Prismatch*Prismatch*

Skapa ditt eget ”cloud” hemma: Så här lagrar du kopior av dina familjebilder, videor och filer.

Har du bilder och filer sparade på gamla datorer eller har du någon gång tappat din telefon som du inte har säkerhetskopierat? Om du skapar dig ett eget ”cloud” hemma kan du samla alla dina filer på en plats, och det är faktiskt inte så svårt som många tror.

Har du bilder och filer sparade på gamla datorer eller har du någon gång tappat din telefon som du inte har säkerhetskopierat? Om du skapar dig ett eget ”cloud” hemma kan du samla alla dina filer på en plats, och det är faktiskt inte så svårt som många tror.

Många av oss slarvar med att spara och göra säkerhetskopior. Det verkar krångligt och tidskrävande så många bryr sig inte om att försöka sätta sig in i ämnet.

Det finns flera anledningar till att vara noggrann med att säkerhetskopiera sina enheter. För det första har svindlarna under de senaste åren blivit mer kreativa och det har blivit allt enklare med hjälp av teknologin att utföra trovärdiga bedrägerier, där man tar filer som ”gisslan” mot en lösensumma. För det andra så sparar vi mer personlig information och filer, än vad vi tidigare har gjort, förklarar Tomas Kristiansen, nordisk produktchef för lagring på Komplett.

Läs också: Så väljer du rätt trådlös router.

 

 - Majoriteten av alla hårddiskar kommer idag med ett program för automatisk säkerhetskopiering. Dom är enkla att installera och låter dig välja vad du vill säkerhetskopiera och hur ofta det ska ske.

EXPERTER: Witold Skalski (t.v) och Tomas Kristiansen på Komplett, tycker att det finns flera starka skäl till att ta säkerhetskopiering på allvar. FOTO: KOMPLETT

Har du en trådlös router av en nyare modell med en eller flera USB-portar, så kan du koppla din externa hårddisk till den. Gör du detta så har du enkelt skapat dig ett eget ”cloud” som du trådlöst ifrån dina datorer och mobiler kan säkerhetskopiera till.

 

Se också: Så får du snabbare internet hemma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EGET ”CLOUD” HEMMA: Genom att koppla en extern hårddisk till din trådlösa router, har du enkelt skapat en plats du kan föra över filer till. ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO

 

Så kopplar du den externa hårddisken till routern

Steg 1. Kontrollera att din trådlösa router har minst en USB-port. Helst USB 3.0 då det är den USB-standard som ger snabbast överföringshastighet, men för att få ut full hastighet måste även den externa hårddisken ha USB 3.0.

Steg 2. Välj en extern hårddisk som har tillräckligt med lagringsutrymme. Ska hela familjen använda sig av den, rekommenderas det att köpa en med minst 3 terabyte (TB).

 

EXTERNA HÅRDDISKAR: Seagate har många olika modeller som passar till ändamålet. Seagate Backup Plus Portable 4 TB (t.v) och Seagate Backup Plus Desktop Hub 8 TB.

 

Steg 3. För att sammankoppla hårddisken med routern, krävs det att man loggar in i routerns administrationsprogram. Detta gör man genom att skriva in routerns IP-adress i webbläsaren. Den informationen hittar du på utanpå produktens originalkartong. Det kan se ut till exempel så här: http://192.168.1.1, http://192.168.0.1. Vissa routrar har egna program till mobilen för att enklare administrera det trådlösa nätverket.

När du har loggat in i administrationsprogrammet, kan du aktivera hårddisken som du har kopplat in i USB-porten.

Läs också: Med USB-C behöver du endast en kabel.

Steg 4. När hårddisken är kopplad till routern, kan du enkelt bestämma vilka enheter som ska säkerhetskopieras med hjälp av en applikation eller programvara som kommer med hårddisken.

Till Seagate-hårddiskar kan du till exempel ladda ned en applikation för att säkerhetskopiera innehållet på din mobiltelefon och få tillgång till innehållet på din externa hårddisk via telefonen. Du får också med en programvara till datorn som kan användas för att skapa en ”backup plan” och administrera vem som ska få tillgång till filerna.

Det finns även andra lösningar för trådlös säkerhetskopiering hemma, till exempel Apples Time Capsule.

 

NAS: Lagring du har tillgång till oavsett var du befinner dig

En extern hårddisk kan ta tid att installera, men det är enkelt att lägga till flera enheter när den väl är uppkopplad. En NAS (network-attached storage) däremot är lekande lätt att installera men lite mer avancerad när det kommer till att lägga till andra enheter, förklarar Witold Skalski på Komplett.


- Själva installationen av en NAS är som regel lätt, men uppkopplingen till olika enheter kan vara problematiskt för några.

Det finns däremot många fördelar om man tar sig tiden till det. Oavsett var i världen du befinner dig kan du få tillgång till dina filer. Med en extern hårddisk har du bara tillgång till filerna så länge du är hemma och uppkopplad till det trådlösa nätverket.

 

Har du sett den här? Här är de senaste Snapchat funktionerna.

 

Alla som är kopplade till WiFi och har tillåtelse, har därmed också tillgång till filerna. Säkerheten är också bättre, speciellt på de modeller med plats för två eller fler hårddiskar. Dessa kan man om man vill ”spegla” så att den ena av hårddiskarna tar en säkerhetskopiering av den andra. På så vis har du ännu en backup på dina filer.

Flera NAS-modeller fungerar också som mediacenter och kan därmed strömma innehållet till en TV eller ljudanläggning.

 

PRIVAT ”CLOUD”: Med en NAS installerad hemma, kan du få tillgång till dina filer oavsett var du befinner dig. ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO

 

Så här kopplar du upp NAS hemma.

Steg 1. NAS finns i flera olika varianter. Vissa säljs med hårddiskar förmonterade, medan andra kräver att du monterar hårddiskarna själv. Krävs montering så är det ett enkelt jobb, allt du behöver är en skruvmejsel.


Steg 2. När hårdvaran är på plats måste du installera den medföljande programvaran. I programmet kan du koppla upp maskinen samt bestämma vilka mappar som ska säkerhetskopieras.

Visste du att? Ladda telefonen snabbare med våra tips!

Steg 3. Sista steget är hur du kopplar andra enheter till en NAS. Har du en NAS ifrån Qnap till exempel, finns det flera applikationer till både iOS- och Android- enheter som kan användas för säkerhetskopiering av mobilen samt få tillgång till de filer som ligger på hårddiskarna. Med applikationen kan du också använda mobilen som en fjärrkontroll för att visa innehållet på din TV.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 09.02.2017

Senast uppdaterat: 09.02.2017

NAS: Det finns olika modeller av  har olika modeller av Qnap NAS. Här är två varianter med två eller fyra hårddiskar. Qnap TS-231P 2-bay NAS (t.v) och Qnap TS-431P 4-bay NAS