Prismatch*Prismatch*

Så väljer du rätt drönare

Drönare utrustade med filmkamera har gått från att vara ett verktyg för speciellt intresserade, till att vara en leksak för allmänheten. Men vad för slags drönare bör du välja – och vad kan du egentligen använda den till?

För film och Tv-branschen har drönaren varit en uppenbarelse. Där man tidigare var tvungen att hyra en helikopter för att få vackra överblicksbilder, kan man nu göra det enklare – och till ett mycket lägre pris. Men även privatpersonerna har fått upp ögonen för drönare.

Anders Martinsen är verksamhetsansvarig på UAS Norway, som är den nationella drönarorganisationen. De har varit verksamma sedan 2008 och har under de senaste åren sett en enorm tillväxt i försäljning och användning av drönare. 

Han tycker att något av det viktigaste att tänka på, är att se behovet och ta hänsyn till säkerheten vid användning av drönaren.

- Ska du köpa en drönare, bör du hitta en som passar det föremålet du ska använda den till. Det är mycket som skiljer de billigare drönarna från de dyra, som bland annat kvalitet på kameran, batterikapacitet och användarfunktioner.

Redo att använda

Med ökat intresse, har även utbudet av drönare blivit fler.

- Om man är sugen på att testa en drönare med kamera, kan köpa en för några hundralappar. Det man kan uppleva med en drönare i den prisklassen, är att den är svårare att styra om man jämför med en dyrare modellerna, berättar Espen Silseth, produktchef på Komplett.

Han berättar att de mer avancerade drönarna är mycket enklare – både att få upp i luften och att styra.

- Drönare som till exempel DJI Phantom och Mavic är ”ready to fly”-drönare, vilket innebär att tiden från att man packar upp produkten ur kartongen, till dess den är i luften är kort.

 

EXPERT: Anders Martinsen, verksamhetschef på UAS Norway. FOTO: HANS TORGERSEN

 

Hög säkerhet förbättrar upplevelsen

Det finns nog de som är tveksamma till att köpa en drönare för flera tusen, av fruktan för att det ska bli en kortvarig glädje, på grund av ett möte med en bergsvägg eller andra hinder.

Enligt Espen Silseth är det ett mindre problem än man kan tro.

- Drönare som DJI Phantom 4 och Mavic är väl utrustade när det kommer till säkerhet. Dessa är nämligen utrustade med Obstacle Avoidance som gör att drönaren själv registrerar om den är på väg att kollidera. Då hittar den en annan rutt, något som gör den nästan omöjlig att krascha, även om man hade försökt.

Trots bra programvaror och säkerhetssystem, rekommenderar Silseth nybörjare att öva i säkra omgivningar.

- Man behöver inte flyga många timmar innan man har fått in tekniken. Det är ändå alltid en fördel att göra de första testerna på ett öppet fält där man har bra översikt.  Dessutom är det viktigt att man alltid har ögonkontakt med drönaren.

 

Ett helt annat perspektiv

Även om flygning med drönare för många verkar spännande och kul, är det nog några som undrar vad man egentligen ska använda den till – förutom att kanske ta en översiktbild av huset då och då.

- Själva flygningen med drönaren är i sig väldigt roligt. Dessutom finns det flera användningsområden utöver snygga överblicksbilder. En nyare drönare är ofta utrustad med ett trackingsystem, som gör att den kan följa efter dig om du är ute på en cykeltur.

Även Silseth ser flera användningsområden som kan göra vardagliga aktiviteter mer spännande.

- Att använda en drönare på semestern gör att man får ett annat perspektiv på till exempel sommarstugan eller skärgården. Det är vanligt att folk köper drönare för att skapa filmer som de lägger upp på YouTube för vänner och familj. Efter ett tag får de ofta mersmak, och det slutar med att de köper en ännu bättre modell.

Läs också: Reglerna för drönare du måste ha koll på

Oavsett vad man använder drönaren till, är det viktigt att man tar hänsyn till regelverket från Luftfartsverket. Dessa hittar du på här. 

Dessutom måste du ta hänsyn till omgivningen.

- Det kan vara kul att ta en överblicksbild av en trädgårdsfest, men det är inte säkert att grannen tycker att det är lika roligt att du flyger i grannskapet. Man kommer långt om man frågar om lov och informerar långt i förväg, säger Martinsen som rekommenderar alla att följa reglerna för Drönare. Se alla regler här: https://www.transportstyrelsen.se/dronare

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 20.04.2017

Senast uppdaterad: 16.11.2017