En pulsklocka kan hjälpa dig med träningsmotivationen

En pulsklocka kan hjälpa dig med träningsmotivationen

Publicerad 18. sep 2018 09:08, uppdaterad 18. sep 2018 10:16

Oavsett om du motionerar, är helt färsk eller en aktiv träningsentusiast finns det flera hjälpmedel som kan öka motivationen.

Tre av fyra svenskar håller på med någon form av träning, och andelen som tränar har ökat med cirka femton procent under åren 2008-2015, visar tal från Statistiska centralbyrån (SCB).

Idrottande utomhus är den vanligaste formen av träning för svenskarna, och cirka 60 procent uppger att de har tränat fler än 20 gånger utomhus under ett år, medan cirka 40 procent tränade inomhus på till exempel gym fler än 20 gånger under ett år, enligt SCB.

REKOMMENDERAR PULSKLOCKA: Ida hos Komplett förklarar att många vill ha en pulsklocka som mäter din puls i själva klockan, och som inte kräver ett eget pulsbälte. FOTO: PRIVAT

Enligt Ida Hanto Haraldsen, som är ansvarig för träningsklockor hos Komplett, är pulsklockor ett perfekt redskap för att hålla motivationen uppe under semestern.

- Det är viktigt att du tänker på vilken typ av träning ska hålla på med, och vilka funktioner du behöver på klockan. Fler och fler önskar pulsmätning i själva klockan, så de slipper pulsbälte, någon som kan upplevas obehagligt under träning, säger hon. 

Många som investerar i en pulsklocka vill ha möjlighet att följa upp antal steg, avstånd, maxpuls och höjd, berättar Haraldsen.

Trodde pulsen var högre

Anniken Haagensen (29) har alltid tyckt om att träna, och har normalt tid till tre-fyra träningspass i veckan. Hon har bra erfarenhet av pulsmätare, och äger både pulsbälte och pulsklocka.

- Jag fick en ”aha-upplevelse” när jag använda pulsmätare för första gången. Jag trodde nämligen jag gav mycket mer på träningen, än vad jag tydligen gjorde. Med pulsmätaren ser jag svart på vitt vilken puls jag har, något som för mig är en stor motivation.

På flera träningsanläggningar har de tabeller som visar rekommenderad puls under passet. Här kan du också koppla ditt pulsbälte mot en skärm och få fullständig översikt över din insats.

Missa inte denna: Trådlösa hörlurar till träning

ÖKAD PRESTATION MED PULSMÄTARE: Anniken Haagensen tycker träningen är extra rolig när hon använder pulsmätare. FOTO: PRIVAT

Ökar motivationen

Anette-Marie Antonsen (31) är utbildad personlig tränare och driver bloggen anettemarie.no. Även hon tycker att pulsmätare är ett bra verktyg som ökar motivationen.

- Om du kan hantera en sådan motivation, utan att bli helt uppslukad, är det ett jättebra sätt att spränga egna gränser och slå personliga rekord på. En pulsmätare passar ypperligt för personer som har ett sunt och hälsosamt förhållande till träning, säger hon.

Enligt Antonsen behöver inte ett bra pass vara längre än 45 minuter. Önskar du ett mer intensivt och effektivt träningspass, kan en halvtimme vara tillräckligt.

ÄLSKAR ATT TRÄNA: Anette-Marie Antonsen (31) hittar gärna olika sätt att träna på. PRIVAT

Under semestern brukar Antonsen göra träningspassen så okomplicerade som möjligt. Gärna utomhus, med sin egen kropp som vikt.

- Ibland hittar jag trappor som jag kan springa eller hoppa i, och jag använder också min dotter på sju år som vikt. Min favoritövning är att ha henne på ryggen medan jag gör knäböj och utfall. Det är roligt både för henne och mig, och är ett hett tips till föräldrar som har svårt att hitta tid till träningen under semestern.

Vill du ha fler träningstips? Apparna som ger dig lust att springa