Har du en långsam dator? Så här enkelt uppgraderar du minnet som gör datorn snabbare!

Att skruva upp en laptop är inte något alla gör, men det är inte svårt och nya delar kan ge en datorn en förbättrad prestanda.

 

Smart har tidigare skrivit om hur du byter till SSD-hårddisk i din bärbara dator och varför det är ett bra knep för att snabba upp en långsam dator. Nästan lika viktigt som en bra hårddisk, är det emellertid att datorn har tillräckligt med minne, eller RAM.


Läs mer här: Så enkelt är det att byta hårddisk själv


- Om hårddisken är ”lagret” i din dator, kan minnet beskrivas som ”mellanlagret”, säger Pål Fredrik Berg, kategorichef för Komplett-PC på Komplett.

Hårddisken lagrar allt innehåll på datorn, säger han, medan minnet tar hand om det du gör för stunden, till exempel hemsidan du har öppen eller filmen du kollar på.

- Om du inte har tillräckligt med plats i mellanlagret, tvingas datorn gå in på lagret för att göra jobbet istället och då kommer det att gå långsammare.


Har du sett den här? Skapa ditt eget ”Cloud” hemma


Om du har du en långsam dator är det därför mycket möjligt att brist på minne är problemet, speciellt om hårddisken är ny. Lyckligtvis är det inte svårt att göra något åt saken.

EXPERTEN: Kategorichef för Komplett-PC, tjänsten för skräddarsydda datorer på Komplett, Pål Fredrik Berg. FOTO: KOMPLETT

 

Steg 1: Hitta rätt typ av minne

- Att installera mer minne är minst lika enkelt som att byta hårddisk, säger Berg.

- Du behöver inte göra mycket mer än att skruva upp datorn och stänga den igen. Det är klart på fem minuter.


Han förklarar att det enda du behöver veta innan du sätter igång är vilken slags minnestyp din dator har stöd för.

- En liten, men väldigt viktig detalj som du måste veta är om minnet i din dator är av typen DDR2, DDR3 eller DDR4, förklarar han.

- Om du är osäker, kan du installera gratisprogrammet CPU-Z, som visar vilken minnestyp datorn har.

ANALYS: Programmet CPU-Z berättar allt om din dator. Under fliken ”Memory” står det vilken typ och storlek på RAM du har. Den här datorn har typen DDR3 och storlek på 4 gigabyte. FOTO: SKÄRMDUMP CPU Z

 

När du har tagit reda på vilken DDR-typ din bärbara dator har stöd för, köper du RAM-stickor av den typen.  På vår hemsida kan du se exempel på olika typer av minnen.

- Det finns oftast plats för två RAM-stickor i en laptop och för att undvika komplikationer är det bäst att köpa två nya, istället för att kombinera en ny och en gammal.

Steg 2: Ta reda på hur mycket RAM du behöver

Nästa fråga du ska ställa dig är hur mycket minne du egentligen behöver och det beror på vad du använder din dator till.

Berg berättar att en ny laptop vanligtvis kommer med mellan 4 till 16 gigabyte (GB) RAM.

- Har din dator 4 GB RAM eller mindre så rekommenderar jag att uppgradera till minst 8 GB , säger han.

SPELDATOR: Hårdvaran i en dator som ska användas för spel är mer kraftfull än en vanlig bärbar dator. FOTO: KAI-EIVIND MARTHINUSSEN, SPILLFORUMET.NO

 

Om du använder datorn till spel har standardstorleken länge varit 8 GB, men nu har många nyare spel börjat kräva 16 GB.

Spel kommer med ett minimumkrav och ett rekommenderat krav.

Om du uppfyller minimumkraven så är det ändå inte säkert att du får en bra spelupplevelse, det lönar sig att ha mer än vad som är minimum, och dessutom kräver större spel en dator som är kraftfull inom alla områden, inte enbart RAM.  Har du en billig laptop med lite minne, kommer inte mer minne att höja spelupplevelsen.

Om du däremot använder datorn till mindre krävande användningsområden som till exempel kontorsarbete, surf och filmtittande, då kommer en laptop med 8 GB funka utmärkt, säger Berg.

- Om du är en blygsam laptop-användare kan du klara dig på 4 GB också, men det ger dig tydliga begränsningar.


Läs mer om spel och ”e-sport”:
Detta är spelarna som tjänar miljoner

Steg 3: Öppna upp laptopen och byt stickorna

När du har köpt RAM-stickorna du behöver, återstår endast att installera dom.

Du börjar med att vända datorn så att den ligger med locket ner och undersidan upp, skruva sedan upp plasthöljet. Detaljer om hur man öppnar en laptop hittar du i artikeln om hur du byter hårddisk. Kom ihåg att koppla ur all ström, jobba i ett rum utan statisk elektricitet och att spara på alla skruvar du lossar.

När du har tagit bort bottenhöljet gäller det att hitta RAM-stickorna.

- Ofta sitter det två stickor i datorn redan, i vissa modeller sitter det enbart en sticka och en ledig plats, säger Berg.

Han berättar att RAM-stickor är rektangulära och inte mer än några centimeter långa.

ETT PLUS ETT: Den här laptopen har en RAM-sticka (gul fyrkant) och en ledig plats (röd fyrkant). FOTO: VG PARTNERSTUDIO

- Var dom sitter varierar, men dom är enkla att hitta och sitter i varsitt spår, ofta under ett hölje.

Berg förklarar att du måste lirka ur dom gamla stickorna på snedden ur sitt spår och efter det kan du sätta in dom nya på samma sätt. Det ska inte gå att sätta in dom på fel sätt och när du hör ett litet klick så vet du att den är på plats.

Med dom nya RAM-stickorna tryggt installerade, är det bara att skruva på undersidan igen och starta datorn.

- Du kan få ett meddelande på datorn angående att den har uppgraderats med ett nytt minne och en fråga om den nya minneskapaciteten är korrekt, i så fall bekräftar du det.

- Oavsett om meddelandet kommer eller inte så kommer datorn fungera precis som förut. Inget av det du har lagrat på datorn kommer att försvinna.


Många menar att RAM-stickorna är dom smartaste delarna att byta ut i en laptop.

Om du ofta har flera program igång samtidigt är det avgörande att du har tillräckligt med minne. Det är en enkel och billig uppgradering som kan leda till stor skillnad, säger han.

Ska du köpa en ny laptop? Fyra bra anledningar till att välja en 2-i-1 PC

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 18.04.2017

Senast uppdaterat: 18.04.2017