Vi hjälper dig hitta rätt trådlösa hörlurar till träningen.

Trådlösa hörlurar till träning

Publicerad 18. sep 2018 08:44, uppdaterad 18. sep 2018 09:32

Blir du ofta frustrerad över in-ear hörlurar som ständigt ramlar ur öronen, eller sladdar som är i vägen? Vi hjälper dig hitta rätt trådlösa hörlurar till träningen.

Ljudkvaliteten är självklart viktig, men det är inte det enda du bör ta hänsyn till när du ska köpa in-ear-lurar eller on-ear-hörlurar till träning.

Camilla Lorentzen är personlig tränare och ligger bakom träningsbloggen ”Fitnok”. Hon är en av dem som värderar bra ljud högt, men hon tycker att bra passform är minst lika viktigt.

- Proppar som skaver i örat och har ett diskant ljud, ger mig mer huvudvärk än träningsglädje och blir snabbt kasserade, säger hon

TRÄNING OCH HIFI: PT Camilla Lorentzen och Anne Grethe Holst på Komplett delar sina tips om hörlurar för träning. FOTO: FITNOK.NO/PRIVAT

Passformen är viktig

Många in ear-hörlurar kommer med proppar i olika storlekar, så att du kan välja en storlek som sitter bra i dina öron. Det är den här typen av hörlurar som är vanligast inom träning, enligt träningsexperten.

- Men under de senaste åren har on-ear-hörlurar vuxit sig allt starkare på marknaden, speciellt hos dem som tränar styrka. De har ett överlägset ljud jämfört med de flesta in-ear-modeller,  och själv är jag väldigt nöjd med mina.


De trådlösa on-ear-hörlurarna Monster iSport Freedom V2, är ett bra exempel på hörlurar riktade mot en aktiv målgrupp – och som har fått bra recensioner bland annat för ljudkvaliteten. Batteritiden är upp till 24 timmar, upplyser Anne Grethe Holst, produktchef för HiFi på Komplett.

- De passar perfekt till träningspersoner som gillar att ha hörlurarna på, istället för i örat, säger hon.

Läs också: Apparna som ger dig lust att springa

Många fördrar Bluetooth

Det är även en fördel att slippa kablarna – oavsett om du joggar ute, eller tränar inomhus på ett gym.

 - De flesta som tränar föredrar trådlöst ljud, det gör det enklare att förflytta sig, och kan enkelt kopplas till enheter. De som har svårt att komma ihåg laddningen använder fortfarande kabel, säger Holst.

Nu har dock batteritiden på de flesta Bluetooth-hörlurar blivit så pass bra att du inte behöver ladda hörlurarna mellan varje användningstillfälle – och du kan ofta även använda dem med kabel.

- Jag har alltid med mig en kabel i fickan om hörlurarna skulle få slut på batteri, men när du väl har vant dig vid Bluetooth, vill du aldrig gå tillbaka till kabel, säger Lorentzen.

Ska tåla vattenstänk

De flesta hörlurar tål en hel del, men om du svettas mycket, eller är aktiv i alla slags väder, är det en fördel att välja hörlurar som är anpassade för det.

- Träningshörlurar är ofta mer robusta och anpassade att tåla svett och/eller vattenstänk, förklarar Holst.

Många av tillverkarna anger en IP-kod, som berättar hur mycket vatten produkten tål. Den sista siffran i koden varierar på en skala från noll till åtta, ju högre siffra, desto mer vatten tål produkten.

Audiofly AF100W har till exempel koden IPX4, det innebär att hörlurarna tål en kraftig dusch från alla håll. 

Andra tillverkare använder begrepp som ”svettsäkra”, ”stänksäkra” eller ” vattenresistenta”, där är det inte lika självklart vad hörlurarna faktiskt tål. 

 

Vill du ha fler träningstips? En pulsklocka kan hjälpa dig med träningsmotivationen