Prismatch*Prismatch*

Exklusiv design och fler funktioner: De nya smartklockorna

Många smartklockor börjar mer likna dyra klockor – istället för små datorskärmar.  Enbart det menar experten kommer öka populariteten drastiskt.

 

 

Tar du upp mobilen ur fickan var och varannan minut? Då bör du överväga att köpa en smartklocka. Det tycker i alla fall Thor Magne Sørbotten. Han är produktchef på Komplett, och kan berätta att smartklockor blir allt mer populära.

Läs också: Varför smartklocka?

- Marknaden har varit lite nere under de senaste åren. Men i oktober lanserade Samsung en ny klocka, Gear S3, och då kvicknade den till.


Han berättar att Gear S3 kommer i två varianter, Classic och Frontier, med ett klassiskt ”klock-utseende” som tycks ha drivit försäljningen framåt.

- Dessutom kan den användas både tillsammans med Android-telefoner och iPhone. Det gör att klockan tilltalar fler.

Ny mobil? Detta gör du med den gamla

Klocktillverkarna ger sig in i smartklocksmarknaden

Idag domineras smartklocksmarknaden av teknikföretag, med Samsung och Apple i spetsen.

- Men traditionella klocktillverkare kommer nog ta upp ta konkurrensen med tiden som marknaden växer, säger Sørbotten.

Samsung Gear S3 Frontier. Foto: Producenten

Tag Heuer är bland de aktörer som redan har äntrat marknaden, skriver bland annat Wired, och det ryktas att Swatch kommer lansera ett eget operativsystem för smartklockor inom kort, meddelar Engadget.

En som är glad över att smartklockans utseende utvecklas är Vilde von Krogh, som äger en smartklocka.

- Det är bra att smartklockan liknar en vanlig klocka. Jag vill helst inte gå runt med en stor och klumpig dator på armen, säger hon till Smart.

Krogh fick en Apple Watch i julklapp av sin sambo, och känner fler som precis som hon hittade en smartklocka under julgranen i fjol. Hon berättar att hon är väldigt nöjd - även om hon först inte trodde att hon skulle ha nytta av en sådan klocka.

- Jag trodde inte att en smartklocka var något för mig. Men nu använder jag den varje dag. Det är skönt att slippa ta fram mobilen hela tiden.

Klockor till sport och träning blir allt viktigare

Smartklockan använder hon både till att läsa notiser från telefonen och som ett träningsverktyg.

- Klockan hjälper mig med träningsmotivationen. Den ger mig tre mål att nå varje dag, och jag och min sambo tävlar om vem som gör det bäst.

Gillar du att träna? Se vilka applikationer experterna rekommenderar

Sørbotten på Komplett tror att träning och utomhusaktiviteter är något smartklockor kommer användas mest till framöver.

Bland användbara funktioner som det kommer mer av, lyfter han fram pulsmätare och aktivitetslogg som mäter dina framsteg. 

- Det verkar som att tillverkarna satsar mer på sport och extremsport än tidigare.

 

Apple Watch. Foto: Producenten

Krogh berättar att hennes sambo bland annat använder smartklockan när han kitesurfar.

- Då använder han en rätt avancerad smartklocka. Den berättar till exempel för dig hur långt från land du befinner dig, och ger dig översikt över vädret, säger hon.

Arbetas på bättre batteritid

En annan förbättring som bidrar till smartklockornas ökade popularitet är den förbättrade batteritiden, säger Sørbotten på Komplett. Han berättar att det är något det arbetas mycket med bakom kulisserna, men att tillverkarna är hemlighetsfulla.

- En Samsung Gear S3 varar i tre-fyra dagar vid normal användning, eller två-tre dagar om du ställer in skärmen att alltid vara på, säger han.

Läs mer om laddning: Så kan du ladda mobilen trådlöst

Foto: Komplett

Upprättat: 24.05.2017

Senast uppdaterat: 26.05.2017