Prismatch*Prismatch*

TILLBAKA: Mario Kart är äntligen tillbaka till Nintendo Switch. FOTO: BERGSALA / NINTENDO

Mario Kart 8: Så blir du bäst

Använd de här tricksen för att överlista dina vänner, eller roa dig med familjen.

- Mario Kart är perfekt att spela med barnen. Mina söner, åtta och fyra år gamla, älskar det. Den äldsta är till och med bättre än mig, säger Mikkel Melsom, innehållskoordinator på Komplett.

Mario Kart Deluxe lanserades i april och är den första versionen till Nintendo Switch. Spelet är en uppgradering av Mario Kart 8 till Wii från 2014. (Se en fullständig översikt över skillnaderna mellan spelen nederst på sidan.)

Läs mer om den senaste Nintendo-konsolen: Allt du behöver veta om Nintendo Switch

- Ryktena säger att Mario Kart 9 kommer nästa sommar. Under tiden kan man få ut mycket underhållning av årets version, och det är inte svårt att bli bra, säger Melsom.

Tips 1: Lär dig banorna på lägsta nivå

- För att vinna på högsta nivå, måste du hela tiden ligga rätt i svängarna och träffa rätt i alla hastighetsökningar. Vill du bli bäst, måste du starta från botten och jobba dig uppåt, säger han.

Mario Kart han nämligen köras på fyra olika nivåer: 50, 100, 150 och 200 cc. Ju högre tal, desto snabbare och smartare är dina motståndare, förklarar Melsom.

 - Om du  först spelar lite på 50 cc med en långsam bil, kan du snabbt lära dig banorna och bli mycket bättre när motståndarna är bättre.

ÖVNING GER FÄRDIGHET: På 50 cc är det inte så svårt att köra exakt rätt, men på 200 cc är det nödvändigt. FOTO: BERGSALA / NINTENDO

Tips 2: Bli bra på att “drifta” länge

- Att sladda,  eller ”drifta”, genom svängarna är något du bör öva mest på , fortsätter Melsom.

De som har spelat Mario Kart tidigare, kommer känna igen styrningen: Genom att hålla in R-knappen på väg in i svängen, kan du sladda genom den. När du driftar får du först blå gnistor under bilen, därefter orange och till slut rosa. Färgen indikerar hur stor fartökning du får ut av svängen.

- Den rosa nivån av gnistor är nytt på Switch, därmed kan du tjäna ännu mer tid än tidigare.


Se videon från Nintendo här – så får du turbofart med hjälp av att sladd:

YouTube Video - Mario Kart 8 Deluxe - Mini Turbo

Tips 3: Var taktisk med dubbla hjälpmedel

En stor förändring  i Switch-utgåvan är att du kan ha hålla dubbla hjälpmedel samtidigt. Det ger dig mycket större frihet att planera när du ska använda dem, än i tidigare versioner, förklarar Melsom.

- Du får bättre hjälpmedel ju längre bak i fältet du ligger, så när du ligger först får du sällan ett kraftigt vapen. Men med dubbla hjälpmedel kan du spara röda skal eller blixtnedslag till dess du ligger längre fram i loppet.


Sett den här? Så gör du enkelt ditt hemnätverk säkrare

Ligger du först i loppet är det också smart att lära dig att kontrollerat kolla bakåt under tiden du kör. Då kan du sikta in dina vapen på motståndaren som kommer bakifrån med hög hastighet. För att kolla bakåt trycket du på X-knappen på din kontroll, förklarar Melsom. Men kom ihåg att inte kolla bakåt under för lång tid åt gången, då kan det snabbt gå galet.

BAKOM DIG: Många hjälpmedel kan du kasta både framåt och bakåt. FOTO: BERGSALA / NINTENDO

Tips 4: Memorera genvägar

Ett annat viktigt moment att lära sig, är genvägar, berättar Melsom. De flesta banorna har nämligen små, dolda avstickare som du kan ta, för att ta dig fram snabbare.

- Du sparar tid på de flesta genvägarna, men ibland kan det vara strategiskt bättre att inte välja en genväg, säger han.

- Oavsett bör du lära dig så många genvägar som möjligt om du vill vinna. Men använd enbart de du känner dig trygg med, annars riskerar du att köra ut och förlora loppet.


En genomgång av alla genvägar i Mario Kart 8 Deluxe hittar du på Polygon.

KAMP OM PLACERINGARNA: Med hjälp av en genväg kan du spara in viktiga sekunder i kampen om segern.  FOTO: BERGSALA / NINTENDO

Tips 5: Använd fartökningar i rätt tidpunkt

Ett känt moment från tidigare versioner, är fartökning, fortsätter Melsom.

- Du får extra fart i landningen om du gör ett trick i luften när du hoppar, och om du trycker in gasen i rätt tidpunkt innan loppet startar.

Tidpunkten när du ska trycka in A-knappen innan start varierar i de olika utgåvorna av Mario Kart. På Switch gäller det att trycka när 2-talet dyker upp, förklarar han.

Gillar du retrospel? Så får du liv i den gamla spelkonsolen

Fartökningar är dessutom nödvändigt för att klara många av genvägarna. Då måste du använda svampar eller köra på speciella fält precis innan du kör av banan, förklarar Melsom.

- Dessutom sägs det att du kan köra ifrån röda skal om du använder fartökningar när du spelar på 200 cc. Men det har inte jag klarat.

SVÄVAR: Trycker du på R-knappen i luften får du extra fart när du landar. BERGSALA / NINTENDO

Tips 6: Låt barnen använda smartstyrning och autoacceleration

Två helt nya funktioner som gör det enklare för nybörjare att delta på lika villkor som erfarna spelare, avslutar Melsom: Smartstyrning stoppar dig från att köra av banan medan autoacceleration ser till att du alltid håller farten uppe.

- Min son på fyra år körde rakt in i väggen utan smartstyrning, men när han använder det så kan vi spela ihop.


Se även:
Tricksen som gör att du kan använda datorn i solen

Själv har Melsom stängt av båda funktionerna, och tror att de flesta som har spelat ett tag kommer göra samma sak.

- Det är inte så kul att använda assistans när du kan köra ordentligt, men det är ett bra sätt att få med barnen. Båda delar gör spelet mycket lättare.

Mario Kart 8 Deluxe Spel till Nintendo Switch

Mario Kart 8 Deluxe

Nintendo Switch
(13)
21 st i lager (1-3 dagar leveranstid)
549:-

Det här är skillnaderna mellan Mario Kart 8 (Wii) och Mario Kart 8 Deluxe (Switch):

Mario Kart 8 Deluxe levereras med allt innehåll från Mari Kart 8, nedladdningsbart innehåll inkluderat. Utöver det har Switch-utgåvan:

- Sex nya rollfigurer: King Boo, Dry Bones, Bowser Jr., Inkling Girl, Inkling Boy och Gold Mario

- Tre nya bilar och två nya hjälpmedel

- Förbättrat ”battle mode”

- Smartstyrning och autoacceleration för nybörjare

- Möjlighet till att hålla två hjälpmedel samtidigt

- Extra mini-turbo i svängarna

- Bättre grafik, nya menyer och mer avancerad lopp-statistik

Källor: Mikkel Melsom, Komplett; mariowiki.comInnehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 01.06.2017

Senast uppdaterat: 01.06.2017