Prismatch*Prismatch*

Mobil 4G-router garanterar internettillgång under semestern

Ska du tillbringa semestern i bilen, båten eller husvagnen? Med mobilt bredband kan du strömma, surfa och dela på de platser du normalt inte har tillgång till WiFi-täckning.

Om du är den mobila typen som tillbringar semestern i bil, på en camping eller kanske i en uthyrd lägenhet, då finns det inte alltid tillgång till internet.

Du kan använda internet från din mobil, men datamängden som ingår i abonnemanget tar snabbt slut om hela familjen ska underhållas, säger Bjørn-Ivar Nordbø, nordisk produktchef för nätverk och smarta hem på Komplett.

Nordbø säger att det snabbt kan löna sig att använda 4G-router med tillhörande datapaket.

Nyckelordet är SIM-kort. Med 4G-router, eller mobilt bredband, behöver du ett extra SIM-kort till den. Du kan antingen välja ett tvilling SIM-kort till ditt nuvarande abonnemang, eller välja att upprätta ett nytt abonnemang med ett extra SIM-kort.

Praktiskt på semestern

Enligt Nordbø kan flera av 4G-routrarna användas där du inte har tillgång till eluttag, något som är extra praktiskt på semestern. Han nämner konkret; Netgear AirCard 790S, denna hotspot har en väldigt bra batteritid, hela 15 timmar, eller Zyxel LTE4506, som kan laddas med hjälp av en powerbank. De är praktiska att ha med sig i farten, och flera användare med olika enheter kan koppla upp sig mot de här 4G-routrarna samtidigt, förklarar han.

Ska du ut och resa? Detta bör du tänka på när du reser med elektronik

Kontrollera täckningen

Något som är smart att undersöka i förväg är 4G-täckningen i det området du ska resa till, innan du lägger pengar på en mobil router. 4G-täckning är viktigt, utan det, kan du varken strömma eller surfa.

Långt upp i fjällen, eller skärgården är exempel på ställen där täckningen kan vara begränsad, förklarar Nordbø

Läst den här? Tekniken som gör dig resa bättre

4G-TÄCKNING: Teleoperatörerna har täckningskartor, där kan du se om det finns täckning i det området du ska. SKÄRMDUMP: OPEN SIGNAL

Kolla täckningskartan på Telenor och Telia, eller ladda ned gratis-applikationen OpenSignal. Applikationen ger dig en täckningsöversikt baserad på data från andra mobilanvändare.

Hur mycket data behöver du?

För dig med en hög datamängd inkluderat i abonnemanget, kan tvilling-SIM troligtvis täcka ditt data-behov, även när du är på resande fot. Utöver det kan du skapa ett nytt abonnemang till ditt mobila bredband, med egen lämpligt datamängd.

För att beräkna rekommenderad datamängd, har vi fördelat tiden på olika aktiviteter, innan du har använt upp 1 gigabyte.

1 GB motsvarar (cirka):

1 timme strömning av serie eller film på Netflix (standardupplösning)

20 minuter strömning av serie eller film på Netflix (HD-kvalitet)

24 timmar strömning av musik (96 kbit/s, normal kvalitet i Spotify)

14,5 timmar strömning av musik (160 kbit/s, hög kvalitet i Sportify)

12.500 laddningar på Aftonbladet.se (på mobil)

TIPS! Du kan spara mycket data genom att lägga spellistor, serier och filmer i offline-läge. Du kan också reducera ljud- eller strömningskvalitet för att  spara data.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 19.06.2017

Senast uppdaterat: 19.06.2017