De viktigaste skillnaderna mellan PC och Mac

Vad är bäst - PC eller Mac? De två lägren strider år efter år, men fortfarande är det helt klart PC-leverantörerna som leder totalt sett när det gäller marknadsandelar jämfört med Apple.

De flesta är tydliga med sin åsikt: antingen föredrar man PC, eller så väljer man konsekvent Mac. Apple upplever en enorm popularitet med sina Mac, men PCs ligger fortfarande ett steg före när det gäller antalet sålda enheter.

Undrar du vad som skiljer PC och Mac? Här är en sammanfattning:

Operativsystemet är skillnaden

OS eller operativsystemet som maskinen kommer med från butiken är den största skillnaden mellan PC och Mac, enligt Robin Jørgensen, Nordisk produktchef i marknadsföring för konsumentdatorer hos Komplett.

Läs också: Hur du väljer rätt PC för dina studier

Microsoft Windows är ett vanligt operativsystem och fungerar bra på olika PC-tillverkare. Med detta kommer programvaran och maskinen från olika leverantörer. Windows är därför mer anpassningsbart. Det negativa är dock att du förmodligen inte får den bästa prestandan.

Bärbara PCs från ledande varumärken som Lenovo, HP, Acer, Asus, MSI och Microsoft.

Operativsystemet till Apples Mac är i sin tur utformat speciellt för Apple-datorer, och kan i princip inte köras på andra datorer (men det är möjligt).

 

EXPERTER: Robin Jørgensen från Komplett och Daniel Rosenquist, som bloggar om Apple-produkter, förklarar de viktigaste skillnaderna mellan PC och Mac. Foto: Privat

 

Teknikexperten och Apple-bloggaren («Det store eplet») Daniel Rosenquist, håller med om att operativsystemet utgör den största skillnaden.

- Apple står bakom sin egen hårdvara och programvara, så att de fungerar optimalt tillsammans. Ett exempel är iPhone. Mobilen har inte marknadens bästa specifikationer men är fortfarande snabbare än konkurrenternas, just av den anledningen, säger Rosenquist.

 

PCs erbjuds i alla prisklasser, medan Mac ligger i det övre prisskiktet

Maskiner från Apple är kända för att inte vara de billigaste på marknaden, men även PCs kan ha ett högre pris. Att Apple är dyrare blir därför inte helt rätt, utvecklar Jørgensen. 

Urvalet av PCs är brett och det finns maskiner i alla prisklasser. Här har du allt från «low end»- till «high end»-maskiner, och alla har sin respektive användning. Apple har dock medvetet valt att endast vara verksamma på «high end»-marknaden, och levererar bara det som vi kallar premiummaskiner, berättar produktchefen.

Snygg design har inte bara Apple

Många väljer Mac på grund av designen, och det är ingen hemlighet att Apples maskiner är snygga, särskilt jämfört med en billig PC - men urvalet av PCs är stort, och det finns också snygga PCs.

Apple har länge levererat en snygg design, det ska de ha beröm för. Apple har medvetet valt bort prisvärda datorer och enkla skal eller "chassin".  Men om man jämför en Apple-dator med en PC i samma prisklass, så kommer du att se att PC-tillverkare också levererar bra design. När man rör sig i en jämförbar prisklass får man det man betalar för, med premium design och förstklassiga material, säger Jørgensen.

Samma programvara

De flesta program finns tillgängliga för både Windows och Mac. När du använder din Mac behöver du till exempel inte använda "Pages" eller "Keynote"; du kan mycket väl välja Microsofts Office-paket, om du föredrar det. Några undantag finns naturligtvis, säger Jörgensen. Detta beror också på programmet, men idag hittar man i allmänhet samma program för både PC och Mac, utvecklar han.

Rosenquist påpekar att skillnaderna mellan PC och Mac suddades ut mer efter att Apple bytte till Intel-processorer för några år sedan. Det gjorde bland annat att nästan alla program nu kan köras bra på Mac. Bloggaren har aldrig haft problem med kompatibilitet under de senaste åren, säger han.

Bäst på var sitt område

Spelare föredrar PC för spel, och de som arbetar i ett kreativt yrke föredrar ofta Mac. Och det är ingen tillfällighet att de två huvudindelningarna av maskinerna har specifikationer som gör dem bättre lämpade för vissa uppgifter.

PC har högt anseende bland spelare eftersom PC-tillverkare är tidigt ute med ny teknik. PC-tillverkare skräddarsyr unika datorer för spel som är sammansatta med noggrant utvalda komponenter. Mac är å andra sidan kända för bra skärmar och är därmed populära för foto- och videoredigering.

Dessutom är de mer kraftfulla Apple-datorerna riggade för tunga applikationer, såsom foto- och videoredigering samt tunga ritprogram för kreativa uppgifter.

Unika funktioner

Vid lanseringen av MacBook Pro, kom Apple med en revolutionerande "touch bar". I korthet är det en smart och interaktiv display som ersätter den översta raden på tangentbordet. Och tillverkare utvecklar ständig nya och unika egenskaper i den tuffa kampen om kunderna.

Idag är flera bärbara PCs i det översta prisskiktet så kallade "2-i-1"-PCs. Det unika med dessa PCs är att laptopen är två produkter i en, både PC och surfplatta. Gemensamt för båda är pekskärmen, och man kan dessutom koppla bort tangentbordet på flera av dessa så att du bara har bildskärmen.

2-i-1 PC från Microsoft, Lenovo, HP, Acer och Asus.

   

  

Omöjligt med virus på Mac?

Virus på PC har varit en rädsla ända sedan webbens barndom. (långt ifrån sanningen är det i alla fall inte). Och sedan Apples Mac-datorer började bli populära, har det förekommit rykten om att det är "omöjligt" att få ett virus på Mac. - Men stämmer det egentligen?

Har du ingen ström på mobilen? Så laddar du telefonen snabbare

Vår Apple-specialist kan bekräfta att Mac kan få virus, men att det är långt mindre utbrett. Rosenquist har personligen aldrig upplevt att få virus på sina maskiner, trots många år utan antivirusprogram. Antivirus för Mac har dock blivit både billigt och bra under de senaste åren, säger Apple-bloggaren.