Prismatch*Prismatch*

SYSTEM: Få bättre översikt genom att märka kablarna. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Så enkelt fixar du kabelkaoset hemma

Dom samlar damm, snor sig och är svåra att hålla ordning på. Men med små förändringar kan du ta tillbaka kontrollen.

Om du tar en titt bakom tv:n eller datorn hemma, ser du förmodligen en stor hög med kablar. Det är inte bara brandfarligt, utan  nästan omöjligt att veta vilken enhet kablarna hör till eller vad dom används till.

Pål Frederik Berg, kategorichef för Komplett-PC, rekommenderar att du märker kablarna för att hålla ordning.

Läs också: Surfplatta – en del av framtidens hem

- Många av dom nya tv-apparaterna ska kopplas ihop med många olika tillbehör. Ett bra tips är att märka kablarna i båda ändar med klistermärken eller tejpbitar. Går kabeln till tv-boxen så skriver du till exempel ”tv-box” på båda tejpbitarna.

 

TIPSAR: Pål Frederik Berg, Kategorichef för Komplett-PC. FOTO: KOMPLETT

 

Många köper också för långa kablar, berättar Berg.

- Behöver du en halvmeter lång kabel, så köper du en halvmeter. Då slipper du att ha dom liggande i en hög bakom tv:n och samla damm.

Ett annat tips är att köpa kabelboxar som placeras bredvid tv:n.

- Det är ett smart och snyggt sätt att dölja kablarna på och det ser mycket bättre ut att ha en stilren box, istället för en bunt med kablar. Önskar du en billigare lösning kan du använda buntband för att samla ihop kablarna. Buntband finns att köpa i många butiker.

 

DÖLJ RÖRAN: Med en kabelbox kan du enkelt gömma kablarna. FOTO: KOMPLETT

BlueLounge Dock Cabelbox kan du köpa här.

 

Minska antalet kablar

En del kablar är nödvändiga för att produkten ska fungera, men vissa kan du avlägsna eller ersätta med några enkla metoder.

- Du kan till exempel byta ut din trådbundna mus och tangentbord till trådlöst. Använder du dessutom hörlurar så finns det flera bra trådlösa alternativ. Bara där har du blivit av med tre kablar. Har din dator tillgång till trådlöst internet slipper du även nätverkskabeln.

Berg berättar också att det idag är det möjligt att köpa en strömkabel som förser både skärm och dator med ström samtidigt. Då slipper man ha två strömkablar till samma enhet.

- Något jag själv använder är små kabelclips till mobilladdare och andra enheter som kopplas till datorn. Då ligger dom inte löst på skrivbordet utan har en fast plats. Du får också ett bättre system på allt.

 

EGEN PLATS: Genom att använda kabelclips får alla kablarna fasta platser. FOTO: PRODUCENTEN.

BlueLoung Dock Cabeldrops 9pk kan du köpa här.

 

Dölj routern utan att få dålig signal

Något dom flesta har men inte kan göra sig av med är en router. Den är inte särskilt fin att titta på och den måste ofta stå centralt för att signalen ska vara bra i alla rum.

- Ju större hus du har, desto viktigare är routerns placering. Dom flesta använder inte bara internet till att surfa utan också för att streama filmer och serier. Därför är det viktigt placera routern så att alla får bra signal, även dom som sitter längre bort från routern.

Läs också: Mesh-nätverk ger bra täckning i hela hemmet

Berg berättar att man inte bara kan gömma undan routern i ett skåp eller ner i källaren bara för att den inte är snygg nog att montera på väggen.

- Om du vill gömma routern och samtidigt behålla en bra signal kan en ”range extender” vara en bra lösning. Den förstärker internetsignalen i ditt hem och kopplas in direkt in i vägguttaget. Genom att använda en ”range extender” behöver du inte längre ha routern placerad centralt i huset, utan kan dölja den i ett förråd eller i garderob istället. Då slipper du att ha den synlig, avslutar Berg.

 

Det finns flera olika ”range extender” i olika prisklasser. Du kan se hela utbudet här.