Prismatch*Prismatch*

Spelexperterna: Spelen som kan göra dig smartare

Dataspel kan vara mycket mer än bara tidsfördriv och underhållning. Här är spelen som tränar kreativitet, språk och förmågan att tänka strategiskt.

- I offentligheten har datorspel ett oförtjänt dåligt rykte. Debatten äger rum på en smal och dåligt informerad nivå, menar läraren på Nordahl Grieg gymnasium i Bergen (Norge), Tobias Staaby.

Se även: Så får du liv i den gamla spelkonsolen

Han är även spelpedagog och driver bloggen ”spelpedagogerna” tillsammans med Aleksander Husø. De två kämpar för att dataspel i större grad bör användas som ett verktyg för upplärning i skolor.

- Människor lär sig mest genom upplevelser. Att spela är en upplevelse som kan vara en bra inlärningsmetod. Jag kallar det ”digitala utflykter. Man förflyttar sig till en plats – oavsett om den är digital – och får erfarenheter som lärare och elever sedan sätter in i ett professionellt perspektiv, säger Staaby.

SPELEXPERTERNA: Spelpedagog Tobias Staaby (till vänster) och Espen Harring, marknadsansvarig för spel på Komplett (till höger), tycker att dataspel kan vara användbart i inlärning. FOTO: PRIVAT

Lär dig tänka strategiskt

Under de senaste åren har forskningen visat att några spel faktiskt kan vara bra för oss. En rapport från EU, omtalad av bland annat The Guardian, konstaterar att dataspel kan vara ett hjälpmedel för att lära barn och ungdomar viktiga färdigheter som kreativitet, förmågan att tänka strategiskt och samarbete.

Rapporten som sammanställdes av EU:s ”Committee on the Internal Market and Consumer Protection”, uppmanade europeiska skolor att värdera användning av dataspel i undervisningen.

Flera skolor använder redan dataspelet ”Minecraft”. I november i fjol lanserade Microsoft också en ny version som är skräddarsydd för klassrummet.

Sex ”smarta” spel

Espen Harring, marknadsansvarig för spel på Komplett, tipsar om spel som ökar kreativiteten, språkförståelsen, förmågan att tänka strategiskt och samarbeta.

- Väljer du de rätta spelen, kan du bli smartare. Den som spelar utvecklas under tiden, och blir till exempel mer kreativ och språkkunnig.

 

Här är Harrings tips:

1. Minecraft

Minecraft är ett sandlåde- och överlevnadsspel för PC, mobil och spelkonsoler, där spelaren ska bygga och riva ner konstruktioner av kuber i en 3D-värld. Det går även att spela tillsammans med andra. Man kan samarbeta i bygget, tävla om resurserna eller slåss och förstöra för varandra.

Se även: Få en bättre spelupplevelse med rätt gaming-headset

- Här kan man träna på och utveckla sin kreativitet,  i de nya versionerna får man med det mesta som ingår i skolan, lärande och behärskning. Barn och ungdomar lär sig matte och geometri på ett underhållande sätt. Dataspelet kom 2009, och är fortfarande väldigt populärt, säger Harring.

2. Sims 4

Sims är en simulering av dagliga aktiviteter för en eller flera virtuella personer, i en mindre förort utanför fiktiva SimCity. Man kan säga att spelaren leker i ett virtuellt dockhus.

- Här måste spelaren se till att alla basbehov som en människa har tillfredsställs. Allt från hunger och hygien, till kreativa uttryck och sociala behov. Du kan också bygga hus i alla tänkbara former. Spelet är lite mer realistiskt än ”Minecraft”. Det är lite komplicerat för de yngre barnen, men passar bra från 13-14 års ålder och uppåt.

 

3. Mario Kart

- I det här spelet testas tävlingsinstinkten och koordinationen hos spelaren. Det har faktiskt forskats på att de som spelar dataspel som små, har lättare att lära sig köra bil när de blir vuxna, säger Harring.

YouTube Video - Mario Kart 8 Deluxe - Mini Turbo

 

”Mario Kart” är det mest populära bil-spelet för barn och ungdomar. Det är ett oskyldigt spel som också fungerar bra för att lära sig principen i hur spel funkar. Det är lämpligt för barn som är fyra år eller äldre. 

Mario Kart 8 Deluxe Spel till Nintendo Switch

Mario Kart 8 Deluxe

Nintendo Switch
(13)
12 st i lager (1-3 dagar leveranstid)
549:-

4. Splatoon

- Det här är ett skjutspel för barn, men du skjuter inte för att döda, du skjuter färg! Det handlar om att färglägga flest områden och motståndare. Spelet lär dig koordination och du får en tävlingsinstinkt. Passar barn över sju år.

5. 1-2 Switch

- 1-2 Switch är en kombination av flera småspel. Det handlar till exempel om att mjölka en ko snabbast, eller äta kex snabbast. Det finns många olika dueller. Spelet lär dig koordination och enkel spellogik. Passar från sju år och uppåt.

6. Olika sportspel som ”Fifa” (fotboll), ”NBA” (basket), ”Madden” (amerikansk fotboll) och ”NHL” (ishockey).

- Alla de här spelen är realistiska sportspel, där du lär dig sporten som spelas. Använder du de engelska versionerna tränar du även upp språkkunskaperna.

Harring menar att följande kriterier måste infrias för att ett spel ska bidra till bra inlärning:

- De måste först och främst vara intuitivt och enkelt att förstå. Samtidigt måste det vara tillräckligt utmanande, säger han.

Harring tycker också att barn och ungdomar kan använda spel för att träna upp kunskapen i främmande språk, så länge du håller dem undan från översatta spel.

- Spelar de på nätet, är de tvungna att kommunicera på engelska. Man lär sig snabbt att skriva och prata bra när man spelar med andra som också pratar engelska, säger han.

Läs mer om den senaste Nintendo-konsolen: Allt du behöver veta om Nintendo Switch

Staaby har i stort sätt bara bra erfarenheter med att använda dataspel som ett verktyg i undervisningen.

- Det handlar i grund och botten om att ge läraren fler verktyg i klassrummet. Dataspel ger omedelbar feedback, med det är också det mest komplexa mediet som finns, säger han.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 11.07.2017

Senast uppdaterat: 11.07.2017