Prismatch*Prismatch*

Ta fantastiska bilder med en iPhone 7 Plus med hjälp av dessa tips

De två kameralinserna på iPhone 7 Plus baksida ger nästan lika bra bilder som en professionell spegelreflexkamera. Med några enkla steg kan dina bilder bli ännu bättre.

 

- Skillnaden mellan liten och stor iPhone har ökat sedan Apple för första gången lanserade ”storebrodern” iPhone 6 Plus. Nu är kvaliteten på kameran den största skillnaden. Plus-modellen är helt enkelt överlägsen jämfört med den mindre versionen, förklarar Daniel Rosenquist, som ligger bakom den norska bloggen ”Det store eplet”.

 

ANVÄNDER IPHONE 7 PLUS: Daniel Rosenquist har tagit bilder med Apples telefon med två kameraobjektiv sedan den blev lanserad i höstas. Den här bilden är tagen med en iPhone 7 Plus och visar hur klara bilderna kan bli. FOTO: PRIVAT

Med en vidvinkelkamera och en kamera med teleobjektiv simuleras en djupeffekt i bilderna, på samma sätt som de gömda kameralinserna i telefonerna Huawei P9, LG G5, och HTC One M8.

Men enligt Rosenquist är det funktionen ”porträttläge” som kom med iOS 10-uppdateringen, som gör att iPhone 7 Plus nästan kan ersätta en spegelreflexkamera.

Funktionen skapar ett större skärpedjup där ansikten eller andra objekt är i fokus men bakgrunden blir oskarp.

- Det är väldigt enkelt att ta fina bilder med en iPhone 7 Plus. Öppnar du kameran och väljer ”porträttläge” så är mycket redan gjort.

MED OCH UTAN: ”Porträttläge” ger ett skarpt motiv med en oskarp bakgrund. Funktionen är aktiverad på bilden till vänster och avaktiverad på bilden till höger. FOTO: DANIEL ROSENQUIST


Läs mer: Koderna som avslöjar hur mycket vatten dina gadgets tål

Här är Apple-expertens fem tips för att få bättre skärpedjup:

1. Justera inställningarna

Telefonen är bra på att ställa in ljus och skärpa automatiskt. Men ska du verkligen briljera så lönar det sig att underexponera lite, förklarar Rosenquist.

- Då blir djupet i dina bilder skarpare och ser bättre ut. Du gör det enkelt genom att klicka på motivet inne i kamera-applikationen och dra den lilla solen upp eller ned.

Drar du fingret upp så kommer bilden att bli ljusare och vice versa som du drar fingret ned. En bild som är för ljus är överexponerad medan en bild som är för mörk är underexponerad.

MÖRKARE ELLER LJUSARE: När du trycker på skärmen inne i kamera-applikationen och en fyrkant med en liten sol dyker upp, har du möjlighet att justera ljuset. FOTO: SKÄRMPDUMP IPHONE

2. Gå närmare

En begränsning med ”porträttläge” är att objektet måste vara cirka två meter från kameran för att funktionen ska fungera, men telefonenen berättar om du behöver gå närmare eller längre bort.

- När du har ett objekt i perfekt skärpedjupsläge, kan det löna sig att ta ett steg närmare innan du trycker på utlösarknappen. Då får du fram detaljerna i bilden betydligt tydligare.

Har du låst objektet i skärpedjupsläge (visas med gula markörer runt ansiktet eller motivet du har i fokus) kan du flytta dig lite fram och tillbaka eller åt sidan. Sedan är det bara att trycka på utlösarknappen, precis som vanligt.

Läs också: Mobilladdning, myterna du trodde var sanning

3. Stå stilla

STILIG EFFEKT: Skärpedjupseffekten fungerar inte lika bra om det är mycket rörelse i bilden, men lite går bra. FOTO: DANIEL ROSENQUIST


Enligt Apple-experten är det enklast att ta bra bilder om fotografen och motivet rör sig så lite som möjligt.

Lite rörelse är inte något stort problem, men det är mycket svårare att få till djupeffekten med någon som går, springer eller rör sig mycket.


Mer om mobilladdning: Ladda telefonen snabbare med våra tips!

 

UTAN EFFEKTEN: Bilder som är tagna utan funktionen ”porträttläge” är också fina, men dom får ett helt annat uttryck. FOTO: DANIEL ROSENQUIST

4. Låt ljuset komma bakifrån

Rätt ljus är extremt viktigt när man tar bilder, något alla fotografer kan skriva under på. Rosenquist rekommenderar att röra sig i en halvcirkel runt motivet för att hitta det bästa ljuset.

Några av de absolut bästa bilderna jag har tagit med en iPhone 7 Plus är av människor som har ljuset bakom sig. Direkt motljus är ingen succé men om du får motivet in i skuggan med solljuset snett från sidan, kan du verkligen fånga ett Instagram-ögonblick.

5. Hitta en lugn bakgrund

IDIELL BAKGRUND: En mjuk och lugn bakgrund ger enligt Rosenquist den bästa effekten. FOTO: DANIEL ROSENQUIST.

Allra bäst effekt får du när det är ett ganska stort avstånd mellan motivet och bakgrunden. Bakgrunden kommer oavsett att bli oskarp om du har funktionen aktiverad, men med många människor eller stim i bakgrunden av motivet, blir effekten mindre, förklarar experten.

- En mjuk solnedgång i fjärran är kanske det absolut bästa exemplet på en bakgrund som fungerar optimalt i ”porträttläge”

INTE LIKA SKARP BAKGRUND: Här är bakgrunden ganska oskarp men eftersom det sker så mycket i bakgrunden blir effekten inte lika tydlig. FOTO: DANIEL ROSENQUIST.

 

Innehållet är producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 09.05.2017

Senast uppdaterat: 09.05.2017