Fem råd till föräldrar som har barn som spelar

Fem råd till föräldrar som har barn som spelar

Published at 23. maj 2018 13:17, Updated at 23. maj 2018 14:27

Hur ska du egentligen förhålla dig till att ditt barn har ett växande intresse för gaming och dataspel? Här är några tips till dig som är osäker på vilka regler du bör sätta hemma.

- Alla barn är olika och föräldrar har olika åsikter om hur spel påverkar deras barn. Ett av mina viktigaste råd är att du som förälder inte bör vara helt okritisk till gaming, men inte heller strikt emot, säger Mikkel Melsom, YouTube-ansvarig hos Komplett, gaming entusiast och pappa till två söner.

Läs också: Så gör du YouTube mer barnvänligt

GAMING-PAPPA: Mikkel Melsom hos Komplett får ofta frågor om gaming från andra föräldrar. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Han menar att det är viktigt att engagera sig i det barnen är intresserade av, snarare än att sätta stränga regler.

- Det är också viktigt att respektera att andra föräldrar har egna regler för sina barn, och andra åsikter om vad de tycker är bra och inte.

Kolla också: Nintendos nya spelkoncept i papp är äntligen här

 

Här är spel-expertens fem råd:

1. Prata med barnen

Nästan alla svenska barn spelar spel på någon plattform, det visar statistik från Ungar & medier 2017, och Melsom menar att det är viktigt att hålla en bra dialog med barnen om spelandet.

- Prata med barnen om tidsbegränsningar och om innehållet i spelen. Många föräldrar känner nog sig pressade att låta barnet få spela ett spel, även om det har en högre rekommenderad åldersgräns än åldern på barnet. Då gäller det att diskutera och prata om det med barnet. En del barn kommer utan problem kunna spela spelet, oavsett om de i teorin inte är gamla nog, säger han.

PEGI (Pan European Game Information) är den europeiska standarden för åldersmärkning. Dessa rekommendationer tar hänsyn till bland annat våldsinnehåll, svordomar och sexuellt innehåll i spelen. Läs mer om åldersgränserna här.

Såg du den här? Sex experttips: Så blir du bra i Fortnite

Nintendo Switch kan ge mycket underhållning till både stora och små:

2. Håll dig uppdaterad

Melsom spenderar mycket tid på gaming, både på fritiden och i jobbsammanhang, och är därför väldigt uppdaterad på vilka spel som är populära, och vad de olika spelen handlar om.

- Jag är i den situationen att jag vet vilka spel min son på nio år kommer att tjata om att få spela, långt innan han själv vet om spelen. Så är det ju inte för alla föräldrar. Det är smart att hänga med och hålla sig uppdaterad. Han menar att YouTube är en bra sida att göra sådan research på.

3. Testa spelen själv – och spela med barnen

Även om du kan lära dig mycket genom att läsa eller se videos om spel, får du den bästa insikten och förståelsen om du spelar tillsammans med barnen, tycker Melsom.

- Sätt dig och spela tillsammans med ditt barn, eller spela spelet själv när barnen har gått och lagt sig. Då sätter du dig in i vad spelet innebär, och får en klar bild om spelet, förklarar han.

 

4. Prata med andra föräldrar

Dessutom tycker han att föräldrar kan lära sig mycket av varandra, och förklarar att en del föräldrar som inte kan så mycket om dataspel kan vara överdrivet skeptiska.

- En del föräldrar tror att spel enbart handlar om att skjuta och blir därför kritiska till att barnen ska spendera tid på att spela. Med de allra flesta spel handlar om mycket mer än det, och barn kan faktiskt lära sig mycket av att spela dataspel – bland annat samarbete och multitasking.

För den minsta hemma? Experternas tips för att komma igång

I skolan där Melsoms son går har föräldrarna upprättat en egen Facebook-grupp om spel, där de kan få svar på frågor de undrar över.

- Det funderar väldigt bra för oss. Jag får ofta frågor från andra föräldrar, säger han och lägger till:

- Har du inte ett likande forum där du kan prata om spel är det en bra idé att prata med bekanta som kan ha bättre koll, eller helt enkelt fråga dem som jobbar i en spelbutik.

 

5. Kom överens om tidsregler

Hur mycket spelande är för mycket, och vad är lämpligt? Det är frågan många föräldrar ställer dig, och det är enligt experten svårt att ge ett enkelt svar.

- Här handlar det om att ha en bra dialog med ditt barn och komma överens om när det passar att spela, och när det inte passar. Hemma hos oss är det fritt fram så länge rummet är städat och alla läxor är färdiga. Min son får gärna spela ett par timmar om dagen, så länge det inte går ut över andra saker.

En del tillfällen är det också okej att spela ännu mer, menar han.

- Men är det fint väder, kan man ju också uppfostra barnen att hitta på något utomhus. Det är okej att sitta inne ibland, men inte varje dag.

«It's a me, Mario!» här är historien om Super Mario