Prismatch*Prismatch*
Så väljer du rätt väggfäste till din TV

Vilket väggfäste passar din TV?

Publicerad 10. sep 2019 08:08, uppdaterad 11. nov 2021 20:30

Det är snyggt att hänga upp TV:n på väggen, men många tycker det känns svårt att hitta rätt prylar och säkrast att ha den stående på TV-bänken. Här är guiden för hur du väljer väggfäste för dina behov.

Vi har det mesta inom väggfästen. Utbudet har blivit enormt och det finns produkter i alla prisklasser. Oavsett om du föredrar att hänga upp din TV i vajer som en tavla, om du önskar ett flexibelt fäste du kan svänga eller tilta, eller vill ha ett traditionellt platt väggfäste, så har vi det i lager med snabb leverans.

I vårt sortiment hittar du vägg- och bordsfästen från bland annat iiglo, B-tech och Vogel!

Välj fäste efter ditt behov

Hur du använder din TV är avgörande för val av fäste. I en del vardagsrum finns det inte en rak vägg framför TV:n och du kanske vill ha möjlighet att se skärmen både från vardagsrummet och köket.

De flesta av våra väggfästen passar till alla tillverkare. Det viktigaste är att hitta infästningsgränssnittet som är kompatibelt med storleken, vikten och skruvhålen i din TV. Med andra ord lönar det sig att kolla specifikationerna på både TV och stativ innan du beställer.

Flexibla skärm-fästen

Våra skärmfästen med rotation eller arm ökar användningsmöjligheterna. Fördelarna är det varierande användningsområdena och att ofta med hjälp av dessa kan se skärmen från många olika platser i rummet. Många väljer till exempel ett väggfäste med tilt-möjlighet till sovrummet och köket, eftersom TV:n ofta blir monterad högre upp än man sitter/ligger där. Det negativa är att de bygger ut lite mer från väggen, kräver bredare fäste och ligger något högre i pris.

  


Platt montering på väggen

Ett platt fäste är fortfarande det vanligaste sättet att montera sin TV, och dessutom sticker dessa inte ut så mycket från väggen. Denna typ är också bäst för dig som behöver plats till kablar bakom TV:n och inte vill betala så mycket för väggfästet. På dessa monteras fästen på baksidan av TV:n, som sedan enkelt kan hakas på när stativet är monterat på väggen.

 

Vikt och storlek

Det är viktigt att ha ett väggfäste som klarar vikten och storken för TV:n. På alla våra TV-produkter hittar du information om vikt, antal tum och VESA-mått i specifikationerna. På äldre TV-apparater kan du mäta detta själv.

En ny TV på 65 tum väger runt 15 kg, men det finns TV-apparater som väger upp till 30 kg när storleken ökar. Om din TV är gammal och du är osäker på hur många tum den är, kan du mäta skärmen diagonalt. Det vill säga att du drar måttbandet från det nedre västra hörnet och upp till det övre högra hörnet – eller omvänt. Du kan också kolla VESA-måttet direkt om det går.

Olika prisklasser

Som i de flesta andra produktkategorier har kända varumärken ett högre pris än okända varumärken och de som inte är original. Kompletts egna varumärke iiglo har bra priser och hög kvalitet på väggfästen, samt inte minst ett stort utbud av olika modeller.

Behöver du ny TV? Se vårt stora urval av TV från Philips, Samsung, LG, Sony med flera!

Vad är VESA?

VESA är en standard som definierar avståndet i millimeter mellan de fyra monteringshålen på baksidan av en TV. Siffrorna anger avståndet mellan skruvhålen horisontalt och vertikalt. VESA är en standard som är samma för alla tillverkare, anpassat till de flesta TV-tillverkare och väggfästen. Den vanligaste VESA-storleken är 200x200 för TV upp till 32 tum, 400x400 för TV upp till 60 tum och 600x400 för större TV på 70 tum eller större.

Var hittar jag VESA-storleken för min TV?

Vi har med detta mått med i produktinformationen på alla våra skärm-produkter och väggfästen. Om du inte vet måtten på din äldre TV och den inte längre går att hitta på nätet, är det snabbaste och enklaste sättet att helt enkelt mäta mellan de fyra hålen på baksidan av TV:n. Leta fram måttbandet och mät avståndet mellan hålen horisontalt och vertikalt – och vips så har du VESA-måtten för din TV.

Gör plats för kablarna

Det blir ett gäng kablar som ska få plats bakom TV:n. En enkel HDMI är inte längre tillräckligt, nu ska ofta även ett Playstation, nätverk, dekoder, dator och Chromecast få plats. De flesta TV-apparater har horisontell anslutning för kablar, men om du måste ansluta direkt bakom din TV, finns det ett antal adaptrar som gör att vinklarna blir annorlunda.

Anslut din TV: Kablar som fixar både ljud och bild

Kom ihåg-listan innan köp av väggfäste

  1. Har du behov för ett fast eller flexibelt TV-fäste?

  2. Vad väger din TV?

  3. Vad är VESA-måtten på din TV?

  4. Hur mycket plats behöver kablarna på baksidan av TV:n?