Lämna hemmet tryggt under semestern

Med hjälp av små enkla knep behöver du inte längre bekymra dig lika mycket över vattenläckage, inbrott eller brand när du åker bort.

- Ett övervaknings- och alarmsystem behöver inte vara avancerat eller dyrt att montera. De flesta klarar att göra det själva, säger Björn Ivar Nordbø, produktchef för smarta hem och nätverk på Komplett.

I dagens konsumentorienterade teknikmarknad finns både övervakningskameror, fönster- och dörrsensorer, sirener och avancerade vatten- och brandvarnare. Helt fritt från dyra månadsavgifter till säkerhetsföretag, kan du nu få full översikt över din egendom på egen hand. Produkterna kan nämligen enkelt kopplas upp till din mobiltelefon.

Se även: Kom ihåg det här när du reser med elektronik på flyg

- Med hjälp av den kostnadsfria applikationen, Mydlink Lite för iOS- och Android-baserade smarttelefoner och surfplattor, kan du enkelt koppla till och konfigurera en Mydlink-kamera, utan att ens behöva sätta igång datorn, förklarar Nordbø

Du kan även få push-notiser och e-postmeddelanden med bilder eller videoklipp när rörelser eller ljud upptäcks. Allt du behöver är en övervakningskamera och internetuppkoppling.

Läs: Så får du ett smart hem

Tryggt och enkelt

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes 22 000 bostadsinbrott i Sverige förra året. Utöver det gjordes över 5000 räddningsinsatser till bränder i bostäder 2015, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Vattenskador kostar fastighetsägare mer än 6 miljarder kronor per år, enligt Vattenskadecentrum.

- Att investera i övervakningsutrustning rekommenderas till alla som oroar sig över tillståendet i sommarstugan eller bostaden, och önskar bättre översikt på sin egendom, både invändigt och utvändigt. Det enda som krävs är ett bra nätverk i bostaden du vill övervaka, säger produktchefen.

- Intresset har ökat markant för övervakningskameror och säkerhetssystem hos våra kunder, påpekar han.

Kristina Beck Andersen och  hennes man Stephen Jensen, var tvungna att ligga ute med flera tusenlappar efter ett vattenläckage i köket. FOTO: PRIVAT

Fick omfattade vattenskador

Kristina Beck Andersen och familjen valde att installera vattenalarm för två år sedan, efter en dyr erfarenhet av omfattande vattenskador i köket.

- Vattenläckaget kom från ingenstans. Jag gick in i köket för att laga middag när jag märkte att jag blev blöt om fötterna, berättar hon.

Behöver du bättre internet? Så väljer du rätt trådlösa router

- Först trodde jag att det bara var något som var spillt på golvet, så jag torkade upp det lilla jag kunde se. Då märkte jag att det sipprade vatten från sprickorna i parketten.

Det visade sig vara diskmaskinen som hade tömt sig utöver hela golvet. Även om Kristina var hemma när läckaget inträffade, var betongen under golvet så fuktigt att det behövde göras omfattande torkning med hjälp av en fläkt under flera veckor. Dessutom hade vattnet förstört köksinredningen. Allt måste rivas och familjens lägenhet var obeboelig.

- Vi har lyckligtvis svärföräldrar med ett stort hus, så vi kunde bo hos dem under tiden, men med två små barn blir det ganska kaotiskt när du plötsligt inte kan bo i ditt hem, berättar hon.

Stor utgift

Försäkringsbolaget täckte enbart monteringen av ny parkett och underskåpen till den nya köksinredningen,

- Det blev en rätt stor oväntad utgift, kan man säga. Därför valde vi att installera ett vattenalarm i det nya köket. Vi såg det som en prisvärd investering nu när vi fått erfara vad resultatet av ett vattenläckage kan bli.

Nu får Kristina och sambon ett SMS om sensorn upptäcker att vatten är på avvägar.

- Oavsett om vi sitter i soffan hemma, eller är på semester, kommer vi upptäcka vattenläckaget snabbare. Det känns tryggt, säger hon.

Vilken alarmtyp passar dig?

Övervakning:

**Arlo Pro från Netgear är en enkel och snabb lösning för att få övervakning via WiFi. Basstationen är enkel att installera och kan ta emot signaler från de kameror du redan har och alla du vill lägga till senare.  Arlo strömmar video direkt till din smarttelefon eller surfplatta genom Arlo-applikationen. Du kan även göra inställningar och skifta kameraläge via applikationen.

** Det här är en kamera som levererar bilder och video i hög kvalitet, motverkar bildförvrängning och ger dig fullständig övervakning utan störningar. DCS- 2530L Full HD 180° Panoramic Camera är utrustad med ett 180° vidvinkelobjektiv som gör att du problemfritt kan se hela rummet som du vill övervaka.

Kamerornas huvud kan roteras så att de enkelt kan installeras i taket. Den inbyggda nattinställningen, rörelse- och ljuddetekteringen samt den praktiska mobilapplikationen gör att du alltid har koll på vad som händer hemma, både natt och dag.

Vattensensor:

- Ett vattenalarm är en del av alla olika sensorer som kan göra hemmet smartare och tryggare. Du kan till exempel starta med en kamera och sedan enkelt utvidga med flera enheter, som dörr- och fönstersensorer, rörelsesensorer, vattenalarm och avancerade brandlarm, när behovet uppstår. Allt kan styras med hjälp av din telefon, säger produktchefen på Komplett.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 28.06.2017

Senast uppdaterat: 28.06.2017