Prismatch*Prismatch*

Beatriz ”Beasverden” Neves lägger flera timmar på att filma och redigera varje vecka. FOTO: KATJA ANKER

Experterna: Så blir du en Youtuber

Innehåll före allt – det är regel nummer ett för att bli en stor Youtuber. Andra saker, som många tror är viktiga, kan snarare stjälpa dig. Här ger två experter sina bästa tips för att lyckas på Youtube.

Da Beatriz «Beasverden» Neves begynte på videregående møtte hun den allerede etablerte «youtuberen» Tina Mondelia. Neves drev egentlig blogg på den tiden, men lot seg inspirere og bestemte seg for å gi videoformatet en sjanse. Den 14. januar 2015 la hun ut sitt første klipp.

– Den første videoen jeg la ut var et klipp som egentlig var veldig lite «meg» – jeg viste frem hva jeg pleier å ha i vesken min. Alle andre lagde lignende klipp, så da gikk jeg for det samme. Klippet fikk overraskende god respons, men jeg skjønte raskt at nisjen min var mer i retning humor og underholdning, forteller Neves. 

Läs också: Andjela brenner for e-sport og gaming

JOBBAR HÅRDT.   FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Den 14 januari 2014 lade Beatriz ”Beasverden” Neves, eller Bea som hon också kallas, ut sitt första klipp på Youtube.

– Den första videon jag la ut var ett klipp som egentligen var väldigt lite ”mig” – jag visade vad jag hade i min väska. Alla andra gjorde liknande klipp, så då gjorde jag samma. Klippet fick överraskande bra respons, men jag kände snabbt att min nisch var mer i riktning mot humor och underhållning, berättar hon.

Sedan den gången har den 19 år gamla Oslo-tjejen skaffat sig över 50 000 följare och hennes videos spelas igen och igen. Tidigare i år gav Bea, i samarbete med andra norska Youtubers, ut boken ” Youtube-skolan” för att hjälpa nya Youtubers att komma igång.

– Har man lust att börja med Youtube är det precis det du behöver göra – bara testa! Alla behöver börja någonstans. Du kommer snabbt komma fram till vad du tycker är roligt att göra, säger hon och fortsätter.

– Och du måste komma ihåg att dela ditt innehåll. Du ska inte skämmas över att dela. Jag delar alltid innehållet på Facebook och Instagram.

Beas bästa tips:

Såg du den här? Minecraft för nybörjare

Det första steget mot att bli en Youtuber är att skaffa ett Google-konto och sedan skapa en Youtube-kanal. När det är gjort behöver du en kamera. Har du en relativt ny mobiltelefon är du redan en bra bit på väg. Därefter måste du tänka på innehållet. Neves är solklar med att bra innehåll är det allra viktigaste, och här är trovärdighet ett nyckelord. Det hjälper nämligen inte att skapa innehåll som du inte tror på.

– Jag gillar att säga att du måste vara dig själv. Om du försöker något annat lyser det snabbt igenom. Mina tittare hade avslöjat mig direkt om jag försökte göra något som inte är jag. Ha det roligt när du gör videor och gör något du själv hade velat se.

Är du helt ny kan det vara värt att sätta av tid till att titta på andras kanaler, tipsar hon.

Ett annat bra råd är att inte lägga förväntningarna alltför högt med en gång.

– Det kan ta lång tid att bygga upp. Ge inte upp bara för att klippet har gått sämre än du trodde att du skulle.

Vilket är det mest populära klippet du gjort?

– Det är videon där jag fick artisten Shawn Mendes att sminka mig. Men min favorit är nog ”Om Siri var Marcus och Martinus”, där jag låtsades att iPhone-Siri var artisterna Marcus och Martinus, och att jag hade ett samtal med dem. Eftersom jag hade Marcus och Martinus i rubriken fick jag sjukt många följare, ler hon.

 

Ny på YouTube? Kom ihåg detta:

Tänk på innehållet först

Mikkel Melsom, som är innehållsproducent och Youtuber för Komplett, menar också att innehåll är det viktigaste att tänka på om du vill starta en Youtubekanal.

– Det finns en del missuppfattningar när det kommer till vad för slags utrustning man behöver. Väldigt många tror att man behöver en fancy kamera, men det behöver du inte. Är du helt ny kan du filma bra med telefonen. De nyaste mobilkamerorna är mer än bra nog, förklarar han.

 

TECH-KANAL: Mikkel Melsom har hand om Kompletts YouTube-kanal. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

– Ju mer utrustning du har, desto svårare blir det att göra bra innehåll – du kommer bara att vara mer oroad över hur sakerna ser ut än vad du förmedlar. Det är inte vilken utrustning du använder som gör dig till en populär på Youtube.

Men en del utrustning är ändå praktiskt att ha. Här är Mikkel Melsoms tips på vilken utrustning du kan få användning för:

 

Kamera: 

Om du vill uppdatera dig från mobil till kamera, är det speciellt en funktion du bör titta efter – nämligen en användbar skärm. Att kunna se sig själv gör produktionen väldigt mycket enklare.

– Det är också en fördel om kameran inte är för stor eller tung för att ha med sig, säger han.

Stativ: 

Ett stativ gör livet som Youtuber enklare. Använder du mobil kan du satsa på en enkel selfiestick. Köp en med bluetooth, så att du inte behöver trycka på mobilskärmen för att starta eller avsluta en scen.

– Om du vill avancera kan du till exempel köpa en ”DJI Osmo Mobile” – en bildstabilisator med gyro. Det är i princip detsamma som en selfiestick, bara mer avancerat. Jag ser att många vloggare använder dessa, säger han.

Ljud: 

När du har kommit igång lite kan du efterhand börja att kika lite på ljudet.

– Själv använder jag mikrofon från Røede. Men du kan satsa på en enkel mygga också.

Redigeringsprogram: 

Till slut behöver du ett bra redigeringsprogram. Både "Windows Moviemaker" och "Apple iMovie" är gratis software som fungerar helt utmärkt, tipsar Melsom. Behöver du något mer avancerat kan du köpa ”Final Cut Pro X” eller ”Adobe Premier”

– Ett bra redigeringverktyg är viktigt, men tänk på att inte överdriva. Det är så synd när folk tror att de måste leverera BBC-kvalitet på produktionen. Bra innehåll trumfar avancerad produktion, understryker han.

Ska du redigera utanför hemmet? Se då till att ha ett bra headset.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 21.11.2017

Senast uppdaterat: 21.11.2017