UNDERSÖK BATTERIKAPACITETEN: Är det dags att byta batteri i din bärbara dator? Kolla själv. FOTO: PIXABAY

Undersök livslängden på batteriet i din laptop

Om din bärbara dator endast fungerar med laddaren inkopplad, är det ett tydligt tecken på att du behöver ett nytt batteri. Här lär du dig hur man undersöker batterikapaciteten oavsett ålder på datorn.

Hela vitsen med en bärbar dator är just det att den kan användas bärbar, och trots bra batteritid, har alla batterier en begränsad livslängd.

Se den här: Så får du snabbast möjligt internet hemma

Det är enkelt att se i vilket skick batteriet är, och om det är dags att byta kan du läsa hur du gör det här.

Har du Mac-dator, kollar du batteriet så här:

Apple kommer föreslå att du byter batteri när din Mac har nått ett visst antal laddningscykler. Det är som regel en gräns på 1000 cykler på de flesta Mac-modeller, men det kan variera. Antalet cykler hittar du i översikten på Apples egen support-sida.  

Du kanske undrar vad en laddningscykel är? Enkelt förklarat handlar det om en fullständig urladdning med påföljande uppladdning. Det vill säga att när ditt batteri har laddat ur helt, för att sedan laddas upp igen. Om du laddar ett halvfullt batteri två gånger, blir det registrerat som en laddning i cykeln.

MAC

ENKELT ATT UNDERSÖKA: Har du en bärbar Mac är det enkelt att läsa av batteriets status. FOTO: PRODUCENTEN

Här är instruktioner för hur du hittar batteriets livslängd på din Mac, det vill säga antal laddningscykler:

  1. Tryck in Alt-knappen (⌥) och klicka på Apple-loggan överst i vänster hörn.
  2. Välj Systeminformation.
  3. Klicka på Strömstyrning, den hittar du under Maskinvara-fliken.
  4. Batteriinformation och Information ger dig status på cykelantal och tillstånd.

Är du student? Här är experternas råd du bör följa

Har du en Windows-laptop? Här hittar du batteriets livslängd:

Bärbara datorer med Windows-OS har inte enbart ett facit som för Mac. De olika tillverkarna informerar om batteriets livslängd på olika sätt. Vi har tagit reda på hur man ser det bland våra största tillverkare:

 

Lenovo

Lenovos egna support berättar att de har en egen programvara på deras bärbara datorer med den här informationen. Programvaran varierar mellan de olika modellerna, men på samtliga finns den här funktionen under Lenovo settings. Enklare modeller har Energy manager, andra Power manager eller likande. Här får du en enkel översikt över batteriets livslängd. Leta efter batteriikonen till programmet nederst till höger i startfältet.

Lenovo

BATTERIPROGRAM: Lenovo har en mjukvara som håller dig uppdaterad om batteriets livslängd. FOTO: PRODUCENTEN

 berättar att de har samlat batteritester under F2-knappen. Du kommer in i testläge genom  att hålla in tangenten under uppstart av datorn. Där kan du utöver kapacitet och generell information kartlägga batteriets hälsa och testa den.

Kundservice på Acer och Asus informerar att det inte finns någon förinstallerad programvara på deras bärbara datorer där man får information om batteriets livslängd.
Har du läst denna?: Så blir du mästare på Google-sök

Dessutom har datorer med Windows en batteriikon i startlinjen. Symboler anger hur mycket batterikapacitet det är kvar, och hur långt det är kvar av batteritiden. Om batteritiden märkbart blir sämre, är det troligtvis dags att byta batteriet. Det finns en mängd olika programvaror för mätning av batterikapacitet på datorn, men tillverkarna själva rekommenderar inte dessa.

Batteriet är en förbrukningsvara

Oavsett användning kommer ditt laptop-batteri bli sämre med tiden. När drifttiden på batteriet har blivit betydligt mycket kortare, är det inte säkert att du kan kräva reklamation om det har gått för lång tid.

Konsumentverket kan bekräfta att laptop-batterier räknas som en förbrukningsvara, men att man som konsument bör kunna förvänta sig en livslängd på 2,5 till 3 år, dock inte med samma kapacitet. Generellt har du sex månader garantitid på batteriet i din laptop, med undantag för några modeller. Därför rekommenderar vi att du kontaktar din återförsäljare, eller tillverkaren, om du får problem med ditt batteri, för att se vad som gäller för din modell.

 

  

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 17.10.2016

Senast uppdaterat: 02.10.2017