Prismatch*Prismatch*

PLÅTA PÅ: Att välja rätt objektiv till kameran kan påverka resultatet rejält. FOTO: VG Partnerstudio

Så väljer du rätt objektiv till din spegelreflexkamera

Om du köper en spegelreflexkamera har du möjlighet att byta objektiv och få ett helt nytt fotoresultat. Här är guiden för hur du väljer rätt objektiv.

 

 

Fotograf Alexander Thorsen rekommenderar att noggrant tänka över vad du ska använda objektivet till innan du köper det. Ska du till exempel ta semester-, porträtt- eller naturbilder kan det ha stor betydelse för vilket objektiv du bör välja.

- Även om det är smart att lägga pengar på både bra kamerahus och objektiv, så är objektiven smartast att börja med. De kan du ofta fortsätta använda även om du uppgraderar ditt kamerahus, berättar fotografen.

REKOMMENDERAR: Fotograf Alexander Thorsen rekommenderar att du väljer objektiv efter vilket motiv. FOTO: PRIVAT

Canon och Nikon är idag de största tillverkarna, men Thorsen rekommenderar även tredjepartsobjektiv som Sigma och Tamron som bra alternativ.

- Ibland kan de faktiskt vara bättre än originalobjektiven.

Här är de mest populära objektiven på Komplett

Han berättar att objektiv ofta delas in i två huvudkategorier. Första kategorin är objektiv med fast brännvidd (till exempel 50 mm) och den andra kategorin är objektiv som ger dig möjlighet att zooma (till exempel 18-105 mm).

- Med fast brännvidd tvingas du tänka över bilderna du tar mer och du måste flytta dig mer fysiskt för att förändra vinkeln. Det kan därför vara en fördel att ha zoom, eftersom du inte har fritt spelrum när du ska fotografera.


Thorsen rekommenderar dig att kontrollera tre saker innan du väljer objektiv:

** Bländaren har stor betydelse för skärpedjupet och hur mycket ljus som släpps in. Ju lägre tal desto större skärpedjup och mer ljus kommer in.

** Ta reda på om det är möjligt att växla mellan manuell och autofokus, eftersom en del av de billigare objektiven enbart har manuell fokusering.

** Kontrollera vilket material objektivet är gjord av. En del objektiv är gjorda av plast, vilket innebär att det är mer ömtåligt.


Läs också: Så enkelt tar du fantastiska bilder med iPhone 7 Plus

Så väljer du rätt objektiv efter motiv

När du köper en kamera följer det ofta med ett 18-55 mm zoomobjektiv. För de flesta räcker det objektivet, men om du önskar en högre kvalitet och fler funktioner kan det vara smart att investera i ett nytt objektiv.

STANDARD: När du köper en kamera är ofta ett normalobjektiv 18-55 mm inkluderat.

Brännvidd 

Även om det finns många olika objektiv är det vidvinkel- normal- och teleobjektiv som är de vanligaste  objektiven och det är dem du ska lägga på minnet som nybörjare.


50 mm-objektivet är ett normalobjektiv och motsvarar det perspektiv du ser med dina ögon. Är talet lägre än 50 mm  räknas det som ett vidvinkelobjektiv. Det innebär att du får med mer av motivet i bilden. Är däremot talet högre än 50mm räknas det som ett teleobjektiv.

Vad ska du fotografera?

Anledningen till att 18-55 mm ofta följer med i ett ”standardpaket” när du köper en digital spegelreflexkamera, är att det innehåller några av de mest populära funktionerna, som till exempel möjligheten att zooma.

Missa inte den här: Sex enkla Photoshop-knep för nybörjare

- Men om du vill ha ett objektiv som täcker det mesta, är det bra att starta med ett 18-105 mm objektiv som standard. Det fungerar till det mesta och täcker de flesta behoven, berättar Thorsen.

För semesterbilderna kan det vara smart att ha ett objektiv som ger dig möjlighet att fotografera motiv på både kort och långt avstånd. Här rekommenderas till exempel 18-105 mm, 18-135 mm, 55-200 mm eller 55-300 mm.

Vill du till exempel få med mer av motivet är ett vidvinkelobjektiv rätt väg att gå.

Vidvinkelobjektiv används ofta till bostad- och interiörsfotografering. En kraftig vidvinkel kallas ofta för ”fish eye” och kan ge en rolig och förvrängd bild. En nackdel med vidvinkelobjektiv är att speciellt raka linjer lätt kan bli lite förvrängda i kanten av bilden. Det är därför inte idealiskt att ha för låg brännvidd när du ska ta porträttbilder.

Se hela vårt utbud av vidvinkelobjektiv här.

Vill du ha möjlighet att ta bilder både på nära och långt avstånd, är ett teleobjektiv rätt för dig. Ett teleobjektiv ger dig möjligheten att zooma så att du kommer nära inpå motivet. Man delar ofta in teleobjektiven i korta (25-80 mm), vanlig (100-200 mm) och långa (300 mm-).

- Ett bra tips är att ju längre brännvidd du önskar, desto mer pengar bör du lägga på objektivet. Detta för att säkerställa att det finns en tillräckligt bra stabilisator och att kvaliteten är bra nog.

Använder du ett tungt teleobjektiv är det smart att använda ett stativ, så att bilden inte blir oskarp.

Se hela vårt utbud av teleobjektiv här.

TELE: Med ett teleobjektiv kan du stå på samma ställe och få helt skilda motiv. FOTO: ALEXANDER THORSEN

Detta passar de olika objektiven till:

Fasta normalobjektiv ( 35 mm, 50 mm, 70 mm och 85 mm)

Porträttbilder och när du vill att motivet ska vara i fokus och bakgrunden ska vara oskarp. Hur oskarp bakgrunden blir beror på hur låg bländare objektiven har.

Normalobjektivet med zoom (18-55 mm)

Passar till det mesta och fungerar bra som ett första objektiv.

Teleobjektiv (55-70 mm och uppåt)

Konserter, sport, natur eller motiv där man inte vill störa under fotograferingen.

Vidvinkelobjektiv (under 50 mm)

Konsert, landskaps-, reportage-, arkitektur-, interiör- och bostadsfotografering.

Utöver dem har du objektiv som Macro och Fish-eye. Macro passar perfekt om du vill ta närbilder av till exempel insekter eller regndroppar, medan fish-eye har en extrem vidvinkel som ger bilden en buktande effekt.

 

Innehåll producerad av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 10.05.2017

Senast uppdaterad: 12.05.2017