Enkla åtgärder som gör dig till en bättre student

Brukar du skjuta upp studiearbetet? Misströsta inte, du behöver inte nödvändigtvis plugga hårdare för att nå goda resultat – bara smartare. Här är listan som hjälper dig på vägen. 

Tillgången till internet har stora fördelar men den också utgör en fara när man ska studera, nämligen att man kan frestas till mycket som inte är produktivt - och det tar tid från produktivt arbete, säger Frode Svartdal, forskare på prokastinering vid universitetet i Tromsö.

- Att skjuta upp saker är starkt relaterat till att falla för frestelser, vara impulsiv och söka kortsiktiga belöningar. Internet utgör en ständig källa till frestelser när man ska studera - det är mycket roligare att kolla Facebook än att läsa tråkiga kapitel i statistikboken. Med tiden kan du då enkelt få en känsla av att det är tråkigt, tungt och inte särskilt motiverande att studera, säger han till Smart. 

Om du har en viss medvetenhet om hur du använder din tid, behöver dock inte det ständiga uppskjutandet utvecklas till att bli en dålig vana, enligt Svartdal.

Läs också: Krånglar ditt hemmanätverk? Så väljer du rätt router

Här finns ett antal appar och webbplatser som kan hjälpa dig att hålla igång ditt arbetsflöde och maximera produktiviteten.

 

Ta tiden

DELA UPP ARBETSSESSIONERNA: Styr undan tidstjuvar genom att arbeta i sessioner och ta pauser tillräckligt ofta. Skärmdump: www.tomato-timer.com

 

Pomodoro-tekniken är en metod som utvecklades under 80-talet, där syftet är att kontrollera sin tid effektivt - och undvika tidstjuvar. 

För några år sedan skrev webbplatsen Lifehacker att Pomodoro är den mest populära metoden för att öka produktiviteten och att flera webbplatser, inklusive Business Insider, har testat tekniken – med framgång.

Tanken är att du ska tillbringa 25 intensiva minuter på en uppgift, och sedan ta 5 minuters paus. Efter fyra sådana möten, eller fyra så kallade «pomodoros», får du ta en längre paus.

Du kan naturligtvis tillämpa metoden utan internet, men webbplatsen Tomato Timer (pomodoro betyder tomat på italienska) tar tiden åt dig, så allt du behöver göra är att arbeta effektivt och ta pauser ofta nog så att du inte blir alltför trött.

 

Blockera störande sidor

SPÄRRA WEBBPLATSER: Olika tillägg till webbläsaren kan hjälpa dig att blockera webbplatser som distraherar dig från att arbeta produktivt. Skärmdump: AppStore

 

Om du använder Pomodoro-tekniken ska det här steget inte vara nödvändigt, men låt oss vara ärliga; när det ständigt plingar till på olika webbplatser så det är lätt att bli distraherad. Gör dig själv en tjänst och ladda ner ett tillägg till webbläsaren som låter dig blockera webbplatser som ständigt stör. 

För att undvika digitala distraktioner rekommenderar nyhetsbyrån Assosiated Press att man lastar ner SimpleBlocker eller StayFocused (både är till gratis för Chrome) som gör det möjligt att blockera webbplatser under en viss tidsperiod. 

 

Få gratis förmåner genom att hålla dig borta från mobilen

HÅLL DIG BORTA: Appen Hold ger dig poäng om du inte använder telefonen i skolan, och de poängen kan du ersätta med olika förmåner. Skärmdump: Hold

 

Det räcker kanske inte bara att stoppa störningar i webbläsaren, när mobilen kan vara minst lika distraherande. Den norska appen Hold (gratis i AppStore och GooglePlay) belönar studenter som håller sig borta från mobiltelefoner. Och vi pratar inte fiktiva internetbelöningar, men verkliga belöningar.

Om du håller dig borta från telefonen i 20 minuter medan du är på skolområdet får du en poäng, och när du har samlat tillräckligt med poäng kan du använda dem för att köpa något från appens samarbetspartners.

 

Tvinga dig själv bort från skrivspärren

LÄSKIG, MEN EFFEKTIV: Applikationen FlowState tvingar dig att skriva - och raderar allt du skrivit om du inte låter fingrarna fortsätta att röra sig över tangentbordet. Skärmdump: AppStore

 

Ett program som har fått viss uppmärksamhet på sistone är FlowState, som är till för att hjälpa dig att hitta ditt skrivflöde. Enligt The Verge är appen läskig, riskabel – och märkligt nog, mycket effektiv.

Välj bara ett typsnitt, hur länge du ska skriva och en titel, så är du igång. Om du slutar skriva texten blir svagare och svagare - och efter fem sekunders inaktivitet är texten helt borta. Du är helt enkelt tvungen att skriva. Appen är för närvarande endast tillgänglig för Apple-produkter (109 NOK till OS X och 55 NOK till iPhone) 

  

Hitta presentationer på ämnet du skriver om

 

SÖK SMART: Det är inte alla som är medvetna om att Google kan ge dig sökresultat med specifika filtyper. Letar du efter presentationer om ett tema så är detta trick mycket praktiskt. Skärmdump: www.google.se

 

Chansen är stor att någon annan redan har gjort en presentation om ämnet du läsa om. Om du söker efter ämnet på Google och lägger till «filetype:ppt» får du enbart upp träffar med PowerPoint-presentationer. Andra filtyper hittar du genom att ersätta «ppt» med «docs», «pdf» eller liknande. Genialt!

  

Hitta böcker och vetenskapliga artiklar på Google

ARTIKLAR PÅ WEBBEN: Du kan också hitta relevant litteratur på Google Scholar eller Google Books. Då kanske du inte behöver ta den extra turen till biblioteket. Skärmdump: www.scholar.google.se

  

Idag kan du hitta massor av böcker och intressanta vetenskapliga artiklar på webben – och kanske kan du hitta exakt den information du behöver här, så att du inte behöver ta en extra tur bort till biblioteket.  

Om du går på universitet eller högskola, har du också tillgång till andra sidor där du kan söka efter elektroniska artiklar och böcker, men Google Schoolar och Google Books är tillgängliga för alla.

Ett smart trick är att sätta upp en sökning med meddelandefunktion, så att du får ett meddelande om det kommer en ny forskningsartikel inom ämnet du är intresserad av.