Prismatch*Prismatch*

Så kan du behålla innehållet på telefonen när du byter mobilmärke

Att flytta kontakter, bilder och applikationer från en telefon till en annan kan vara krångligt nog, men vad gör man om man dessutom ska byta till ett nytt operativsystem?

 

I den här artikeln får du konkreta råd och vägledning för de flesta stora mobiltillverkarna som finns på marknaden idag. Vi tar dig genom varje märke och ger dig experternas bästa lösningar för en så smidig överföring av innehållet som möjligt, både från mobil till mobil baserade på samma operativsystem samt mellan telefoner baserade på olika. Något som många upplever som komplicerat.


Tomt på ström?
Så laddar du din mobil trådlöst


Märken som till exempel Sony, Samsung, HTC och Huawei kommer med operativsystemet Android, Apples telefoner kommer med iOS och utöver det har vi även Windows-telefoner.

Enligt Simen Dæhlin på Droidnytt är det enkelt att gå från en Android-enhet till en annan enhet med samma operativsystem.


- Det enklaste och minst tekniska är att överföra från Android till Android. Det kräver mer eller mindre ingen teknisk kunskap alls, eller någon speciell applikation för att flytta innehållet. Allt du behöver är ett Google-konto (Gmail), något som de flesta med Android-telefon redan har, eftersom att det krävs för att installera appar, förklarar Dæhlin.


Har du knutit ett Google-konto till din telefon kommer det mesta innehållet på din telefon automatiskt att sparas i ”molnet”. Det betyder att du enkelt kan ladda ned det till en ny Android-enhet på ett snabbt och smidigt sätt.


Missa inte: Hörlursknepen du borde använda


Lika enkelt är det på Apple-enheter, genom en säkerhetskopiering i iCloud, som är Apples molntjänst. Har du skapat en säkerhetskopiering i iCloud är det bara att logga in med ditt Apple-ID på din nya telefon och ladda ned säkerhetskopieringen.

Android: Gå till inställningar>konton>Google och logga in med ditt Google-konto för att administrera vad du ska göra en backup på. Använd applikationen SMS Backup restore för att arkivera och överföra SMS.

Apple: Använd iCloud för att spara en säkerhetskopiering av innehållet på din telefon.

Windows Phone: Tryck på Inställningar>Säkerhetskopiering och välj vilka applikationer, inställningar och data som ska säkerhetskopieras. Här måste du använda ett Windows-konto.

 

Förenkla flytten med hjälp av applikationer

Ska du byta till en telefon som har ett annat operativsystem än det du använder idag så kan processen verka lite mer komplicerad. Men så länge du vet vad du ska göra, är det inte så svårt.

Vi har tagit hjälp av mobilexperten på Droidnytt för att visa hur du flyttar ditt innehåll mellan olika enheter:

 

Flytta till iPhone med ”Flytta till iOS”


APPLE: För att flytta till iPhone behöver man ”Flytta till iPhone”-applikationen. Bilden visar en iPhone 7. FOTO: PRODUCENTEN

Har du en Android-telefon laddar du ner applikationen ”Flytta till iOS” från Googe Play på din gamla enhet. I applikationen kan du sedan välja vilket innehåll du vill överföra till din nya telefon; kontaktar, bilder och videor, bokmärken, e-postkonton och kalender.

Obs! Applikationer som du har köpt i Google Play kommer inte att överföras till iOS-enheten. Du måste eventuellt köpa dem på nytt i App Store.

Läs mer om ”Flytta till iOS” på Apples hemsida.

 

Flytta till Samsung med ”Smart Switch”


TILL ANDROID: ”Smart Switch” gör övergången till en Samsung-mobil enkel. Bilden visar en Samsung Galaxy S7. FOTO: GOOGLE PLAY/PRODUCENTEN

Har du en iOS-enhet eller en annan Android-telefon, kan du ladda ned applikationen ”Smart Switch” från App Store eller Google Play, för att flytta över ditt innehåll till din nya Samsung-telefon.

Du kan välja om du vill installera applikationen på din gamla eller din nya enhet - och om du vill skicka eller ta emot innehållet via trådlöst nätverk eller med hjälp av en kabel mellan telefonerna.


Snålt med ström:
Ladda telefonen snabbare med dem här knepen.


Har du en annan Android-enhet sedan tidigare kan applikationer och inställningar överföras i tillägg till kontakter, bilder och filmer, meddelanden, musik, kalender och övrig data. Flyttar du från en iPhone är det dessvärre omöjligt att överföra de applikationer som du har laddat ned i App Store.

Läs mer om ”Smart Switch” på Samsungs hemsida.

 

Flytta till Sony med ”Xperia Transfer”


TILL SONY:  Med applikationen ”Xperia Transfer” överför du filerna snabbt och enkelt. Bilden visar en Sony Xperia. FOTO: GOOGLE PLAY/PRODUCENTEN.

Sonys flytt-applikation funkar på samma sätt som Samsungs ”Smart Switch”. Även här kan du välja om du önskar ladda ned applikationen på din gamla eller nya enhet och om innehållet ska skickas eller mottas via trådlöst nätverk eller kabel.

Läs mer om ”Xperia Transfer” på Sonys hemsida.

 

Flytta filer till en Windows Phone


ENKELT FRÅN ANDROID: ”Switch to Windows Phone”-applikationen gör övergången till en Windows Phone till en lek. Från iOS måste man använda en annan applikation. FOTO: MICROSOFT/PRODUCENTEN

Medan det är enkelt att överföra filer mellan Android-och-iOS-enheter, kan det enligt Dæhlin vara lite mer komplicerat med några av de andra plattformarna, till exempel Windows-Phone.

Från en Android-enhet till Windows Phone, kan man använda en applikation som heter ”Switch to Windows Phone”, den fungerar ungefär på samma sätt som de andra flytt-applikationerna.


- När det handlar om att flytta från iOS till Windows Phone, är det lite mer komplicerat, förklarar Dæhlin.

 

För att flytta innehåll från iPhone till en Windows Phone behöver du göra följande:

 1. Upprätta Ett Microsoft-konto

 2. Ladda ned applikationen ”OneDrive” till din iOS-enhet

 3. Koppla ihop din gamla telefon med ett Hotmail-/Outlook-/Microsoft-konto. Det är viktigt att det är samma konto som du använder till OneDrive.

 4. Installera applikationen ”Transfer my data” till din Windows Phone.

När konto och applikation är nedladdat kan du starta själva överföringen.

- Du startar ”OneDrive” på iOS och använder samma inloggning som du kopplade din Windows Phone till. ”OneDrive” kommer att ta hand om överföringen av bilder och videor, medan ”Transfer my data”-applikationen har möjlighet att överföra textmeddelanden och bilder. Det är viktigt att hålla tungan rätt i mun när du överför data från iOS till en Windows Phone. Använder du fel konto kommer du inte att lyckas med att överföra innehållet, förklarar  Dæhlin.

Läs mer om ”Swith to Windows Phone” på Microsofts hemsida och läs mer om att byta från iOS till Windows Phone på den här sidan.

 

Flytta till Huawei


DUBBEL-LINS: Huawei har samarbete med Leika för att ge Android-telefonen en av marknadens bästa mobilkamera. Huawei P9 32 GB. FOTO: PRODUCENTEN


Enligt Dæhlin är det enklaste sättet att överföra innehåll till en Huawei-telefon att använda ett Google-konto. I alla fall om du ska flytta innehåll från en annan Android-enhet.

- Ha ett personligt Gmail-konto knutet till telefonen och använd det för att göra en backup och till att överföra filerna.

Android-enheter sparar automatiskt filerna i ”molnet” och därifrån kan de enkelt laddas ned till din nya Huawei-telefon efter att du har ställt in den. Kom ihåg att kopiera kontakterna till Google så att även de överförs till den nya telefonen.

Använd SMS Backup restore-applikationen för att arkivera och överföra dina SMS.


Har du sett den här? Tio knep som får mobilbatteriet att räcka längre


- Ett smart sätt att se vilka kontakter du har, eller manuellt hantera kontakterna, är att logga in på Googles hemsida för kontakter. Här kan du också exportera eller importera kontakter från Outlook, om du har kontakter sparade på ditt Outlook-konto.

Har du en iOS-enhet kan du ladda ned applikationen Google Drive, för att överföra de dokument som du önskar flytta till din nya enhet och sedan ladda ned filerna med hjälp av ditt Google-konto. Bilder och videor är enkelt att överföra med hjälp av applikationen Google Photos.

 

Flytta till HTC


EN RIKTIG SKÖNHET: Android-telefonen HTC 10. FOTO: PRODUCENTEN

För att överföra innehållet till en HTC-telefon tipsar Dæhlin om tre olika metoder som varierar beroende på om du flyttar från iOS, Android eller Windows Phone.

Flyttar du från en Android-telefon rekommenderar experten att du laddar ned innehållet som du har lagrat på ditt Google-konto, precis på samma sätt som vi beskrev i avsnittet om Huawei-telefoner (men du kan också använda programmet som är rekommenderat för iOS nedan).

Så överför du från iOS:

 1. Säkerhetskopiera innehållet på telefonen via iTunes på datorn.
 2. Ladda ned ”HTC Sync Manager” från HTC:s egen hemsida till din dator.
 3. Koppla in den nya HTC-enheten i datorn. Då kommer programmet du installerade att öppnas automatiskt.
 4. Klicka på Överföring och Säkerhetskopiering>Kom igång>Nästa.
 5. Välj säkerhetskopieringsfilen för iPhone-enheten och klicka därefter på ”OK”.
 6. Välj de innehållstyper som du önskar överföra från din iPhone till HTC-telefonen och klicka på ”start”.


Så här överför du från andra enheter (till exempel Windows Phone eller en gammal Nokia-telefon):

 1. Gå in i inställningar på den nya telefonen och välj ”Hämta innehåll från en annan telefon” och klicka sedan ”Alla andra telefoner”.
 2. Slå på Bluetooth på den gamla telefonen och koppla upp den med hjälp av ett nummer som visas på den nya telefonen.
 3. Följ instruktionerna på skärmen

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 15.03.2017

Senast uppdaterat: 15.03.2017