Välj rätt stationär dator för dig.

Hur väljer man rätt stationär dator?

Publicerad 15. feb 2019 12:02, uppdaterad 15. feb 2019 12:24

Är du på jakt efter en ny stationär dator? Idag väljer den största andelen datorköpare laptop medan den äkta gamern och dator-entusiasten fortfarande föredrar en stationär dator. Bland annat på grund av prestanda. Om du är en nybliven gamer eller om det är första gången du köper en stationär dator, kommer förhoppningsvis den här guiden vara bra och användbar läsning.

Vi har ett brett utbud av datorer i olika prisklasser, både skräddarsydda Komplett-PC och från andra kända datortillverkare. Vår datorspecialist och produktchef för Komplett-PC, Geir Anders Næss, delar med sig av några goda råd på vägen till köp av en ny dator.

Vad kostar en stationär dator?

Det är ofta en anledning till att en del datorer är dyrare än andra, du får det du betalar för helt enkelt. Kunder som är på jakt efter en stationär dator ska ofta använda den till mer än bara surf och att betala räkningar.

Om man går på en billigare stationär kommer man troligtvis behöva uppgradera betydligt tidigare än om du går upp lite i pris. Då kommer du få en dator som håller måttet längre, något som kan vara lönsamt i längden.

Priset beror på användningsområdet. Ska du primärt använda den till enkla uppgifter som att betala räkningar, surf och Facebook-spel, så kan du utan problem klara dig med en dator i den lägre prisklassen. Gamers köper vanligtvis datorer som ligger en bit upp i prisstegen, medan de allra kraftfullaste datorerna, med server-processor och professionella grafikkortlösningar, mestadels köps av företag

Här kan du se vårt utbud av stationära datorer i alla prisklasser från märken som HP, Lenovo, ASUS, Acer och MSI.

Hur ska man välja rätt chassi?

Chassina kommer i olika design, som självklart är en smaksak, men det är också andra faktorer som kan avgöra ditt val.

Design är självklart en smaksak och det finns massor att välja mellan oavsett om du föredrar ett färgstarkt utseende med glasfönster och massor med RGB-belysning, eller en mer diskret och stilren design. Storlek, ljuddämpning och expansionsmöjligheter är andra faktorer som du ska ta ställning till när du väljer chassi, förklarar Næss.

Hur bör du kyla datorn? Luft vs. vatten

Komponenterna producerar mycket värme och därför är rätt kylning viktigt. Oavsett om du föredrar luft eller vatten måste värmen fraktas ut och bort med hjälp av bra cirkulation inuti datorn. När det gäller fläktar kommer de i många storlekar som levererar olika ljudnivåer och då även mängd luft. Vattenkylning är ofta lite tystare, men kräver lite mer plats och har dessutom ofta ett lite högre pris.

- Kylning är en viktig faktor att ha i åtanke. Datorer med en extra kraftfull processor kommer ofta med vattenkylning som standard. De stora entusiasterna använder ofta möjligheten att konfigurera sin beställning, och väljer extra kraftfulla vattenkylningslösningar som ger möjlighet för överklockning, lägger han till.

Vilken strömförsörjning bör jag välja?

Strömförsörjning anges i watt, men hur mycket är egentligen tillräckligt för en bra dator?

Antalet watt du behöver beror på de övriga komponenterna i datorn och hur mycket de kräver. En gaming-dator med snabb processor och kraftfullt grafikkort behöver mer ström än en enkel dator som endast används till surf.

- I våra egna Komplett-PC använder vi strömförsörjning på 500 watt även i förhållandevis billiga modeller som skulle klara sig på hälften. När strömförsörjningen jobbar på under 50 procent av sin maximala effekt, så blir det mindre oljud och högre effektivitet. Det ger också bra uppgraderingsmöjligheter om man exempelvis vill byta till ett mer kraftfullt grafikkort senare.

Föredrar du laptop? Nu kommer bärbara modeller med RTX-grafik

Vilken processor är bra nog?

Processorn är avgörande för prestandan i din dator. För tyngre program och gaming är det viktigt att du går på en nyare och mer kraftfull processor. Intel har länge varit den största CPU-producenten. Med under de senaste åren har AMD utvecklat en egen processor-serie som en konkurrent till Intel Core, som nu är inne på sin nionde generation.

De två följer varandra tätt i prestanda, prissättning och namngivning. AMD Ryzen 3 motsvarar Core i3, Ryzen 5 har mest gemensamt med Core i5 och så vidare. Core i3 är mer än tillräcklig för hemmaanvändning, men gamers föredrar ofta Core i5 eller i7 för att det inte skall uppstå flaskhalsar som bromsar spelen. För uppgifter som tung videoredigering i 4K och liknande kommer de mest kraftfulla Core i9-processorerna till sin rätt.

Kolla in den här: Så väljer du rätt gaming-skärm

Vilket grafikkort bör jag ha?

Ditt datoranvändande är avgörande när det kommer till val av grafikkort. För gamers är det en del spel som kräver bättre grafikkort än andra för att maxa upplevelsen.

- Om du spelar spel i MOBA-genren är GTX 1050 att rekommendera. För populära förstapersonsspel som Playerunknowns Battlegrounds eller GTA 5 skulle vi rekommendera GTX 1060- eller RTX 2070-serien. Här får du mycket grafik för pengarna. Vill du ha det absolut bästa skulle jag såklart ha valt en dator med RTX 2080 eller RTX 2080 Ti.

Hur mycket minne/RAM är tillräckligt?

RAM står för Random Access Memory och är internminnet som datorn använder för att köra program och spel. I en stationär dator är det sällan något större projekt att installera extra minne i efterhand. Men hur mycket behöver man?

Stationära datorer används ofta till gaming och andra tyngre program och har du för lite minne kommer datorn upplevas som långsam. Köper du en dator med 8GB minne, så kommer det funka bra till vanlig hemmaanvändning. Gamers tänker ofta långsiktigt och därför föredrar många 16GB eller 32GB, även om detta inte kommer utnyttjas fullt ut i dagsläget.

Läs även: Så får du snabbare dator med mer RAM

Vad ska jag ha för lagringsenhet?

SSD är på väg att ta över och den traditionella mekaniska hårddisken är på väg bort. Men priset per gigabyte är högre på en SSD, och det finns flera typer av SSD att välja mellan.

- De flesta stationära datorer vi säljer är utrustade med SSD som kopplas direkt på PCIe-porten. Jämfört med mekaniska hårddiskar ger dessa betydligt högre överföringshastigheter och lägre fördröjning. För användaren innebär det att datorn reagerar snabbare. För de som har stort platsbehov rekommenderar vi en dator som har både SSD och mekanisk hårddisk. Då får man fördelarna med att ha Windows på en SSD, samtidigt som man har plats till exempelvis ett extra stort spelbibliotek eller mediefiler på den mekaniska hårddisken.

Lätt att uppgradera

En stationär dator kan du ha längre än en laptop eftersom du enkelt kan uppgradera när det har gått några år och du behöver mer kraft eller vill kunna köra mer krävande nya spel.

Uppgraderingspaket som består av moderkort, processor (med kylare) och minne från 2199 kronor och uppåt.

Sammanfattning

Stationära datorer är populära och är vanligast bland gamers och i yrken där man jobbar med tunga arbetsfiler, som redigering. Som med det mesta inom elektronik är sällan det billigaste alternativet det bästa.

Se våra bästsäljare och månadens gaming deals, eller tillbehören till din nya stationära dator.