Prismatch*Prismatch*

Minecraft för nybörjare:

Experternas tips för att komma igång

Endast fantasin sätter gränserna för vad du kan göra i Minecraft. Bygg enklare byggnader, spela för att överleva i den digitala världen – eller koda in avancerade element.

Sandlåde- och överlevnadsspelet Minecraft kom ut år 2009, och har sedan dess blivit världens näst mest populära spel genom tiderna – endast slaget av Tetris.

En av dem som har fastnat för Minecraft är Helena Werp Vegheim (17) från Oslo, som har sin egen YouTube-kanal där hon bland annat lägger upp videos där hon spelar olika datorspel.

- Nu spelar jag mest Overwatch, men vad jag spelar varierar. I fjol var det nästan enbart Minecraft. Jag pratar mycket med följarna i mina sociala medier, och frågar dem vad för slags videos de vill se, säger Werp.

YOUTUBE-GAMER: Helena Werp har sin egen kanal på YouTube där hon postar videos när hon spelar. FOTO: PRIVAT

Vad är egentligen Minecraft?

Föreställ dig att du kan bygga vad som helst i Lego. Du har oändligt med klossar. Du kan gå in i dina byggverk och uppleva det med dina vänner. Det är Minecraft.

- Minecraft är enkelt förklarat ett digitalt Lego. Du styr din spelare fritt i en öppen värld som är uppbyggd av block i 3D. Blocken kan förstöras och placeras, och du måste säkra din överlevnad genom att skaffa mat och trygghet, förklarar Tomas Kristiansen.

Kolla också: PUBG

Tomas Kristiansen är nordisk produktchef för lagring hos Komplett och en självutnämnd spelentusiast. Han berättar att Minecraft har blivit ett kulturellt fenomen som har många vuxna har missat. Otroligt många barn spelar – bland annat Kristiansens sexåriga son.

- Det är intuitivt nog att han som inte kan läsa perfekt ändå förstår spelet.

 

Läs historien om Super Mario

 

I LUFTEN: Du kan bygga vad som helst i Minecraft – och bygget behöver inte vara på marknivå. FOTO: SKÄRMDUMP MINECRAFT

Så fungerar ”Survival”-läge

Minecraft har i likhet med flera andra spel olika spellägen, där målet med det du gör skiljer sig. Du kan välja mellan fem olika lägen: Survival, Creative, Hardcore, Adventure och Spectator. De två första är mest populära, enligt Werp.

- Spelet är mest känt för ”Survival”-läget, där poängen är att överleva. Det är detta de allra flesta startar med när de börjar spela Minecraft, förklarar YouTube-spelaren.

När du startar ett nytt spel kommer du bli placerad på en slumpmässig plats i Minecrafts 3D-värld. Därefter är det bara att börja hugga ner träd och leta efter andra ” supplies”, så att du kan bygga dig ett hus.  Så småningom kommer nämligen solen gå ned, och då gäller det att vara förberedd.

- Så länge det är ljust, kommer du vara i fred, men under natten kommer monster och zombies fram.

 

 

GRAFIK: VG PARTNERSTUDIO

 

Har du byggt upp ett slags skydd mot monster, eller så kallade fientliga ”mobs”, kommer du vara trygg fram till solen går upp.

Utöver att överleva och bygga, har inte läget något direkt mål. Ändå sätter många Minecraft-spelare egna mål, till exempel att få mycket ”experience” eller fullföra så många ” achievements” som möjligt.

Så fungerar ”Creative”-läge

I ”Creative”-läge är det kreativiteten som står i fokus, och man behöver inte bekymra sig över fienden eller att spelfiguren blir hungrig.

- Jag tycker det är roligast att spela kreativt och utforma sina egna byggen. Det finns många olika byggklossar, bland annat i sten, jord och trä. Det är endast fantasin som sätter gränserna för vad du kan bygga, säger Werp.

Sonen till Kristiansen spelar mest kreativt och använder ofta YouTube till att härma andra spelares byggen, eller för inspiration.

- Även om han inte förstår engelska, förstår han väldigt mycket, och vi ser en otrolig utveckling i språkfärdigheterna efter att han började spela Minecraft.

YouTube Video - Trussel fra YBGB | Sonen #10

Lärorikt och socialt

I fjol gav Microsoft ut en egen version av Minecraft som är avsedd för skolor, och flera skolor har redan tagit in spelet i undervisningen.

- Med Minecraft lär sig barn och ungdomar att uttrycka sig kreativt, och de lär sig matematik och geometri på ett underhållande sätt, påpekar Kristiansen.

Minecraft kan du spela både på mobil, PC, Mac eller spelkonsol, och du kan själv välja om du vill spela offline, på en server med dina vänner, eller på en slumpmässig server.

- Om man spelar kreativt, spelar man ofta själv, men det finns också servrar där du kan bygga tillsammans med andra. Jag tycker det är roligast att spela med vänner, och har lärt känna många genom Minecraft, säger Werp.

Om du vill spela enbart med vänner som du känner, är det enklast och säkrast att köpa din egna ”realm” via Minecrafts hemsidor. Då upprättar du en egen server där enbart du och de vänner du bjuder in har tillgång. På det sättet säkrar du att ovälkomna inte får tillgång.

 

ÖVERLEVNADSLÄGE: Under dagen är det inte många faror som lurar, men så fort natten kryper sig på bör du ta skydd på ett tryggt ställe. FOTO: SKÄRMDUMP MINECRAFT

Minecraft på avancerad nivå

Vill du ta Minecraft-upplevelsen till en mer avancerad nivå, kan du modifiera spelet – även kallat att ”modda”. ”Modda” innebär att man installerar expansioner till Minecraft som är skapat av en tredjepart.

Några modifierar spelet för att förbättra grafiken och ljussättningen, medan andra lägger till mängder av nytt innehåll. De mest avancerade skapar expansioner med hjälp av Javascript, men lyckligtvis finns det färdiga ”plug-ins” som du kan ladda ned om du inte kan koda.

- Det finns många ”drag and drop”-program du kan använda för att skapa egna modifikationer till Minecraft, utan att du behöver en enda kod. Använd YouTube och leta dig fram. Här hittar du massor av bra tips och instruktionsvideos för hur du kan ”modda” Minecraft, säger Kristiansen.

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 16.11.2017

Senast uppdaterad: 16.11.2017