SMART, SMARTARE, SMARTAST:  Ditt hem kan gå igenom stora förändringar under dom kommande åren, allt eftersom smarta system blir allt vanligare. FOTO: FUTUREHOME

Så kan ditt hem se ut om tio år

Smarta hem år 2027 kommer att vara automatiserade, veta hur du uppför dig och innehålla färre gadgets, säger experterna.

 

- Om din grannes hus brinner ska ditt hus kunna upptäcka det och varna hela grannskapet. Annars är det inte smart nog.

Det svarar Erik Stokkeland, CEO på Futurehome, på frågan om vad ett smart hem bör kunna göra om tio år. Futurehome är ett nystartat företag som har skapat ett system för att sammankoppla olika smarta lösningar i samma hus.

- En av dom stora utmaningarna idag är att smarta hem och smarta gadgets inte alltid talar samma språk. Därför är det viktigt att det kommer en form av standardisering. 

Stokkeland menar att mycket av arbetet kring smarta hem idag handlar om att sätta en grund för framtiden.

 - Om vi får en gemensam standard, kan alla tillverkare hänga på den och då kan nästan vad som helst bli möjligt i ett smart hem.

Men vad innebär det egentligen rent praktiskt för ett ”vanligt” smart hem år 2027?

EXPERTERNA: Bjørn-Ivar Nordbø på Komplett (vänster) och Erik Stokkeland på Futurehome (höger). FOTO: KOMPLETT OCH FUTUREHOME

Automatisering

Bjørn-Ivar Nordbø är nordisk produktchef för smarta hem på Komplett. Han påstår att teknologin utvecklas i så snabb takt att det är svårt att komma med några exakta spådomar.

- Ändå kan vi med ganska stor säkerhet säga att allt kommer bli mer sammankopplat. Det blir inte endast att vara ett smart hem, utan en smart infrastruktur, säger han.

- Huset kommer att kommunicera med bilen, och bilen med kontoret eller kylskåpet.

När du kör hem efter jobbet kommer huset att veta var du befinner dig och vad du behöver hemma, fortsätter han, som till exempel att kylskåpet berättar om du behöver mjölk, garageporten öppnas när du närmar dig och lamporna tänds.

- Dessutom kommer enkla saker som att fönsterna anpassar sig efter ljuset utomhus, dom täcks för efter behov.

Nordbø säger också att röststyrning kommer att bli mer utbrett än vad det är idag.

- Men bortsett från det tror jag inte att smarta hem kommer att förändras så mycket till utseendet, det kommer inte att likna det man ser i science fiction-filmer, där hemmen påminner om sterila, vita laboratorium.

- Smarta hem om tio år kommer nog att se ut som dom gör idag.

SOM VANLIGT: I framtiden kommer inte smarta hem nödvändigtvis att se annorlunda ut än dagens hem.

Härma beteende

Stokkeland är enig i att framtidens smarta hem inte kommer att se ut som i science fiction. Han tror istället att husen gradvis kommer att anpassa sig efter dina behov och mönster.

- Vi kallar det för att ”klona beteendet”. Huset kommer att försöka efterskapa sättet du använder det på.

Förutom att anpassa belysningen och temperatur efter hur du vill ha det under morgon och kväll,  blir huset även säkrare, fortsätter han.

- Huset kan fortsätta att uppföra sig som att du vore hemma, när du är på semester. Det kan tända belysningen eller sätta igång TV:n under dom tidpunkter som du normalt gör det, på det viset verkar det utåt sätt som att du är hemma.


Stokkeland säger att en ökad känsla av kontroll och trygghet är dom viktigaste anledningarna till att folk vill ha ett intelligent hem.

- Vi har gjort grundliga undersökningar för att ta reda på vad som motiverar människor till att göra sitt hem smart, säger han.

- Kontroll är viktigast. Folk vill slippa att oroa sig över om dom har glömt att stänga av strykjärnet, eller för inbrott eller brand.

ALLT I ETT: Idealet är ett hem som styr sig själv och som du kan övervaka via en app. FOTO: FUTUREHOME

Flera tjänster och färre gadgets

Stokkeland säger att smarta hem-marknaden kommer att öka och anpassa sig efter människors behov av kontroll under dom kommande åren.

- Smarta hem kommer att handla allt mindre om ”prylar”. Istället kommer det att handla om tjänster.


Redan nu jobbar man med att utveckla smarta leveranser av paket, tillägger han. Ett bud som kommer hem till dig och lämnar paketet med hjälp av en egen engångskod till ytterdörren som endast fungerar vid en viss tidpunkt.

- I USA testar dom till och med leverans av paket direkt till bilen. GPS:en berättar var bilen står och budet får tillträde till bilen för att lämna paketet, under tiden man exempelvis sitter i ett möte.

- Den här typen av tjänster kommer vi att se mer av. Beställer du ett boende via Airbnb, kan huset automatiskt värmas upp och tända belysningen innan du ankommer, låsa dörrarna av sig själv och gå på energisparläge när du lämnar, säger han.

Läs även: Så kan du ladda mobilen trådlöst

Nordbø berättar att man idag bygger hus så att dom kan utnyttja framtidens möjligheter i mycket större grad än vad dom äldre husen kommer kunna.

- Möjlighet för solenergi är ett bra exempel. Med solceller kan du spara energi under dagen och använda den när du kommer hem och ska laga middag, tvätta kläder och kolla på TV.

- Andra installationer är alarmsystem som ger dig besked i telefonen med videoöverföring om brandvarnaren piper. Då kan du se om det brinner i köket eller om det endast är någon i familjen som steker pannkakor, säger han.

- När vi får grundstenarna på plats, är det egentligen endast fantasin som sätter gränser.

 

Innehållet producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättad: 26.04.2017

Senast uppdaterad: 26.04.2017