Prismatch*Prismatch*

INTE BARA PLUGG: För att lättare komma ihåg informationen, bör du bland annat lösa uppgifter, genom till exempel flashcard-applikationer.

Studera smartare: Lär dig mer på kortare tid med tre enkla knep

Några av de mest utbredda studieteknikerna är också de minst effektiva, enligt experten. Men med några justeringar kommer du kunna använda studietiden mycket bättre.

För många studenter innebär det att studera att man går på föreläsningar, läser böcker från pärm till pärm, kanske skriver någon sammanfattning och repetera inför tentan.

- Det har forskats mycket på olika studietekniker, och det är dessvärre så att de som är minst effektiva användes mest. Att läsa kursmaterialet flera gånger, markera text med en markeringspenna och skriva egna sammanfattningar, visar sig faktiskt ge minst tillbaka, förklarar Magnus Ingebrigtsen.

 

Behöver du hjälp att välja studentdator? Se IT-experternas bästa råd 

 

EXPERT: Magnus Ingebrigtsen delar med sig av sina bästa råd om hur du som student kan använda din tid bättre. FOTO: RONALD JOHANSEN

 

Ingebrigtsen studerar master i psykologi vid universitetet i Tromsø, och forskar på människors inställning till inlärning. Dessutom är han grundare av företaget ” «Moderne Studieteknikk», där han håller kurser och föredrag för att hjälpa studenter med mer effektiv inlärning.

- Det finns självklart individuella skillnader, men du kan ta in tre till fyra gånger så mycket information om du studerar på ett smartare sätt.

Följer du de här tre metoderna är du enligt experten på god väg till snabbare inlärning:

 

Metod 1: Läs mindre och försök att ”komma på” mer

En teknik som fungerar bra för många är något som Ingebrigtsen kallar för ”komma på”-träning, där du lägger mindre tid på att läsa, och mer tid på att lösa uppgifter, eller minnas det du har lärt dig. Forskning på temat visar nämligen att om man tränar på att hämta information, leder det till att du enklare kommer ihåg innehållet, enligt inlärningsexperten.

- Helst bör du lägga 30 procent av tiden på att läsa, och 70 procent på att testa dig själv eller prova att komma ihåg det du har lärt dig.

Orsaken är enligt Ingebrigtsen att vi har två olika typer av ”minnesstyrkor”: Själva minnet och ”vägen fram” till ett minne.

- Vanligtvis är problemet att du inte kommer på svaret – även om du egentligen kan innehållet. Ofta använder man för mycket tid på att ”ta in” kunskapen och för lite tid på att ”hämta ut” kunskapen.

Enkla sätt att öva mer på att ”komma på”, är till exempel att förklara för en klasskompis vad du precis har lärt dig, eller lägga ner boken och skriva ner huvudpunkter av det du har läst. Det är mer krävande, men också mycket mer effektivt än passiv lyssning eller läsning, enligt Ingebrigtsen.

 

Metid 2: Träna inför tentan med uppgifter i slumpmässig ordning

När du ska lösa uppgifter menar experten att det är lämpligt att blanda uppgifter från olika kapitel – speciellt när du arbetar med ämnen som ger dig nya färdigheter, som matematik eller statistik.

- Om du löser uppgifter från kapitel tre, vet du redan att du ska använda tekniken som kapitel tre handlar om. Men på tentan kommer du inte få veta vilken slags teknik du ska använda, så du måste lära dig att känna igen tekniken för att lösa uppgiften.

För att vara så förberedd som möjligt inför tentan rekommenderar därför Ingebrigtsen studenter att träna på uppgifter i slumpmässig ordning, som det sedan blir på tentan. Ta ut uppgifter från alla kapitel, blanda dem, dra en slumpmässig och lös den. Gör det gärna tillsammans i grupp, så att ni kan diskutera er fram till vilken typ av uppgift det är innan ni startar.

 

Läst det här? Så får du ordning i e-postkaoset

 

Metod 3: Studera på olika platser

Enligt Ingebrigtsen har det forskats mycket om hur omgivningen påverkar vår inlärning – så kallad kontextuell inlärning.

- Forskningen visar att omgivningen blandar sig in i våra minnen, och kan antingen hindra eller hjälpa oss att komma ihåg det var lärt oss.

I en studie testade man att sätta grupp A, som repeterade innehållet två gånger i ett rum, men gjorde tentan i ett annat rum, och grupp B, som repeterade innehållet i två olika rum, och gjorde tentan i ett tredje rum. Grupp B presterade 40 procent bättre än grupp A, bara för att de hade repeterat i två olika omgivningar, förklarar han och lägger till:

- Den lilla insatsen, som endast kräver att du flyttar dig från ett rum till ett annat, kan faktiskt lyfta hela resultatet på tentan.

Ingebrigtsen har själv tre olika ställen där han föredrar att studera: Ett läsrum på campus, ett café och hemma i soffan.

 

För att enkelt använda de ovanstående metoderna rekommenderar experten dig att använda en av dessa två applikationer:

Anki (gratis till desktop och Google Play, 259 kr i App Store)

Det är en superenkel applikation för att skapa ”flashcards”, eller frågekort. Den hjälper dig att öva på kursmaterialet som du har jobbat med. Du får upp en fråga, en hint, eller en bild, och därefter måste du försöka komma på svaret.

- Du skapar egna kortlekar med dina egna anteckningar, eller så kan du ladda ned andras uppsättningar. Jag har själv både skapat och hittat mycket bra i Anki, och lärt mig allt från spanska, anatomi och fysik till statistik.

När du använder Anki för att öva, frågar applikationen hur lätt eller svårt det var att komma på svaret. Var det väldigt lätt, dröjer det länge innan applikationen ber dig repetera det kortet, och om det var svårt, kommer det tillbaka igen från 10 minuter till någon dag efteråt. Allt det här styrs av applikationen, så att du slipper tänka på när du borde repetera.

- Anki kombinerar alla tre metoderna, alltså träning, slumpmässigt utvalda uppgifter, och eftersom den är på mobilen, kan du öva var som helst – hemma, på bussen eller någon helt annanstans.

Experten tipsar om att använda Anki i studiegrupper, och dela ”kortlekar” med varandra. Det ger extra drivkraft att skapa bra frågekort, och jobbet fördelas på flera.

 

Läs också: Sju tecken på att du bör byta dator

 

Klicka här för att ladda ned AnkiMobile Flashcards i App Store, eller här för att ladda ned AnkiDroid Flashcards i Google Play.

OBS! Det finns flera olika varianter av applikationen, och likande applikationer, men Ingebrigtsen syftar här på orginalversionen.

Memrise (gratis i App Store och Google Play)

I likhet med Anki är det här en applikation med flashcards, men i Memrise finns endast färdiga kortlekar. Applikationen fokuserar på språkinlärning, men det finns också många andra teman du kan fördjupa dig i, till exempel HTML-kodning och anatomi.

- Applikationen är väldigt bra gjord och är mer ”gamified” än Anki. Här blir övningen mer som ett spel, där du får belöningar och går vidare till en ny level.

Klicka här för att ladda ner Memrise i App Store, eller här för att ladda ner i Google Play.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättar: 09.10.2017

Senast uppdaterat: 12.10.2017