Prismatch*Prismatch*

Så kan du använda datorn i solen

När sommarvädret är här kan det vara frestande att ta med sig plugget eller jobbet ut. Då är det frustrerande att inte se vad som står på skärmen. Men det det finns några saker du kan göra för att råda bot på det.

 

Det har hänt mycket med våra mobilskärmar de senaste åren och numera är de flesta nya mobiler fullt användbara även om det är starkt solljus.

Däremot har det inte hänt mycket när det gäller datorer – snarare tvärtom menar en del. I dag har nämligen många skärmar slät yta, vilket bländar mer än matta skärmar.

Men om du gör några små justeringar på din bärbara dator, och tänker på hur du sätter dig i förhållande till solen kommer du att kunna se innehållet på din skärm, menar Pål Fredrik Berg, kategorichef för datorer hos Komplett.

Du bör dock vara observant på att direkt solljus på din dator inte rekommenderas över tid. De flesta bärbara datorerna har aktiv kylning, men om du hör att fläktarna arbetar för fullt är det ett tydligt tecken på att din dator kan behöva en paus i skuggan.

– Skulle datorn bli för varm, kommer processorn börja ”gassa”, och det märks genom att prestandan varierar mycket, och maskinen kommer att slå av processorn i korta ögonblick så att den inte ska överhettas, förklarar Pål Fredrik Berg.

Långsam dator? Här hittar du enkla tips som kan hjälpa dig.


Här är tre snabba tips för att lättare att se datorskärmen:

Skruva upp ljusstyrkan

Starkt ljus på laptopen, surfplattan eller mobilen gör skärmen tydligare i solen. Skärmavbild: Apple iPad

Det första du bör göra när du går ut i solen är att justera upp ljusstyrkan till max. Svagt skärmljus är nämligen dåligt när det är ljust ute.

– Men tänk på att batteriet kommer ladda ur snabbare eftersom datorn behöver extra kylning i värmen och ljusstyrkan står på max, säger Pål Fredrik Berg.

Mac: Tryck på F2-knappen (med en stor sol) för att öka ljusstyrkan.

PC: Justera ljusstyrkan med hjälp av ljusstyrke-knappen (stor och liten sol) på tangentbordet.

Ps. Vill du använda surfplatta i solen gäller samma sak: Justera upp ljusstyrkan.

Öka kontrasten

På Apples datorer kan du enkelt öka kontrasten under "Systeminställningar". Skärmavbild: Apple MacBook Air

Om det inte räcker att höja ljusstyrkan, kan du få en tydligare skärm genom att öka färgernas kontrast, tipsar Pål Fredrik Berg.

I några fall kan det också öka läsbarheten om du inverterar färgerna på skärmen, så att texten visas i vitt på svart bakgrund, i stället för svart text på vit bakgrund. Pröva dig fram för att se vad som fungerar bäst för dig.

Mac: Systeminställningar > Hjälpmedel > Bildskärm > Klicka i ”Öka kontrast” eller ”Invertera färger”.

PC: Sök efter ”Högkontrast” i sökrutan, så att du får upp ”Inställningar för högkontrast” i listan över resultaten. Välj ett tema från rullgardinsmenyn och tryck på ”Använd”.

Använd solglasögon

Det tredje rådet är att använda solglasögon i solen. Att kisa mot skärmen är slitsamt i längden, även om vissa solglasögon gör att skärmen ser mörkare ut.

Den bästa effekten i solen får du om du så kallade polariserande glas, som tar bort ljuseffekterna.

Om du är osäker på om du har detta kan du hålla glasögonen framför en traditionell LCD-datorskärm, och snurra dem i 90 grader. Blir glasen helt mörka när du håller dem rakt har du polariserande glas.

 

Upprättat: 07.06.2017