Prismatch*Prismatch*

LEKANDE LÄTT: Med GoPro QuikStories kan du enkelt dela ögonblick med dina vänner. FOTO: GOPRO

QuikStories: Det enklaste sättet att redigera video

Tycker du videoredigering är svårt och tidskrävande? Då ska du prova GoPro QuikStories.

Om du har tillbringat mer än fem minuter på sociala medier den senaste tiden, har du säkert sett att ”stories” är populärt. Pudersnö i fjällen, spektakulära solnedgångar eller härliga dagar i skidspåret vill man gärna dela, och med lite hjälp från ett bra redigeringsverktyg kan du enkelt skapa imponerande filmsnuttar – utan att du behöver några förkunskaper. Ett verktyg du kan använda, är GoPro QuikStories – en app som ger dig färdigredigerade ”redo att dela”-videos direkt på din telefon.

- Människor älskar att dela videos med vänner på sociala medier, och de flesta vill gärna dela direkt. QuikStories är skapat för att göra det enklare att dela ”proffs”-videos – utan att lägga en massa tid på redigering, berättar Brage Smith, som är marknadsansvarig hos Response Nordic AS

Läs mer: De bästa smarttelefonerna just nu

Mindre jobb, mer lek

När GoPro lanserade QuikStories i somras, uttalade sig VD:n för GoPro Nicholas Woodman, att QuikStories var den största nyskapningen från GoPro sedan själva kameran.  Redigeringsverktyget i sig är dock ingen nyhet, skillnaden nu är att QuikStories gör allt arbete åt dig.

Appen hämtar automatiskt filmer och bilder från GoPro-kameran till din smartphone. Den använder fördefinierade mallar för att anpassa klippen och lägger på musik och effekter efter tempot i filmen. När videon är klar kan den delas direkt från appen genom bara några få tryck.  Löjligt enkelt, enligt Smith.

GoPro Shorty Tillbehörssatser till kameror

GoPro Shorty

Mini Ext. Pole + Tripod
(3)
15 st i lager (1-3 dagar leveranstid)
469:-

- Appen är en ”game changer”. Du kan filma ett åk ned i skickbacken och dela en färdigredigerad film med höjdpunkterna redan i liften på vägen upp igen, säger experten och berättar:

- Quik kan också använda videor och bilder som är tagna med din telefon och skapa ”stories”. Men då måste du manuellt gå in i appen och hämta filerna.

Appen ger dig  alltså mindre jobb med redigering och mer tid till att ha roligt. Smart tog med sig en GoPro Hero 6 och QuikStories i skidbacken för att ta reda på hur man använder funktionerna i appen. Så här  gör du:

1. Installera och konfigurera 

Allt du behöver för att skapa en Quikstory är att synka GoPro Hero-kameran med din telefon. Det gör du genom att först ladda ned de två apparna ”GoPro” och ”Quik”. Om du redan har ”GoPro”-appen nedladdad på mobilen, måste du först kolla att du har den senaste uppdateringen. Därefter kan du konfigurera ”GoPro”-appen med din kamera.

Så gör du: Sätt igång kameran och öppna GoPro-appen i mobilen. Efter det följer du stegen som visas i appen. När konfigureringen är klar, kan du börja skapa klipp i ”pro”-klass.

1-2-3-KLART: Efter några enkla steg är appen är din GoPro-kamera redo att skapa mästerverk. SKÄRMDUMP APP

PS! Ska du, som oss, testa detta i skidbacken, rekommenderar vi att du gör klart konfigurationen innan du ger dig iväg. I lätt vind och minusgrader hinner du nämligen bli ganska kall om händerna innan kameran och mobilen är uppkopplade mot varandra – även om det endast handlar om en kort stund.

2.  1-2-Action!

När appen är installerad och kameran inlagd, är det bara att ge dig iväg ned för backen. Du väljer själv hur långa sekvenser du vill filma, men appen fungerar bättre med flera korta klipp och bilder, istället för en lång video. Har du kameran fäst på hjälmen, brädan eller cykelstyret bör du aktivera röststyrning innan du börjar, tipsar Smith.

- Med röststyrning har du båda händerna fria till det du håller på med och du slipper att ta av och på handskarna, något som är en fördel nu under vinterhalvåret, säger experten.

På GoPros egna hemsidor hittar du en lista över olika röstkontroller. Röstkontroll är fortfarande inte tillgängligt på svenska, så appen måste styras på engelska.

3. Skapa ditt mästerverk

När du har fångat det du vill i form av tricks och magiska landskap på film, är det bara att luta dig tillbaka och låta appen kopiera över det senaste materialet från din kamera, och därefter klippa ihop en film åt dig. Om du inte har ställt in i appen att den ska hämta filerna automatiskt, kan du göra det manuellt genom att swipa ned. Kom ihåg att kameran måste vara påslagen för att appen ska kunna hitta filerna. 

SMART LAGRING: Appen raderar regelbundet filer så att inte minnet på din telefon blir fullt. SKÄRMDUMP APP

På bara några få sekunder blir dina klipp redigerade och ihopklippta till en ”story”, och du blir vidareskickad till ”Quik”-appen. Här kan du välja mellan 26 olika teman med olika redigering,  samt anpassa musik, ljus och längd som du vill ha det.

- Innehåll som automatiskt överförs till appen raderas efter sju dagar, så du behöver inte oroa dig för att videorna ska ta upp all plats på din mobil, förklarar Smith.

FINJUSTERING: Du kan antingen dela videon som appen levererar den, eller göra egna justeringar. SKÄRMDUMP APP

4. Dela ögonblicket

Så fort du är klar med eventuell finjustering av videon är den redo att dela direkt från appen. QuikStories är kompatibel med Instagram, Facebook, Messenger, Snapchat och mail. Du behöver inte tänka på att anpassa videon efter de olika formaten, det klarar appen utmärkt på egen hand. Du kan även spara videon som en länk för att skicka via meddelande. Här finns det med andra ord goda förutsättningar att dela – och bäst av allt: Du behöver inte längre vänta till du kommer hem.

Så här blev resultatet av vår allra första QuikStory, som appen levererade den. Det blev inte  några tricks under det här åket – men vi hade åtminstone solen med oss.

YouTube Video - Vår første QuikStory

 

 

Upprättat: 14.02.2018

Senast uppdaterat: 14.02.2018