I SITT ESSE: Emilie, som är mest känd som sitt nickname ”Emzia”, spenderar en del av sin fritid med att spela och streama. FOTO: PRIVAT

Emilie: Norges inofficiella drottning av Twitch

På dagtid  jobbar hon i mediabranschen – på kvällstid kollar hundratals personer på henne när hon spelar. ”Emzia” är en av Norges största Twitch-streamers, som reser världen runt för att spela.

Glöm alla spel-stereotyper. En ”äkta gamer” kan nämligen inte placeras i ett och samma bås, och det är Emilie ett praktexempel på. Hon har ett vanlig ”åtta till sjutton-jobb” och ett nära på ”svensson”-liv i Oslo, men när kvällen kommer tar hon på sig huv-tröja och headset, och gör sig redo framför datorn.

Läs också: Världens mest populära onlinespel är inte ens lanserat

Ända sedan hon var liten har hon haft ett intresse för dataspel. Det har alltid varit en hobby som hon har värdesatt. Men under de senaste åren har hon dessutom livesänt under tiden hon spelar spel på Twitch, som är en plattform för livestreams av videospel. Där har hon etablerat sig som en av Norges största streamers – med över 37 000 följare. 

EMILIE LIVE: Så här ser det ut när Emilie streamar direkt på Twitch. Till höger ser du chatten med kommentarer från de som kollar. FOTO: SKÄRMDUMP TWITCH

- Skulle gärna haft mer tid till streaming

Hon har förståelse för att alla inte ser poängen med att kolla på någon som spelar dataspel, men de många trogna följarna hon har, vittnar om att många tycker det är bra underhållning.

Tre fasta dagar i veckan livesänder hon, då kan alla som vill se Emilie, som på internet endast går under namnet ”Emzia”, spela och prata med dem som chattar in. Just nu är det spelet H1Z1 som spelas mest, ett skjutspel där det gäller att döda, för att inte själv bli dödad.

- Kan du tänka till dig att säga upp dig helt från ditt jobb och spela på heltid?

- Jag får ofta den frågan, och den är svår att svara på. Jag skulle gärna haft mer tid till streaming, men jag skulle nog oavsett ha gjort något annat vid sidan om, så att jag inte enbart blir sittande hemma. Jag vet att många som streamar på heltid kan känna sig lite ensamma.

 

Kolla också: Så väljer du rätt gamingutrustning

Spännande möjligheter tack vare gaming

PÅ EVENT I USA: Förra veckan var ”Emzia” på Twitch-eventet Twitchcon, och på en turnering i spelet H1Z1, som är hennes favoritspel. FOTO PRIVAT

Om du har tillgång till kanalen Viasat Sport eller streamingtjänsten Viaplay, har du kanske sett Emilie. Där är hon nämligen en av programledarna för programmet ”World Of Esport”, som sänds i 35 länder. Dessutom blir hon ständigt inbjuden till olika arrangemang över hela världen.

- Förra veckan var jag i Long Beach, Kalifornien, där jag deltog i en H1Z1-turnering med utvalda YouTube-profiler, streamers och gaming-profiler. Jag hoppades på att vara bland de tio bästa, men kom på 22:a plats av totalt 75 deltagare. Men jag är inte någon professionell spelare, och det är inte heller mitt mål.  

«Kom ut som gamer» til vännerna

Att Emilie har skapat sig ett namn i gaming-kretsar har öppnat många dörrar för henne. Branschen är fortfarande mansdominerad, men i mindre grad än tidigare, säger hon.

- Det känns som att det är fler tjejer som spelar nu än tidigare. Men jag tror det finns flera anledningar till det, som till exempel att det har kommit flera spel som tilltalar tjejer, och att det har blivit mer accepterat att vara en tjej som spelar.

- Men gaming har nog alltid varit lite stigmatiserat, och jag kommer ihåg att jag tyckte det kändes lite pinsamt att berätta för mina vänner att jag hade börjat streama.

De flesta vännerna till Emilie spelar nämligen inte, men de blev inte chockade när hon berättade för dem om sin hobby. Hon har trots allt alltid varit intresserad av spel, datorer och teknik.

- Nu tycker de att det är roligt och är väldigt stöttande. När jag sänder live händer det att de kollar, och skickar meddelande till mig.

Av hänsyn till sitt privatliv vill inte Emilie använda sitt fullständiga namn i artikeln.

 

Är du nyfiken på Twitch? Här är ”Emzias” fem tips till dig som vill komma igång:

  • Spela spel som du tycker är roligt att spela
  • Skriv lite om sig själv i profilen, så att människor kan lära känna dig
  • Livesänd på fasta dagar, så att folk vet när de kan förväntas se dig live
  • Lägg till grafik på din sida, så att profilen ser mer spännande ut
  • Var aktiv på Twitch och följ streamers som du tycker är underhållande. Hitta inspiration från andra och vad de gör på sina kanaler

 

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 21.11.2017

Senast uppdaterat: 21.11.2017