Prismatch*Prismatch*

Foto: iStock

De bästa smarttelefonerna just nu

iPhone, Samsung eller Honor? Här tipsar experterna om vilken smarttelefon du bör välja under 2018.

Det är inte alltid så enkelt att bestämma vilken telefon man ska välja, utifrån vilket behov man har. Vill man ha en billig telefon, som har det allra viktigaste – eller är det viktigt att ha den senaste och bästa på marknaden?

Läs också: Ny mobil? Här är allt du behöver tänka på 

Truls Aleksander Hammer är produktchef för  mobil och surfplattor hos Komplett. Han berättar att det dyraste nödvändigtvis inte alltid är det bästa.

FLERA ALTERNATIV: Truls Aleksander Hammer hos Komplett, hjälper dig välja rätt smarttelefon. FOTO: PRIVAT

- Till dem som ska få eller köpa sin allra första telefon rekommenderar jag lite billigare, men fortfarande bra modeller, säger Hammer och nämner telefoner som Galaxy A5, Honor 9 eller iPhone SE.

 

- Dessa är tillräckligt bra och räcker om du inte ställer så höga krav när det kommer till kameran. Om du väljer en lite äldre modell, får du verkligen valuta för pengarna, för de flesta smarttelefoner som finns nu är bra, säger Hammer.

 

Apple-entusiasten Daniel Rosenquist, som ligger bakom bloggen ”Det store eplet”,  har en solklar uppfattning när det kommer till vilken mobiltelefon du bör välja i år.

- iPhone X är av flera ansedda publikationer utsedd till årets teknologiska innovation under 2017. Alltså inte bara årets telefon, utan årets gadget.  Den är det självklara valet om du ska köpa iPhone och vill ha det senaste och bästa - men den är också den dyraste. Är du beroende av mer lagringsplats än vad grundmodellen har, måste du lägga nästan 13 000 kronor. Jag är ändå benägen att säga att det är värt det, säger han.

 

Rosenquist är speciellt begeistrad över iPhone X skärm. Han berättar att om man har hängt med i Apples utveckling och haft alla modellerna iPhone 6, 6s, 7 och 8 – är det först nu man känner att man verkligen håller en ny och annorlunda smarttelefon i handen.

- Designen är en stor nyhet, skärmen täcker nästan hela fronten, och det gör att telefonen känns futuristisk. Face ID är också en både rolig och mycket effektiv nyhet, säger han.

APPLE-EXPERT:  Daniel Rosenquist har en solklar favorit bland årets mobiltelefoner. FOTO: PRIVAT

Apple har även iPhone SE, som är deras budget-telefon.

- Den är fortfarande relativt bra, och det bästa alternativet om du vill ha en liten skärm. Den har dock funnits i några år nu, men man kan hoppas på en ny SE-modell till våren. Även iPhone 7 har gått ner en del i pris, om du inte bryr dig om att ha den senaste modellen, säger Rosenquist.

 

Enligt Truls Aleksander Hammer hos Komplett säljs det helt klart mest av märkena Apple och Samsung. Men även märken som Huawei och Sony är populära, förklarar experten.

- Om man vill få mest för pengarna skulle jag rekommendera telefoner som ligger i mellanskiktet prismässigt. Galaxy A5, iPhone SE, Honor 9 och Huawei P10 är bra alternativ.

Här berättar att en ny telefon inte behöver kosta skjortan.  Alla telefoner du kan köpa nu fungerar bra till normal användning. Har man inte stora krav på till exempel skärm, kamera eller processor, kommer telefoner för 4000 kronor eller mindre att fungera väldigt bra.

 

För den som vill äga det senaste inom mobiltelefoner, och som har en hög budget, finns det flera bra modeller på marknaden.

- Det är svårt att säga vilken telefon som är den bästa, eftersom det beror väldigt mycket på vad man är ute efter, men de senaste modellerna säljer bra, säger Hammer och nämner telefoner som bland annat Samsung Galaxy S8 och S8+, iPhone X och Mate 10 Pro.

 

- Vill du ha den bästa och största skärmen och den bästa kameran, då måste du gå upp i pris, men de något äldre modellerna duger absolut, säger han.

Daniel Rosenquist har några tankar om vad vi kan förvänta oss av smarttelefoner under det kommande året. Han tror 2018 kommer bjuda på mer skärm. Både större skärmar, och bättre ljusstyrka utan att sluka batteri.

- Skärmar som fortsätter täcka hela telefoner, kanske med fingeravtrycksläsare under skärmen, kommer vara en av flera viktiga punkter för tillverkarna, tror jag. Det blir också spännande att se om AR och VR får sitt fotfäste på mobiler.

 

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 02.02.2018

Senast uppdaterad: 02.02.2018