar som ställer olika krav på datorn. Vi har pratat med tre studenter om vad de kollar på när de ska välja dator. Läs vår datorexpert Bethina Brustuen rekommendationer, så att jakten efter rätt laptop för dig och dina studier blir enklare i 2020.

Bra råd för studenter

Brustuen preciserar att det är mer än vikt och batteri som bör avgöra vilken laptop du väljer. Prestanda, lagringsutrymme och extrafunktioner bör också ingå i värderingen.

- En studentdator måste klara långa dagar med föreläsningar och bli buren runt mycket. Ett generellt tips är en 13 tums skärm. Det är tillräckligt stort utan att väga för mycket och ett bra val för studenter. Men dagens datorer erbjuder en rad andra användarmöjligheter som kan göra vardagen som student enklare, säger Brustuen.

Som gjort för noteringar under föreläsning

Det har kommit praktiska funktioner på de nya datorerna som kan vara användbara speciellt för studenter. Funktioner som touchskärm eller ”inking”. På dessa skärmar kan du teckna och skriva direkt på skärmen. Med andra ord, perfekt för noteringar under föreläsningen.

Tillräckligt med lagring för din användning

Vad du ska använda datorn till i skolan är avgörande för hur mycket lagringsutrymme, minne och processorkraft du behöver.

- Om laptopen i stort sett enbart ska användas till Office-paketet, behöver du inte en lika kraftfull dator som för tyngre rit- och redigeringsprogram. Det lönar dig ändå alltid att tänka på framtiden och värdera datorvalet utifrån att datorn ska hålla hela studietiden och kanske längre, lägger Brustuen till.

      

Tips och rekommendationer till studenter

Våra studenter har uppgett vad de vill ha och inte minst vad de studerar. Baserat på detta ger vår specialist tips på vad man ska se efter och lägga vikt på i en dator, för att matcha önskemål och krav i 2020.

   

Dessa kriterier bör du tänka på när du ska välja dator

Storlek*: 13 tum

* Skärmstorleken mäts diagonalt och uppges i tum. Storleken på datorskärmen reflekterar som regel vikten på datorn. En laptop på 13 tum kommer därför vara ett bra vad för studenter som ska bära med sig datorn en hel dag.

Vikt*: 2 Kilo

* Att vikten är låg kommer vara viktigt i en hektisk vardag med förflyttning över långa avstånd. En studentdator bör inte väga mer än 2 kg.

RAM*: 6 GB

* RAM är datorns arbetsminne och ser till så att det du håller på med på datorn, till exempel webbsidorna du har öppna eller programmen du använder, jobbar så bra som möjligt. RAM är viktigt för prestandan. Med för lite RAM kommer datorn upplevas som långsam. Välj en dator med 6 GB minne eller mer.

CPU (processor)*: i5 eller i7

* CPU, eller processor som det också kallas, kan man se som själva hjärnan i datorn. Processorns uppgift är att utföra alla instruktioner som operativsystemet och olika program önskar utföra.    Välj Intel Core i5, eller Intel Core i7 in dy behöver en kraftfull dator.

Lagring*: SSD, 256 GB

* Det finns huvudsakligen två olika lagringsmedier i en dator: mekanisk hårddisk, där data lagras på och hämtas från en platta som måste rotera, och SSD, som kommer utan rörliga delar och hämtar data omedelbart. SSD rekommenderas eftersom den är bättre på de flesta områden – den är snabbare, tystare och håller längre.

Batteritid*: Minst 8 timmar

* Tillgång till strömuttag kan vara en utmaning i en students vardag, speciellt i föreläsningssalarna. För att undvika det orosmomentet bör du ha med detta i beräkningen. Experten rekommenderar en dator med minimum 8 timmar batterikapacitet.