Prismatch*Prismatch*

Här är de senaste Snapchat-funktionerna

Det kommer hela tiden nya och färska uppdateringar ifrån Snapchat. Här har du en översikt över de senaste nyheterna, bland annat en helt ny design.

Internetstiftelsen i Sverige (iis.se) kartlägger i sin senaste rapport att av befolkningen upp till 25 år, är det minst 75 procent som använder Snapchat och minst 58 procent gör det dagligen. Mellan 26 och 35 år så har användningen ökat med 8 procent vilket är mer än en fördubbling sedan 2015.

I åldrarna 36-55 år uppger var tionde person att de någon gång använder Snapchat, men enbart ett par procent använder tjänsten dagligen.

Så även om vi är en stor grupp som använder oss av den sociala kanalen, så betyder det inte att vi känner till alla funktioner, speciellt när det hela tiden kommer nya funktioner. Därför har Smart gjort en översikt över de senaste nyheterna och hur du använder dom.

Sjekk også: USB-C: Kommer du äntligen att klara dig med endast en kabel?

Ny design och sökfunktion

 

SÖKFUNKTION: Nu kan man enklare söka efter nyheter, vänner och grupper. ILLUSTRATION: SKÄRMDUMP SNAPCHAT/KOMPLETT

Den senaste tiden har några utvalda Android-användare haft möjlighet att leka med några nya funktioner, enligt hemsidan TechCrunch. Den här veckan blev nyheterna även tillgängliga för resterande Snapchat-användare.

Om du redan har uppdaterat appen så har du säkert märkt att den har fått en liten omvandling.

Nu har det tillkommit ett sökfält som hela tiden ligger på toppen av skärmen, oavsett var i appen du befinner dig. Det ska göra det enklare att navigera sig runt.

Tryck på ikonen "quick chat" för att chatta med dina bästa Snapchat-vänner, hitta en grupp eller dina senaste vänner. Du får också förslag på vänner och kan även snabbare lägga till kontakter från din kontaktlista på telefonen.

 Nu kan du dessutom söka efter aktörer som ligger i Discover-funktionen, alltså där du kan hitta nyheter ifrån till exempel Daily Mail och Buzzfeed.

Obs! Upplever du problem med den nya funktionen så testa att starta om applikationen på nytt. I vår erfarenhet brukar det hjälpa.

Gruppmedelanden

Gruppvänner: Samla utvalda vänner i grupper för att dela bilder och meddelanden med dem. ILLUSTATION: SKÄRMDUMP SNAPCHAT/VG PARTNERSTUDIO

I tillägg till den nya uppdateringen, har det också kommit fyra nya funktioner sedan årsskiftet. Nu är det möjligt att skicka bilder, videor och chattmedelanden, till upp till 16 vänner samtidigt.

För att laga en gruppchat, gör du på samma sätt som du skulle ha skickat en vanlig "snap", men när du väljer vem du ska skicka till, trycker du i stället på grupp-ikonen överst i högra hörnet. Ikonen dyker först upp när du trycker på mer än en vän.

När du är inne i gruppmedelanden kan du trycka på ikonen överst till vänster för att ändra gruppnamn, lägga till flera eller lämna gruppen.

Ett annat knep är att du kan trycka på en person inne i gruppen för att chatta med endast den personen - så kallad "quick chat" som Snapchat har namngett det.

Klipp ut dina egna "klistermärken"

KUL KNEP: "Klipp" i dina bilder för att skapa egna klistermärken. ILLUSTRATION: SKÄRMDUMP SNAPCHAT/VG PARTNERSTUDIO

Det finns massvis av ikoner och klistermärken du kan använda dig av i dina ”snaps”, men nu kan du också skapa dina egna "klistermärken" av bilder du själv klipper ut.

Ta en bild i Snapchat och klicka på saxen du ser överst på skärmen. "Klipp ut" den del av bilden du vill behålla och ditt urklipp dyker direkt upp på skärmen.

Trycker du på ark-ikonen bredvid saxen kan du, precis som med andra ikoner du kan klistra in, också ändra storlek och placering när du håller den inne. Klistermärkena du klipper ut blir automatiskt sparade så att du kan använda dom igen senare.

Sjekk også: Ladda telefonen snabbare

Redigera sparade "snaps"

KONST AV SPARADE BILDER: Med målarpenseln kan du lägga på målningseffekter på bilderna, men bara på bilder du tidigare har sparat. ILLUSTATION: SKÄRMDUMP SNAPCHAT/VG PARTNERSTUDIO

 

Trycker du på den lilla cirkeln under kameraknappen i appen, får du upp de bilder och videos du tidigare har sparat (genom att tycka på "pil ned"-knappen innan du skickar en ”snap”).

De här bilderna kan du redigera när du sveper uppåt på skärmen och trycker på ritpennan nederst i fönstret.

Klipp ut ett "klistermärke" från bilden, rita en teckning, lägg på text eller välj målarpenseln för att skapa en cool målerieffekt i bilden. När konstverket är färdigt kan du skicka det till dina vänner.

Identifiera låten

DOLT KNEP: Musikidentifieringsappen "Shazam" är nu inbyggd i Snapchat, men funktionen ligger väl gömd. ILLUSTRATION: SKÄRMDUMP SNAPCHAT/VG PARTNERSTUDIO

Kanske har du redan applikationen "Shazam" nedladdad på din mobil. Det är en app du använder för att ta reda på vilken låt det är som spelas där du är.

Med den senaste uppdateringen ligger faktiskt "Shazam" inne i Snapchat. Ha appen öppen och tryck mitt på skärmen tills det dyker upp cirklar som snurrar. Då försöker applikationen att känna igen vilken låt det är du lyssnar på och du får upp artist, låtnamn, sångtext och mycket mer.

Obs! Knepet fungerar bara när du har kameran uppe i Snapchat och inte när du har tagit en bild eller en video, eller om någon har skickat dig en video med musik i bakgrunden.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 26.01.2017

Senast uppdaterat: 30.01.2017