De perfekta högtalarna till sommaren

 Med solkräm och en liten högtalare i väskan, är du redo att ge dig ut i sommarvärmen. Men vilken Bluetooth-högtalare passar dig bäst? Här får du svaret.

 

Små bärbara högtalare har funnits på marknaden länge, men de har förändrats mycket under de senaste åren. Nu kan de flesta med hjälp av Bluetooth spela upp ljud trådlöst, och flera funktioner förbättras hela tiden.

- Vi ser att både ljudkvaliteten och batteritiden blir bättre för varje år. Inte minst har många av de nya högtalarna blivit vattenresistenta och mer robusta, förklarar Anne Grethe Holst, produktchef för HiFi på Komplett till Smart.

Men vad är egentligen viktigast för dig? Vi har tagit fram de bästa Bluetooth-högtalarna för olika preferenser.

När batteritid är viktigast

Ska du njuta en hel dag ute, är det en fördel om högtalaren inte får slut på batteri allt för tidigt. Dessutom är det skönt att slippa ladda den mellan varje användningstillfälle.

Det är inte utan anledningen som ”Music Angel Friendz”-högtalarna har blivit populära – och det är inte bara på grund av storleken. Lång batteritid är också viktigt för många.

Men det finns också flera Bluetooth-högtalare som både har lång batteritid och kraftfullare ljud än mini-högtalare. Till exempel Sony SRS-XB3B och UE Megaboom, som har fått bra betyg i flera produkttester. De har 24 respektive 20 timmar batteritid.

När det är storleken som avgör

Om det viktigaste är att din nya Bluetooth-högtalare alltid går att ha med sig i väskan, är förslagen ovan kanske lite för stora.

Lillebrodern till UE Megaboom, UE Boom 2, har samma storlek som en mindre vattenflaska, samtidigt som den har bra ljud.

Vill du ha en ännu mindre Bluetooth-högtalare, finns det fler bra alternativ.

- UE har precis lanserat en ännu mindre version, Wonderboom, som också har fått väldigt bra recensioner.


Dessutom lägger hon till Creative Muvo 2c, som finns i flera fräcka färger och den helt nya superkompakta högtalaren Sony S RS-XB10.

- Jag tror att de kommer att bli väldigt populära, tillägger hon.

När kraftfullt ljud är ett måste

Även för HiFi-entusiasten finns det bra Bluetooth-alternativ. Men med de här högtalarna riskerar du att ta över hela parken,  eller skapa lite dålig stämning med personen bredvid på stranden.

- Detta är kanske en mer lämplig högtalare att ta med sig ut på altanen, eller använda inomhus.

Monster Superstar Blaster är en modern variant av ”boomboxen”, med djup bas och riktigt bred och bra ljudbild – perfekt till festtillfällen.

Ett mer sofistikerat val är högtalaren från Klipsch, som Business Insider hävdar är Bluetooth-högtalaren med allra bäst ljud.

- Klipsch är ett välkänt varumärke inom ljud, och den lever verkligen upp till förväntningarna.

När högtalaren ska tåla ”allt”

Om du ska bära runt på högtalaren, kan det vara skönt att slippa att oroa sig för att den ska gå sönder. Det har lyckligtvis många tillverkare tänkt på.

- I stort sett alla högtalare från UE och JBL tål vattenstänk och är stöttåliga. Även flera av Sonys modeller tål en hel del.


Hur mycket de tål - om det är ett litet vattenstänk eller ett dopp i poolen - hittar du genom att läsa IP-koden för produkten. JBL Clip 2 har till exempel koden ”IPX7”, som innebär att den tål att hamna i vatten (upp till 30 minuter).

Läs också: Koden som berättar för dig hur mycket vatten dina gadgets tål

När design står i fokus

Utöver Klipsch-högtalarna, som har en exklusiv design, utser Holst de senaste högtalarna från Bose som ett exempel på att Bluetooth-högtalare inte måste ha ett sportigt och robust utseende.

Trots att den tål stänk, har bra batteritid – och så klart har ”Bose-ljud” - är designen stilren och snygg.

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 22.05.2017

Senast uppdaterat: 22.05.2017