Prismatch*Prismatch*

Allt du behöver veta om trådlös laddning

Aldrig mer trassliga sladdar och röriga laddstationer. Nu satsar Apple på att göra ditt liv sladdfritt.

– Även om fler och fler tillverkare stödjer trådlös laddning, är det fortfarande en bit kvar innan den här tekniken ersätter det "gamla sättet" att ladda på, säger Truls Aleksander Hammer på Komplett.

 

Med iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X lanserade techgiganten Apple sina första telefoner med möjlighet till trådlös laddning. Dessutom gjorde man en separat laddningsyta utformad för att ladda flera enheter samtidigt.

Innan dess var det framförallt Nokia och Samsung som omfamnat den här tekniken, och de har redan fler modeller på marknaden som är kompatibla med trådlösa laddare.

Så fungerar trådlös laddning

Trådlöst: Induktionsladdning fungerar med hjälp av två metallspoler, en som finns i mobilen och en i laddaren. Illustrasjon: VG Partnerstudio

 

En trådlös laddare, eller induktionsladdare som de också kallas, laddar upp enheten med hjälp av två metallspolar. Det är en metallspole i laddstationen och en i mobiltelefonen. När spolen i laddstationen får ström skapas ett magnetfält som överför energi från den ena till den andra spolen – och då laddas mobilen upp.

Den teknik som Apple använder i sina nya telefoner är dock inte ny – flera av oss använder den redan dagligen. Till exempel använder både el-tandborstar och induktionsplattor på spisen samma teknologi. Det betyder emellertid inte att du kan ladda den nya Apple-telefonen på spisen. Apple har, i likhet med flera andra mobiltillverkare, valt att använda Qi-standarden (uttalas ”chi”).

 

Såg du den här? Snart kan du stjäla ström från dina vänner

Inte skadligt med trådlös laddning

Ny teknik ger nya bekymmer – åtminstone för vissa. Men det finns ingen större anledning att oroa sig. Det är välkänd teknik där metallspolarna skapar ett litet magnetfält.

Även om det är säkert, är det inte säkrare än vanliga trådlösa laddare, och därför rekommenderas att man inte lämnar telefonen på natten.

 

Trådlös framtid

– Även om fler och fler tillverkare stödjer trådlös laddning, är det fortfarande en bit kvar innan den här tekniken ersätter det "gamla sättet" att ladda på, säger Truls Aleksander Hammer, som är produktchef för mobil och surfplattor på Komplett.

– Tekniken är inte tillräckligt bra än. Vi måste acceptera att det kommer att vara väggladdning för telefoner ett tag till, eftersom de laddar batteriet snabbare. Först den dagen då trådlösa laddare går lika fort kan de bli standard.

Samsung Galaxy S8+ är en av Samsungs telefoner som kan laddas trådlöst

 

Det finns flera fördelar med att kunna ladda trådlöst. I bilen eller på flygplatser är Qi-lösningar mycket praktiska.

– Något bilmärke har redan integrerat Qi-standard i sina nyaste bilar. Om du har en Qi-kompatibel telefon kan du enkelt ladda medan du kör utan att behöva hålla på med en sladd.

På en del flygplatser har de också börjat med utvalda bord med inbyggda induktionsladdare i områden där resenärer sitter för att äta eller koppla av. Då behöver du inte bära en adapter eller leta runt på hela flygplatsen efter ett vägguttag – vilket gör det väldigt lätt att ladda, säger Hammer.

– Om trådlösa laddningspunkter blir mer utbredda på kaféer, arbetsplatser och på andra håll kommer inte hastigheten på laddarna vara ett problem längre. Då kommer vi få regelbunden ström under dagen och hastigheten kommer därför inte vara lika viktig.

Hur lång tid det tar innan trådlösa laddare kommer att bli mer utbrett, är däremot svårt att säga. Enligt experten är det en kostnadsfråga.

Läs också: Så blir du expert på Instagram Stories

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 12.10.2017

Senast uppdaterat: 12.10.2017