Foto: Daniel Rosenquist

Experten: "Bästa telefonen just nu"

Samsungs nya flaggskeppstelefon Galaxy S8 är här. Vi bad en Apple-entusiast lägga sin iPhone 7 på hyllan för att testa den.

– Det är otroligt frestande att byta, säger bloggaren Daniel Rosenquist.

 

I slutet av mars visade Samsung upp sin senaste smartphone Galaxy S8 och S8+, och nu har den kommit ut på marknaden.

Telefonen hyllas från flera håll – i synnerhet för designen.

– Första intrycket är att det här är en otroligt snygg telefon. Utseendemässigt är det helt klart den bästa som finns på marknaden just nu, säger Apple-bloggaren Daniel Rosenquist som ligger bakom bloggen ”Det store eplet”.

Konkurrenterna måste anstränga sig

Han menar att Samsung har lagt ribban skyhögt för iPhone 8, som väntas lanseras senare i år. Så gott som hela framstycket av Galaxy S8 är täckt av skärmen, något som Apple-bloggaren menar är ett stort steg mot nästa generation smarta mobiltelefoner.

– Samsung har vunnit matchen och fått till det här på ett väldigt bra sätt, och konkurrenterna måste verkligen jobba för att göra något som är bättre. Den här konkurrensen är otroligt viktig, särskilt för oss användare, säger han och fortsätter:

– De senaste åren har det varit krig om att tillverka de tunnaste telefonerna. Det har kanske först och främst lett till att vi har fått dåliga batterier som måste laddas väldigt ofta. Det nya kriget om kanten runt displayen är mycket viktigare.

Foto: Daniel Rosenquist

Kluven inställning till den rundade skärmen

Precis som Samsung Galaxy S7 har S8 en skärm med rundade kanter som täcker hela framstycket av telefonen, men på den senare modellen är en större yta vigd till displayen.

För Apple-experten är det ovant med de rundade kanterna, men han påpekar att det är en fröjd att använda den för spel och video eller till att surfa med.

– Den ser otroligt bra ut, och både text och bild blir väldigt tydligt. Men jag märker att mina fingrar nästa hela tiden täcker delar av skärmen. Telefonen förstår att den inte ska registrera det. Likväl går då en del av poängen förlorad.

Galaxy S8 har en skärmstorlek på 5,8 tum och den större varianten, S8+, har hela 6,2 tum – mot iPhone 7 med 4,7 tum och iPhone 7 Plus med 5,5 tum.

– Även om Galaxy S8:s skärm är större än iPhone 7 Plus, är den väldig mycket mer hanterlig och mindre, och iPhone 7 Plus känns klumpig och stor i jämförelse.

iPhone 7 Plus är större än Samsung Galaxy S8, men skärmen på Galaxy S8 är ändå större. Foto: Daniel Rosenquist

Rätt att ta bort hemknappen

Dessutom har Samsung helt och hållet tagit bort hemknappen på sin nya flaggskeppstelefon.

– Det är en smart lösning! Den nedre delen av skärmen visar ibland en virtuell hemknapp, som du kan trycka lätt på för att komma tillbaka till utgångsläge. När du kör dina appar i fullskärm försvinner den virtuella knappen, men du kan fortfarande trycka hårt på den nedre delen av skärmen för att komma hem, säger Rosenquist och förklarar att det ryktas att Apple vill göra på samma sätt med iPhone 8.

Flera lösningar för att öppna telefonen

För att förhindra att någon annan än användaren tar sig in i telefonen har Samsung integrerat flera olika lösningar att välja mellan.

– Fingeravtrycksläsaren på baksidan är enligt mig helt hopplös. Jag fumlar för att hitta rätt och tar istället på kameralinsen under tiden. Det är en vanesak som kanske blir lättare efter mer användning, säger Daniel Rosenquist.

Lösningen där användaren öppnar telefonen med ansiktsigenkänning är Apple-bloggaren mer lockad av.

– Det är både roligt och användbart, och det går också extremt fort när det fungerar. Så fort du tar upp telefonen känner den igen dig och låser upp. Det här är emellertid inte särskilt säkert, eftersom en bild kan vilseleda och det fungerar inte heller alltid som det ska.

Foto: Daniel Rosenquist

Ser inte fördelarna med Bixby

Telefonen har också en ny tjänst som Samsung valt att kalla Bixby, som är motsvarigheten till Apples virtuella assistent Siri eller Google Assistant. Men med Bixby kan man också ta hjälp av bilder – något Rosenquist inte ser nyttan i så som tjänsten fungerar i dag.

Samsung har å sin sida stor tilltro till tjänsten och därför placerat en Bixby-knapp under volymknapparna. Den är lätt att komma åt.

– Jag trycker på den hela tiden och öppnar en tjänst jag aldrig kommer använda. Den här knappen och den invecklade fingeravtrycksläsaren är de två enda felen jag hittar på den här annars extremt välgjorda telefonen.

Läs också: Så gör du för att byta till en Samsung utan att förlora innehållet i din telefon

 

Frestad att byta ut iPhone

– Kameran är väldigt bra, telefonen är blixtsnabb och batteritiden varar en hel dag med normal användning – precis som man kan förvänta sig av dagens toppmodeller. Mycket mer än så finns inte att säga. Det är mycket frestande att byta till S8 det kommande halvåret, innan Apple förhoppningsvis tar efter.

Även om det inte blir en övergång till Android den här gånger säger Daniel Rosenuist sammanfattningsvis:

– Samsung S8 är den bästa smartphonen på marknaden just nu.

Missa inte detta: Här är apparna som gör din semester extra rolig 

 

Innehåll som producerats av Aftonbladet.

Upprättat: 10.05.2017

Senast uppdaterat: 19.05.2017