Dåligt internet? Kolla om det är din dator som är problemet

Det är inte säkert att det är bredbandsleverantörens fel att ditt nätverk är långsamt, ofta kan det faktiskt bero på ditt nätverkskort.

Har du upplevt att internet inte går så fort som du har blivit utlovad? Då är du inte ensam. Vi har tidigare skrivit om hur du kan fixa dåligt nätverk hemma genom om att byta router eller köpa en förstärkare. Men ibland ligger problemet på din dator.

- För att koppla upp dig på internet, kommunicerar din router med ett nätverkskort inuti datorn. Om nätverkskortet är gammalt, kan internet bli långsamt, säger Pål Fredrik Berg, kategorichef för Komplett-PC på Komplett.

- Lyckligtvis behöver du inte köpa en ny laptop för att få upp hastigheten. Du behöver endast ett nätverkskort som ”pratar rätt språk”.

Läs också: Tips innan du gör dig av med en dator

GER RÅD: Kategorichef för Komplett-PC, tjänsten för skräddarsydda datorer hos Komplett, Pål Fredrik Berg. FOTO: KOMPLETT

När bör du byta nätverkskort?

Komplett-experten förklarar att det har kommit en ny standard för Wi-Fi-anslutning de senaste åren som kallas ”dual band”. Om din dator inte har stöd för den standarden, får du inte ut maximal hastighet.

- Routrar som har stöd för ”dual band” kan ta emot och sända ut internetsignaler på två frekvenser samtidigt: 2,4 och 5 gigahertz (ghz). Det ger dig bättre kapacitet. Dessutom är nätverket på 5 ghz snabbare än 2,4 ghz.

Är du osäker på om din router har stöd för det formatet? Kolla här.

Om din dator inte har stöd för ”dual band”, kan den inte heller koppla upp sig till 5 ghz. Då kan du inte  heller utnyttja routerns maximala hasighet.

- Ett enkelt sätt att kolla om din bärbara dator har stöd för ”dual band”, är att öppna listan över tillgängliga nätverk. Om ditt hemnätverk visas två gånger, en gång med ”5 ghz” och en gång utan, är allt som det ska, säger han.

- Ifall ditt hemnätverk endast finns i en version, bör du överväga att byta nätverkskort.

 

Snabb lösning : Externt nätverkskort på USB

Det enklaste sättet att få stöd för ”dual band” på din dator är att köpa ett externt nätverkskort som kopplas in via USB.

- Då är det bara att koppla in USB-adaptern i din laptop, så installerar det nya nätverkskortet sig automatiskt, förklarar Berg.

- Nackdelen är att en del USB-stickor sticker ut rätt långt på sidan av datorn, något som kan vara irriterande.

Dessutom kommer en sådan lösning göra att du får en USB-ingång mindre, eftersom en port ständigt kommer vara upptagen med att hålla dig uppkopplad till internet, fortsätter han.

- Men det är ändå en bra lösning för att få ut maximal hastighet från din router, tycker Berg.

Grundlig lösning: Nytt internt nätverkskort

Om du inte är rädd för att skruva upp din laptop, kan problemet lösas mer permanent, berättar Komplett-experten. I de flesta Windows-laptops kan nämligen det interna nätverkskortet bytas ut.

Operationen är inte svårare än att byta hårddisk eller RAM. Men kom ihåg att garantin på datorn kan förbrukas om du skruvar upp datorn.

- Om du ska byta  det interna nätverkskortet, är det första du måste gör att köpa ett kort som passar i din laptop, säger Berg.

- Då ”googlar” du namnet på ditt nätverkskort, och hittar ett med stöd för ”dual band” i samma format. Det finns inte så många olika format, så det är inte svårt att hitta.

Gillar du att spela? Så kan du bli en proffsgamer

När du har köpt rätt nätverkskort, bör du också ladda ned en drivrutin till nätverkskortet. Det är en speciell typ av programvara som tillåter nätverkskortet att kommunicera med resten av datorn, förklarar Berg. Den hittar du genom att googla på namnet på ditt nya nätverkskort plus ”driver”.

 

Steg 1 – skruva upp datorn

Med nätverkskort och drivrutin på plats, kan du påbörja själva operationen. Först måste du skruva upp hela, eller delar av locket på undersidan av datorn. En mer grundläggande guide hittar du i artikeln om att byta hårddisk.

- Det viktigaste att komma ihåg är att jobba i ett rum utan statisk elektricitet, och att komma ihåg var alla skruvar ska sitta som du tar ut, säger Komplett-experten.

 

ENKELT ATT UTFÖRA: Om du vänder din dator med skärmen ned, kan du ta av hela eller alla delar av locket genom att skruva ur några skruvar. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Steg 2 – Ta ut det gamla nätverkskortet

Efter att du har öppnat datorlocket, måste du hitta var nätverkskortet sitter.

- Det är vanligtvis ett par centimeter brett och långt, och brukar vara lätt att se, säger Berg. Oftast sitter nätverkskortet fast med en eller två skruvar, och en eller två kablar.

Han berättar att du bör lossa kablarna först. Efter det måste du skruva ur skruvarna och dra ut kortet från spåret.

- Kablarna är kanske det som är lättast att förstöra, så där gäller det att inte vara för hårdhänt, rekommenderar han.

 

OLIKA TYPER: Nätverkskortet (mitt i bilden) sitter här fast med en skruv och två kablar. För att byta, måste du först se till så att det nya nätverkskortet passar i din dator. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Steg 3 – Sätt in det nya nätverkskortet

Slutligen sätter du in det nya nätverkskortet på exakt samma sätt som ditt gamla satt fast. Först föser du in det i spåret, därefter skruvar du fast skruvarna, och sist sätter du i kablarna.

- Med det nya kortet på plats, skruvar du ihop datorn igen och sätter igång den. Innan du kan koppla upp dig till internet, måste du installera drivrutinen du har laddat ned på förhand, säger Berg. Och om något mot all förmodan inte fungerar, så det gå bra att sätta in det gamla nätverkskortet igen.

Berg har själv bra erfarenheter med att byta nätverkskort.

- Min sambo trodde att hon behövde en ny dator för ett tag sedan, eftersom den var några år gammal och allt började gå långsamt. Men då bytte jag ut det interna nätverkskortet, och den blev så gott som ny, avslutar han.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 21.11.2017

Senast uppdaterat: 21.11.2017