Prismatch*Prismatch*

FRAMTIDENS TEKNOLOGER: I framtiden ska Josefine, Agnes och Ingrid bygga sina egna datorer. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Så ska tjejer inspireras till att satsa på teknik

Under ”Girl Tech Fest” blir skolböckerna liggande i väskan – här är det 3D-printning, kodning och robotar som gäller.

För tredje året i rad blev Deichmanske bibliotek i Oslo fyllt med 300 tjejer från fjärde och femte-klass, redo för världens bästa tekniska skoldag – ”Girl Tech Fest”.

Dagen arrangeras av ”Jenter Koder”, och har som mål att inspirera  tjejer till att se de oanade möjligheterna som teknik erbjuder och öka antalet tjejer som väljer vetenskap och datateknik efter gymnasiet.

- Teknik kommer otvivelaktigt vara den viktigaste och mest spännande industrin att jobba inom framöver. Dessvärre är det allt för få tjejer som intresserar sig för teknik. Det måste vi göra någonting åt, berättar initiativtagaren Mailen Greve, som jobbar som digital program manager hos Accenture och är en av grundarna bakom ”Jenter Koder” och ”Oda-nettverket”.

Läs ocksåHär är spelen att se fram emot i höst

TEKNIK ÄR KUL:  Mailen Greve från ”Jenter Koder” tycker att det är viktigt att låta barnen leka med teknik. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Under dagen är tjejerna på två stationer – en kodningsstation där de får lära sig grundläggande begrepp i programmering, och en valfri workshop. Musik och rytmer programmeras, 3D-ananaser produceras och världsproblem blir lösta med hjälp av applikations-idéer.

- Det är viktigt att  tjejerna får upp ögonen för hur viktigt och roligt teknik är. Vi vill få tjejerna att förstå att de har möjlighet att vara med och forma framtiden.  Barnen kan mer än de tror. De måste bara få möjligheten att leka och prova, säger Greve och fortsätter:

- På Girl Tech Fest får tjejerna ta del av utvecklingen. Inte bara använda den, utan vara med och skapa den. Det handlar om att få barnen till att se att allt runtomkring oss är skapat av någon. En stol är inte bara en stol, den är någons idé.  Den är ritad, designad och tillverkad av någon.

Med tjejerna i laget

Idag är endast 15-20 procent av dem som jobbar i IT-branschen kvinnor. Ska den trenden vända är det viktigt att fånga tjejernas intresse i tidig ålder. På det sättet ska ”Jenter Koder”-initiativet skapa positiva förändringar på lång sikt.

- Ingen av oss vet hur framtidens jobb ser ut. Men vi kan med säkerhet säga att teknik blir viktigare, och vi kommer att behöva fler utvecklare. Utan kvinnorna i laget kommer vi att få problem, förklarar Greve.

Enligt Greve är lärare och föräldrar de viktigaste bidragarna för unga tjejers teknikintresse – men också de största barriärerna.

- Många lärare ogillar att introducera barnen för teknik, för att de inte kan det själva. Det är helt fel. Lärare behöver inte kunna allt. De kan komma hit för att lära sig tillsammans med barnen.

Teknik-experten själv tror mycket på visuell inlärning – och menar att barn måste få prova, inte enbart höra om alla möjligheterna. Det ger mycket mer nytta och större känsla av prestation.

- Det är vad jag kallar ”taktil inlärning”. Barnen lär sig så mycket mer när de får möjligheten att använda sina händer. Här får de ett litet smakprov på vad de kan skapa med hjälp av teknik. Så avslutar vi dagen med en liten ”cliffhanger”, berättar hon.

- Det är som att vara på en bra konsert. När bandet går av scenen står du kvar och tänker att du vill ha mer!

Generation innovation

Bland ritningar, robotar, applikationer och en hårfön sitter tre fjärdeklassare från Kringsjå-skolan i Oslo. Med hjälp av batterier, en tuschpenna, två hjul, lite glitter och elektroniska byggklossar har Josefine (9), Agnes (9) och Ingrid (9) skapat en självkörande bil.

- Den behöver inte bensin och det är bra för miljön, berättar tjejerna ivrigt.

Det är första gången som tjejerna är med på Girl Tech Fest, och det råder inget tvivel om att de är nöjda med dagen. Och även om titeln ”utvecklare” inte står med på listan över vad de ska jobba med som vuxna, tror de på att den tekniska kunskapen de lär sig under ”Girl Tech Fest” kommer till användning.

- Jag ska bli stadsminister, berättar Josefine bestämt. Och allt godis ska bli gratis.

- Jag ska bli journalist, säger Agnes.

Ingrid nickar instämmande - jag också.

Vad för slags teknik kommer ni använda i era jobb?

- Telefon. Och dator, den ska vi bygga själva, berättar Josefine.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 29.09.2017

Senast uppdaterat: 10.10.2017