är är löp-applikationerna som hjälper dig att komma igång.

Träningsexperterna: Apparna som ger dig lust att springa

Publicerad 18. sep 2018 08:15, uppdaterad 18. sep 2018 09:26

Saknar du motivationen att ge dig ut och springa? Här är löp-apparna som hjälper dig att komma igång.

Desirée Andersen sprider träningsglädje genom bloggen Fitfocuse.no, hon är instruktör och personlig tränare på en träningsanläggning i Tønsberg.

- Jag är väldigt nyfiken av mig, och tröttnar snabbt. Därför har jag testat flera olika appar, berättar hon.

Hon förklarar att appar och wearables har blivit en viktig del i träningsvardagen för många – även henne själv.

 – Tidigare tog man bara på sig löpskorna och gav sig iväg, nu måste vi ha en fulladdad telefon, hörlurar, träningsklocka - och några måste till och med ladda skorna. Vi har blivit helt beroende av elektronik när vi tränar.

TRÄNINGSGLAD: Desirée Andersen har testat många olika träningsappar och rekommenderar här tre olika som passar till löpträning på olika nivåer. FOTO: FITFOCUSE.NO

Genemsamt för många träningsappar är att man får belöning när man har rört sig tillräckligt och att man kan tävla med sig själv och andra.
Det är lätt hänt att man hänger upp sig på siffrorna, men jag ser varje dag att det hjälper väldigt många till en mer aktiv vardag.

Det är dock inte bara Andersen som ser effekten av att använda träningsappar. En studie som är utförd av Norges miljö och biovetenskapliga universitet (NMBU) under 2016, publicerad i Journal of Medical Internet Research, visar att kosthållning- och träningsappar kan hjälpa människor till bättre matvanor och mer träning.

Vill du också komma igång? Kompletts utbud av pulsklockor från Polar, Fitbit och Garmin.

Tre träningsappar som Desirée Andersen ständigt kommer tillbaka till själv, och rekommenderar vidare, är dessa:

För nybörjaren: JogRunSprint

ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO/JOGRUNSPRINT

JogRunSprint är den app som Andersen har använt allra längst. Orsaken är att den är väldigt enkel och bra att använda.

- Den är den enklaste du kan hitta, samtidigt som den är rolig. Appen räknar ner åt dig, så att du enkelt kan utföra intervaller. Oavsett nivå kan du använda den här appen. Därför är den också perfekt för nybörjare, säger Andersen.

Appen räknar ner 30 sekunder till jogging, 20 sekunder till löpning och tio sekunder till sprint.

Vill du skapa dina egna intervaller, med egna tidsspann, tipsar träningsexperten om appen GymBoss, som även den är gratis att ladda ned i App Store och Google Play.

För dig som redan är igång: Endomondo

ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO/ENDOMONDO

För dig som redan har kommit igång med löpträningen, men som vill ha en översikt på sin utveckling, rekommenderar Andersen appen Endomondo – som är passande till både promenader, löpning och cykling.

 

– Det är inte konstigt att den här appen är så populär. Den har flera bra funktioner, bland annat ger den besked om hur fort du springer, utan att vara för avancerad att använda.


En annan fördel med den här appen är att den kan synkroniseras med flera olika wearables som Fitbit, Apple Watch och flera olika typer av pulsmätare.

Läs också: En pulsklocka kan hjälpa dig med träningsmotivationen 

För löpentusiasten: Strava

ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO/STRAVA

Den sista appen Andersen rekommenderar är Strava, hon recenserar den som ”Facebook för folk som tränar”.

– Det är ett socialt nätverk för träningsentusiaster, där man bland annat kan tävla mot sig själv och andra. Man kan dessutom enkelt hitta nya träningsrutter.

I likhet med Endomondo, fungerar den här appen till olika typer av aktiviteter, och den är kompatibel med mycket annan träningsutrustning – och den sociala aspekten är dessutom central.

- Om du vill ha en appen till att registrera dina pass är nog Strava den allra bästa. Den kan vara lite för avancerad för vissa, men om du redan är i bra form, är det här appen för dig, avslutar träningsexperten.

Läs även den här: Trådlösa hörlurar till träning