Prismatch*Prismatch*

Foto: iStock

Förlorat mobilen? Detta måste du göra

 Ena stunden var den där och i nästa var den spårlöst borta. Här är experternas tips till dig som har blivit av med telefonen.

De allra flesta har upplevt det någon gång, eller kanske till och med fler; mobilen är spårlöst försvunnen och du letar desperat under sängen, mellan soffkuddarna, i badrummet och bland smutstvätten – paniken börjar komma och det känns som du har förlorat din bästa vän. Lyckligtvis finns det tjänster som kan hjälpa dig hitta telefonen – oavsett om den gömmer sig på någonstans i hemmet, eller om den ligger kvar bland konfetti och pant i gårdagens festlokal.

Så här gör du:

 

 

1. Sök upp telefonen

- Det allra första du måste göra är att kolla spårningstjänsten på din telefon, säger Truls Aleksander Hammer, som är produktansvarig för mobil och surfplattor på Komplett.

En spårningstjänst gör att telefonen sänder information till en annan enhet angående var den befinner sig. Både iPhone, Windows – och Android- telefoner har stöd för sådana tjänster.

(NÄSTAN) FULL KONTROLL: Mobil-experten Truls Alexander Hammer har fortfarande inte upplevt att förlora mobilen, men har däremot slarvat bort den i lägenheten flera gånger. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Dessvärre är spårningstjänsterna inte så bra att de kan uppge exakt vilken soffkudde din mobil ligger under, men de är tillräckligt exakta för att du ska få upp adressen den befinner sig på – om telefonen är ansluten till internet och det finns GPS-täckning där den ligger.

- Du kan också välja att telefonen ska spela upp ett ljud, även om den är på ljudlös. Det ökar chansen att hittar den, även om du glömde den i frysen när du hämtade fryspizzan, skrattar Hammer.

AKTIVERA SPÅRNING: Kartan visar dig var din telefon befinner sig med några meters noggrannhet. FOTO: ”HITTA IPHONE”

Så använder du spårningstjänsten på din telefon:

iPhone: För att spåra en iOS-enhet loggar du in med Apple-ID i iCloud på webbläsaren, eller på en annan enhet, och trycker på ”Hitta iPhone”. Då kommer du få upp en karta med en prick som visar var din telefon befinner sig. Är pricken grön innebär det att telefonen är online, medan grå betyder att den är avslagen. Tryck på informationsknappen och ”spela ljud”, om du ser att telefonen är påslagen i närheten av dig.

Android: För Android-enheter loggar du in på ditt Google-konto på den här sidan, för att lokalisera telefonen. Du kan även ”ringa” den på samma sätt som i iCloud.

Samsung: Samma sak gäller för Samsung-telefoner, men då loggar du in med ditt Google- eller Samsungkonto här.

Windows Phone: För att lokalisera Windows-telefoner loggar du in med ditt Microsoft-konto här.

 

 

 

SPELAR LJUD: Inne i ”hitta iPhone” kan du be telefonen spela upp ett ljud, så den blir enklare att hitta. FOTO: SKÄRMDUMP ”HITTA IPHONE”

När du äntligen har lokaliserat telefonen är det tre sannolika utfall:

A) Du hittar telefonen hel. Du kan slappna av, och sluta läsa den här artikeln.

B) Du hittar telefonen, men den har fått en rejäl smäll efter gårdagens festligheter och är inte lika fin som i fjol. Gå då vidare till steg två.

C) Du ser att nålen på kartan ständigt rör på sig, och du inser att slaget (om telefonen) är förlorat. Gå då vidare till steg tre .

 

Försök inte fixa telefonen själv

Om det digitala sökandet för dig till en skadad telefon, bör du inte försöka rädda den på egen hand, råder experten.

- Har telefonen fått sig en rejäl smäll, behöver det inte innebära att den är helt förstörd. De allra flesta nya telefoner är vattenavstötande och tål lite smuts. Det innebär dock inte att de överlever stora mängder vatten, säger Hammer.

Oavsett vad för slags tillstånd din mobil är i när du hittar den, är det viktigt att du inte försöker reparera den själv. Det finns en rad möjligheter där ute som ska rädda din telefon mot både frost- slag- och vattenskador. Dessvärre ger råden ofta mer skada än nytta, menar han.

- Är till exempel skärmen sprucken ska telefonen lämnas in till en auktoriserad verkstad, annars bryts din garanti understryker Hammer.

 

Är telefonen helt försvunnen? Spärra den

Om nålen på kartan visar att telefonen är långt borta, eller kanske inte visas alls, ska du ändå inte tappa hoppet. Telefonen kanske du aldrig får se igen, men innehållet kan fortfarande räddas.

Har du säkerhetskopierat din telefon, till exempel genom iCloud, kan du enkelt installera en ny enhet och ladda ned alla dina gamla filer från säkerhetskopieringen på den.

Det är dock inte det första du behöver bekymra dig över. Först måste du spärra din telefon.

- Är du rädd att telefonen är stulen kan du logga in och välja att all data ska raderas nästa gång telefonen bli påslagen. Samma gäller för de övriga tillverkarna, säger Hammer.

Låser du den kan du samtidigt sätta ett meddelande på skärmen, om någon hittar telefonen kan de kontakta dig – efter det är det bara att hålla tummarna och hoppas att den hittar hem igen.

När innehållet på telefonen är raderat och telefonen är spärrad, bör du också ta kontakt med din mobiloperatör för att spärra abonnemanget.

Läs också: Ny mobil? Här är allt du behöver tänka på

 

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 05.01.2018

Senast uppdaterat: 05.01.2018