Så får du enkelt din dator snabb igen

Har du en långsam dator? Med dessa enkla steg kan din dator kännas som ny igen.

- När man har köpt en ny dator känns det som en Formel 1-bil, men med tiden känns det som att den blir segare och segare. Detta kan bero på programmen som man har installerade, men också på andra anledningar, enligt Pål Fredrik Berg som är kategorichef för Komplett PC.

De olika programmen tar inte bara mycket plats på din dator, de kan också kräva mycket kraft från processorn. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad på vad de olika programmen kräver för prestanda, säger Berg.

- Det första som kan vara bra att undersöka är hur mycket man belastar processorn (Windows task manager>performance). Om 100 procent av processorkapaciteten används hela tiden så är något fel. Då hade jag tagit reda på vilka program som stjäl mycket kraft och avslutat dom. Om problemet återkommer skulle jag avinstallera programmet eller försöka uppdatera det.GODA RÅD: Pål Fredrik Berg på Komplett rekommenderar sig att undersöka programmen på din dator. FOTO: KOMPLETT

 

Stäng av datorn

Tidigare stängde man av datorn mellan varje gång den användes, nu väljer många att endast låsa skärmen, men din dator behöver också en paus.

- Att göra en omstart en gång eller två gånger i veckan kommer att resultera i att de tillfälliga filerna och "cache" raderas från minnet, förklarar PC-experten.

”Cache” är ett snabbminne som används som ett mellanlager av data för ett jämnare dataflöde. När du stänger av datorn, raderas data som du inte längre behöver.

Ta en Frivillig

Experten rekommenderar också att undersöka programmen som startar automatiskt när du startar datorn.

- Det är ofta ett problem på helt nya datorer som kommer med väldigt många onödiga och möjligt skadliga programvaror. Detta kan man styra via MSconfig. Andra enkla åtgärder är att avinstallera programmen och dessutom webbläsare som man inte använder. Program som till exempel ”CCleaner” är ett användbart verktyg som hjälper dig att städa upp och göra din dator snabbare.

Berg tycker att det är viktigt att vara kritisk till allt du installerar på din dator och att regelbundet rensa i det som ligger på datorn.

- Kör ”CCleaner” och anti-virusprogram med jämna mellanrum. Se även till att hålla Windows uppdaterat hela tiden.

”CCleaner” är ett program som söker igenom din dator efter gamla filmer och raderar onödiga filer. Du kan installera programmet gratis här.

Behöver du anti-virusprogram? Se vårt urval här


Han tror också att det är viktigt att tänka på vilken webbläsare du använder när du surfar på internet.

- Jag skulle använda Chrome istället för Internet Explorer, eftersom Explorer kan ta upp en hel del systemresurser. Speciellt på äldre datorer kan detta ha stor inverkan på prestandan.

 

Undersök minnet och damm

Skulle tipsen ovan inte fungera, kan det i de flesta fallen hjälpa att uppgradera minnet på datorn. 

- Att byta minne är ofta en väldigt enkel process som är klart på några minuter. Genom att använda Kompletts ”minneskonfigurator” kan du enkelt hitta ett minne som passar i din dator.


Kolla in Kompletts minneskonfigurator här


Berg berättar att många tror att en bärbar dator inte behöver någon form av underhåll. Det stämmer dock inte.

- En annan sak som kan leda till att datorn blir segare är att kylflänsen till processorn blir fylld med damm.

Det leder till att klockfrekvensen på processorn går upp och ner hela tiden, för att undvika överhettning, detta leder  i sin tur till att den inte kan köra i full hastighet när den behöver det. Detta kan du enkel fixa på en datorverkstad, berättar Berg.

 

Här är checklistan som gör din dator snabbare igen:

- Kolla processorkapaciteten. Om 100 procent av kapaciteten används hela tiden så är något fel.

- Avinstallera eller uppdatera de program som stjäl mycket processorkapacitet.

- Gör en omstart en eller två gånger i veckan

- Använd programmet ”CCleaner” för att radera gamla och onödiga filer på datorn.

- Se till att alltid ha ett uppdaterat anti-virus-program

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 19.12.2016

Senast uppdaterat: 13.01.2017