Elektroniken som det lönar sig att reparera

Elektroniken som det lönar sig att reparera

Publicerad 14. jan 2019 09:06, uppdaterad 14. jan 2019 09:29

Mobilskärmen är sprucken, kameran vill inte starta, och tvättmaskinen gör inte sitt jobb – det första du tänker är att nu måste du köpa allt nytt. Men måste du verkligen det?

- Elektronik är den snabbast växande industrin och avfallsströmmen på världsbasis, och det är väldigt lite som repareras. Det sätter ett avtryck på miljön, säger projektledaren för Restarters Oslo, Kaja Ahnfelt, till Smart.

De arrangerar något som de har valt att kalla ”fixarfester” för elektronik, där folk kan utforska och förstå hur elektroniken är tillverkad och få hjälp med att laga den själv.

- Det köps omkring 2,5 miljoner telefoner om året i Norge, och mindre än en procent återvinns. Att tillverka en dator kräver lika mycket energi och Co2-utläpp som att tillverka en bil. Bara det att låta mobilen leva en tredjedel längre än vanligt, kommer att reducera detta fotavtryck, förklarar Ahnfelt.

- Mobiler är till exempel så dyra att det kan löna sig att reparera, men nästan all elektronik går att reparera. På den senaste ”fixarfesten” undersökte vi 40 stycken olika föremål på tre timmar, och 35 stycken av dem lyckades vi laga, eller kommer bli lagade på nästa ”fixarfest” när ägaren har skaffat reservdelen som behövs. Vi lyckades alltså rädda 50 kilo elektronik från el-döden, berättar Ahnfelt stolt. 

Läs även: Så får du snabbare dator med mer RAM

FIXARFEST: Restarters Olso arrangerade en ”fixarfest” i november, och allt från brödrostar till mobiler blev reparerade. FOTO: KAROLINE HIPPE

Idag är vi vana vid att gå till butiken och köpa nytt istället för att reparera. Men vi vill att det ska vara så billigt som möjligt, så vad är det egentligen som lönar sig?

Här är elektronikexperterna på Kompletts tips på vad du kan och bör reparera:

Mobil och surfplatta: JA

- Det är möjligt att reparera, men det är inte alltid lönsamt, säger Truls Aleksander Hammer, marknadsansvarig för mobil och surfplattor på Komplett.

Det beror på hur gammal telefonen eller surfplattan är, och vad som har gått sönder.

- Surfplattorna ligger ofta stilla hemma, så de går sällan sönder. Det som oftast går sönder är skärmen på telefonen, det är möjligt att reparera själv eller på en verkstad, men kostnaden på verkstad kan bli hög, berättar han.

Du behöver lyckligtvis inte vara väldigt teknisk av dig för att byta skärmen själv. Det finns nämligen mycket bra hjälp att hitta på till exempel YouTube och ifixit.com. Men du bör vara uppmärksam på att om din telefon är ny och fortfarande har garanti eller reklamationsrätt, riskerar du att den förverkas om du reparerar den själv.

Missa inte den här: Dessa appar kan ge dig bättre sömn

- Är det batteriet som måste bytas, kan det vara läskigt att göra det själv, och det är inte att rekommendera för de flesta. Köper du batteriet billigt på nätet så tar du en risk. Du bör i så fall försöka få tag på ett originalbatteri. Det är enklast att ta den till en reparatör, eller köpa en ny mobil eller surfplatta, förklarar Hammer.

Han lägger till att det alltid är enklast och billigast att förebygga skador, genom att till exempel använda ett skärmbeskyddande skal.

Datorer: JA OCH NEJ

Generellt sätt kan datorer repareras, men dessvärre inte alla. Enligt Geir Anders Næss, produktchef för Komplett-PC, är det skillnad på att reparera bärbara och stationära datorer.

- Bärbara datorer består i allt större grad av komponenter som är svåra eller omöjliga att byta ut. Vissa reparationer som man tidigare enkelt kunde göra själv utan teknisk kunskap, är nu inte ens genomförbara av en verkstad på de allra tunnaste modellerna, berättar han.

Läs denna: Så enkelt är det att byta hårddisk själv

Däremot är stationära datorer mycket lättare att hantera.

- Här kan de flesta komponenter bytas ut med en förhållandevis liten arbetsinsats. Men eftersom att priset på en ny dator ofta är lågt, och att en dator snabbt kan bli föråldrad, väljer många ändå att köpa en ny och snabbare dator när den gamla är utanför garanti och reklamationsrätt, förklarar han.

DATOR: Var uppmärksam på att det inte alltid är möjligt att reparera många av de tunnaste laptop-modellerna. FOTO: FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Spelkonsoler: JA  

Espen Harring som är marknadsansvarig för spel på Komplett, säger till Smart att om du har garanti eller reklamationsrätt på produkten kommer det alltid löna sig att reparera, eftersom att kostnaden för konsumenten ska vara lika med noll.

- Frågan är om det är en fysisk skada på produkten som man har förorsakat själv. Då bortfaller garanti och reklamation, och reparationskostnaden står konsumenten för själv. Jag tycker att det är smart att fråga sig fram om det lönar sig att reparera eller inte, påpekar han.

Har du en gammal spelkonsol som inte längre tillverkas, är den garanterat utanför garanti och reklamationsrätt. Om det då lönar sig att skicka den på reparation beror på en rad olika faktorer.

- Hur högt sentimentalvärde har konsolen för konsumenten? Hur stor tillgänglighet och kostnad är det på reservdelen (eller delarna) som behövs för att reparera? Och eventuellt; hur högt värde är det på själva enheten om man skulle sälja den begagnad? Frågar Harring.

Kameror: JA

När det gäller kameror beror det på priset om det är lönsamt att reparera.

Bra och dyra kameror, till exempel spegelreflexkameror, är helt klart lönsamt att reparera, enligt Bjørn Erik Skjelbred på Komplett.

Nybörjare i Photoshop? Här är sex enkla tips

Har du en kamera som inte fungerar som den skall, bör du ta kontakt med tillverkarens kundservice för att få hjälp, är hans råd.

Skickar man in produkten får man ett kostnadsförslag på reparationen, och de utför ofta en undersökning för att se att produkten fungerar bra generellt och gör eventuella mjukvaruuppdateringar.

Skrivare: NEJ

När skrivaren inte längre gör sitt jobb, är det dessvärre inte mycket du kan göra. Här är det sällan lönsamt, eller ens möjligt att reparera, förklarar experterna på Komplett.

För vanliga skrivare, som kostar runt tusenlappen, kan det vara svårt att få tag på reservdelar. Om varan är inom garanti eller reklamationsrätt, blir dessa ofta ersatta med en ny produkt, istället för att repareras.

TRE ÅRS REKLAMATIONSRÄTT: Har du en billig tvättmaskin som är äldre än tre år, är det inte säkert att det lönar sig att reparera den. FOTO: FOTOLIA

Tvättmaskin: NJA

Priset är en viktig faktor att ta hänsyn till när man ska värdera om en produkt är lönsam att reparera eller inte.

- Generellt anser jag att priset på vitvaror har minskat kraftigt under de senaste åren, samtidigt som priset på en vanlig reparation av en vitvara har ökat  –  personen som reparerar vill ju också ha lön.

Det lönar sig alltid att få vitvaran reparerad under tiden du har garanti eller reklamationsrätt, men efter det får man värdera värdet på tvättmaskinen; pris, kvalitet och typ av fel.

Läs också: Robotdammsugaren som alla älskar

På bättre och dyrare tvättmaskiner erbjuder ofta tillverkaren en längre garantitid, vilket säkerställer att du kan ha den under en längre tid.

När det kommer till billigare tvättmaskiner kan det dock vara mer lönsamt att köpa en ny om den går sönder, eftersom att det kan kosta nästan lika mycket att reparera som att köpa en ny.