Enkelt gjort: Att skruva upp en bärbar dator är något de flesta klarar av. På bottendelen av datorn hittar du hårddisken samt övriga delar som kan bytas ut. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Så enkelt är det att byta hårddisk själv

Det hör till vanligheten att den bärbara datorn blir långsam efter några år.  För de flesta är lösningen att köpa en ny dator, men att byta hårddisk kan vara en bättre investering och det är inte så svårt som det låter.

 

Hårddisken är ”lagret” i din dator. Den lagrar all information som du har, allt från fjolårets semesterbilder till program och spel. Men med tiden kan det bli rörigt på lagret.

- Hårddisken är ofta orsaken till att äldre datorer blir långsamma, säger Pål Fredrik Berg, kategorichef för Komplett PC på Komplett.

Fler knep: Så enkelt kan du få datorn snabb igen.

- Om din bärbara dator börjar strula, eller om den snabbt blir varm, är det med stor sannolikhet hårddisken som är problemet.

 

Innovation

En god nyhet är att en ny typ av hårddisk har tagit över marknaden under de senaste åren, och den kan göra din dator snabbare.

Idag hör det till vanligheten att datorer levereras med den typen av hårddisk, som kallas för SSD. Det enda undantaget är budgetmodeller – och äldre datorer är nästan alltid utrustande med HDD (mekanisk hårddisk), utvecklar Berg.

- Den största skillnaden är att en HDD är fysiskt begränsad av en platta som roterar för att hämta data. En SSD däremot har inga rörliga delar och hämtar data med omedelbar hastighet, förklarar han.


Enklare än du tror:
Så bygger du din egen dator


- SSD är ofta tio gånger snabbare än traditionella hårddiskar.

 


Experten: Kategorichef för Komplett-PC, tjänsten för skräddarsydda datorbyggen på Komplett, Pål Fredrik Berg. FOTO: KOMPLETT

 

Bör du byta?

En bra SSD kostar från 7-800 kronor. Därmed är det mycket billigare att byta hårddisk än att köpa en helt ny dator. Du kan också spara pengar genom att köpa en billig bärbar dator med HDD och sedan själv byta till SSD. Det finns dock en risk att du förlorar garantin, undersök därför det med tillverkaren innan du sätter igång.

- Är du händigt lagd är det inte speciellt komplicerat att byta själv. Men det är att rekommendera att köpa ett ”uppgraderingspaket”, säger Berg och utvecklar;

- Ett uppgraderingspaket är ett kit som innehåller instruktioner, kablar och programvara. Det köper du på nätet för ett par hundra kronor.

Utöver det behöver du endast en liten stjärnskruvmejsel.

Missa inte detta: De viktigaste skillnaderna mellan PC och Mac.

 

Steg 1: Kopiera innehållet från den gamla hårddisken

Det första som du måste göra är att kopiera Windows från den gamla hårddisken till den nya.

- Det kan vara det svåraste med hela operationen. Det underlättar därför om du har ett uppgraderingspaket, säger Berg.

- I paketet får du med en programvara som enkelt klonar innehållet. Du behöver bara koppla din nya SSD till datorn och trycka på ”överför”.

Efter överföringen får du två hårddiskar med samma innehåll och är redo för bytet. 


ENKELT ATT ÖPPNA: Ta bort skruvarna på bottendelen av datorn. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Steg 2: Skruva upp datorn

När du gör detta är det viktigt att du slår av strömmen. Dessutom bör du jobba i ett rum utan statisk elektricitet, så undvik heltäckningsmatta.

Innan du börjar rekommenderar vi att du kollar på en instruktionsvideo på nätet, till exempel den här videon från vår YouTube-kanal. Tänk på att bärbara datorer kommer i många olika varianter, din dator kan vara annorlunda än den i videon.


Läs mer: Så väljer du rätt bildskärm


- Vänd den bärbara datorn upp och ned och ta reda på var hårddisken sitter. Det varierar från modell till modell, men placeringen är oftast markerad på undersidan av datorn, förklarar Berg.

- Du behöver oftast skruva loss bottendelen på datorn, men på en del bärbara modeller sitter hårddisken på sidan och då räcker det oftast med att ta bort en skruv.


SITTER HÅRT: Lossa chassit försiktigt. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Steg 3: Hitta hårddisken

När du har tagit bort chassit ska du tydligt kunna se hårddisken. Den är kvadratisk och i samma storlek som SSD:n.

- Det är inte något inuti en bärbar dator som är ser likadant ut som hårddisken, påpekar PC-experten.


Bli mer effektiv: Detta är de snabbkommandon du bör kunna i Windows.


Dessutom är det viktigt att nämna att chassit oftast sitter hårt fast. Var försiktig när du lossar det så att det inte knäcks.

Kom ihåg att hålla koll på skruvarna. De kan ha olika storlekar och bör skruvas i på samma ställe igen.


ENKELT ATT HITTA: Hårddisken är på bilden längst upp till höger. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 


RÄTT LIKA: Hårddiskarna har samma storlek. SSD till vänster och HDD till höger. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Steg 4: Demontera den gamla hårddisken

Hårddisken sitter vanligtvis fast både i en liten metallhållare och i själva datorn. Först måste du skruva ur skruven i metallhållaren och därefter den i själva hårddisken.

- När du har tagit bort skruven kan du enkelt lirka ur hårddisken. Oftast måste man först dra den lite bakåt först för att få den ur sitt spår, säger Berg.

- Den gamla hårddisken är bra att spara för att använda som extra lagringsplats. Du kan köpa en egen behållare och lägga den i, ett ”chassi”. Då kan du koppla den direkt in i datorn med en USB-kabel.


UT MED DET GAMLA: Efter att du har demonterat hårddisken, lösgör den försiktigt. FOTO: PARTNERSTUDIO

 


IN MED DET NYA: Montera SSD:n på samma sätt som den gamla hårddisken var ansluten. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Steg 5: Skruva fast den nya hårddisken och skruva ihop datorn igen

Med den gamla hårddisken avlägsnad är det bara att montera in SSD:n på samma ställe som den gamla hårddisken satt.

- Det är inget speciellt att tänka på i det här momentet. Hårddiskar har en standardstorlek, så SSD:n ska passa precis på samma sätt som den gamla.

Därefter följer du ganska enkelt de tidigaste stegen ovan i motsatt riktning. Se till att SSD:n sitter fast och skruva därefter på laptop-skalet igen.

- Efter det är det fritt fram att använda datorn som vanligt. Den kommer att vara precis som tidigare, men märkbart snabbare, säger Berg.

- Om något mot all förmodan inte fungerar som det ska, kan du alltid montera in den gamla hårddisken i datorn igen. Allt innehåll är kvar där, så det är en fullständig backup, avlutar han.


SNART KLAR: Skruva fast SSD:n med samma skruvar som den tidigare hårddisken satt fast med. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 


ALLT KLART: Lägg tillbaka chassit och skruva igen. Din bärbara dator är nu klar för användning igen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Inte bara datorer

Guiden ovan är först och främst relevant för bärbara Windows-modeller. Flera Mac- eller Chromebook-modeller har fastlödda hårddiskar, eller är svårare att skruva upp.

Att byta hårddisk kan också vara ett tips för andra maskiner, till exempel spelkonsoler. Ska du byta hårddisk på andra maskiner än bärbara datorer, bör du först försäkra sig om att det är möjligt att utföra.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 15.03.2017

Senast uppdaterat: 15.03.2017