Prismatch*Prismatch*

Foto: ESA Entertainment Software Association

Höjdpunkterna från årets E3: Här är de största spelnyheterna

Världens mest kraftfulla spelkonsol och massor av nya speltitlar. Här är årets höjdpunkter från supermässan E3 i Los Angeles.

De största spelföretagen lanserade flera nya gobitar under spelmässan E3, som arrangeras i Los Angeles varje år.  Espen Harring och Mikkel Melsom, spelansvarig och innehållsansvarig på Komplett, har följt mässan noga.

- Vi har sett nästan alla lanseringar tillsammans – bortsett från dem som var mitt i natten norsk tid, säger Melsom.

 

 

Här har spelentusiasterna samlat de största nyheterna från mässan:

EA: Överraskade med en ny stor titel

LÄCKTE PÅ FÖRHAND: En ny version av STAR WARS- spelet Battlefront lanserades. FOTO: EA

Det var ingen som förväntade sig några stora nyheter från spelutvecklaren EA under årets E3, enligt Harring och Melsom, men de överraskade stort.

- Redan i början av mässan läckte nyheten om ”STAR WARS: Battlefront II”, och det vi fick se såg riktigt bra ut. Det som är nytt är att spelet har fått single player-mode. EA har fått mycket bra kritik från olika nätverk och fans för den första versionen av spelet, och de har verkligen tagit till sig detta i uppföljaren, säger Melsom.

Se även: Så får du liv i din gamla spelkonsol

EA visade även upp nya versioner av sportspelen FIFA, Madden och NBL. Bilspel-serien ”Need for Steed” har fått en tillökning, nämligen ”Need for Speed Payback” – som enligt spelexperterna ser väldigt lovande ut, även om de inte har fått möjligheten att testa det ännu.

Dessutom presenterade EA spelet ”A Way Out”, ett actionfyllt uppdragsspel designat för att spelas på delad skärm, tillsammans med en annan spelare.

- Det var E3:s första stora överraskning, som ingen visste skulle komma, säger Melsom.

 

- Till slut visade de spelet ” Anthem”, som även Microsoft tillbringade lite tid på att visa upp.

" Anthem” blir en ny så kallad ”IP”, eller ” intellectual property”, som betyder att spelet kommer vara första utgåvan i en ny serieserie – precis som andra redan kända titlar, till exempel: Call of Duty, Halo och Super Mario.

 

Microsoft lanserade ”världens mest kraftfulla” spelkonsol

Microsoft och Xbox ”vann” årets E3-mässa, anser Melsom. De visade upp den nya konsolen Xbox One X (tidigare känd som Xbox Scorpio), som släpps den 7 november, och avslöjade att spelen du har på äldre konsoler blir ”bakåtkompatibla” och kan laddas ned till den nya konsolen.

 

VÄRDENS MEST KRAFTFULLA: Microsoft hade flera bra nyheter att avslöja under årets E3, bland annat Xbox One X. FOTO: Microsoft

Microsoft beskriver själva konsolen som ”världens mest kraftfulla spelkonsol” – med hårdvara som klarar att köra de flesta spel i 4K-upplösning, och med grafikprestanda som är mycket bättre än Playstation 4 Pro, konsolen som Sony lanserade i fjol.

- Hela Microsofts presentation kretsade kring att visa upp vad Xbox One X kan göra.
Något annat som fick mycket uppmärksamhet var den nya Ori-titeln,  ”Ori and the Will of Wisp”, som ser helt fantastisk ut, och har ett väldigt bra soundtrack, säger Harring.

Missa inte: Få den bättre spelupplevelse med rätt gamingheadset

 -”Age of Empires” är tillbaka till Windows 10 och Xbox med “Age of Empires Definitive Edition”, det lägger jag gärna mina pengar på, konstaterar Harring ivrigt.

Strategispelet ”Age of Empires” kom ut 1997, och har efter det kommit i flera olika versioner. Nu är det den första varianten som har fått sig en ”renovering”, eller en så kallad remastering.

Ubisoft: Spännande Nintendo-samarbete, stor ny titel och ”årets bomb”

När Ubisoft äntrade scenen, hade de med sig ingen mindre än Shigeru Miyamoto, skaparen av bland annat Super Mario, Donkey Kong och The Legend of Zelda för Nintendo, och tillsammans kunde Ubisoft och Nintendo-veteranen avslöja att de har skapat ett spel med både Ubisoft-figurerna Rabbids och Nintendos Mario.– ” Mario + Rabbids Kingdom Battle” det är en Ubisoft-titel med Nintendo-element, och inte omvänt. Det ser jätteroligt ut, och vi ser mycket fram emot det.


Läs mer om den senaste Nintendo-konsolen:
Allt du behöver veta om Nintendo Switch

SAMARBETSSPEL: Super Mario är tillbaka ännu en gång, nu tillsammans med Ubisoft-figurerna Rabbids.

En annan höjdpunkt från Ubisoft-lanseringen är ”Assassins´s Creed: Origins”, som enligt spelexperterna ser riktigt bra ut. Det är Ubisoft Singapore som ligger bakom det, en avdelning i spelföretaget som är kända för att leverera förstklassig grafik.

- Spelmässans andra stora höjdpunkt efter ”A Way Out”, kom som en stor överraskning.  Det var spelet ”Skull and Bones”, som vi inte har hört så mycket om. Här berättar Ubisoft själva att det har plockat några av de bästa elementen från ”Assassin´s Creed IV: Black Flag” och spelat vidare på det, säger Melsom.

Mitt bland Ubisofts speltrailers kommer ”årets bomb”, som Melsom kallar det.

 

– Plötsligt ser vi en video där det dyker upp kända element för oss som har spelat ”Beyond Good and Evil”. Det är nog den roligaste trailern som visades under hela E3 och den bekräftar att Ubisoft nu håller på att skapa ”Beyond Good and Evil II”.

 

Mer än så får man inte veta om det nya spelet.  Trots att Melsom värderar Microsofts E3-avslöjanden som störst, är han enig med Harring om att Ubisoft levererade  produktnyheterna under spelmässan.

Inte Sonys år på E3

- Det året Microsoft hade i fjol, hade Sony i år. För de visade mycket nytt i fjol, men i år hade Sony helt enkelt inte så mycket att komma med under årets E3, förklarar experterna.

I fjol visade nämligen Sony upp Playstation 4 Pro och Playstation VR, som är svåra att toppa. I år presenterade de bland annat en ny version av ”Shadow of the Colossus” och spelet ”UNCHARTED: The Lost Legacy”, som Melsom och Harring är lite oeniga om det skall klassas som ett ”stand alone”- spel eller en expansion.

- Men det vi är säkra på är en ”expansion” är ” Horizon Zero Dawn The Frozen Wilds”, som också visades upp, lägger Harring till.

I övrigt visade Sony upp flera klipp från ”God of War”, som de öppnade E3-showen med i fjol.

 Något vi väntade på var ”The Last of Us 2”, något jag vet att väldigt många andra Playstation-ägare också längtar efter, det fick vi tyvärr inte veta något om. Vi fick heller inte veta något om ”Death Stranding”, säger Melsom.

 

Se även: Allt du behöver veta om VR

De titlarna förväntas Sony presentera i december, under sitt egna Sony- event.

Producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 30.06.2017

Senast uppdaterat: 30.06.2017