Prismatch*Prismatch*

PERFEKT FÖR PENDLARE: Spelar du en match varje dag på väg till jobbet, kommer du snabbt ”ranka” högt i spelet. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Arena of Valor – ett av de snabbast växande mobilspelen för vuxna just nu

Över 200 miljoner spelare har redan hängt på. Här är allt du behöver veta om det populära spelet.

Arena of Valor är ett så kallat ”MOBA”-spel, där flera spelare spelar tillsammans online på en arena – och det har flera likheter med det populära spelet League of legends.

- Spelet är väldigt roligt! Och inte minst tillgängligt. Jag tar upp mobilen och spelar varje gång jag har en ledig minut, säger e-sport entusiasten Andjela Kusmuk, som blev introducerad till det nya spelet under datorfestivalen Dreamhack för två veckor sedan.

Spelet släpptes i Kina för första gången under 2015, den gången under namnet ”King of Glory”. Nu är mobilspelet på snabb uppgång i väst, och spås konkurrera ut Pokémon Go från ”hemskärmarna” på mobiler över hela Skandinavien.

- Arena of Valor är det första mobila MOBA-spelet, där de verkligen har lyckats med användargränssnittet, säger Kusmuk.

KUL MED GAMING: Andjela Kusmuk brinner för e-sport och gaming, och är redan en driven spelare i Arena of Valor. VG PARTNERSTUDIO

Kusmuk jobbar idag på konsultföretaget Netlight, där hon arbetar med att driva gaming- och e-sport-industrin framåt. Hon ligger också bakom podcasten ”Nordic gamer” och har dessutom startat upp e-sports träningslägret ”Area08” – och en rad andra projekt inom e-sport.

Kusmuk är med andra ord en erfaren gamer, men hon tror ändå att alla kan tycka Arena of Valor är kul – oavsett om du känner till andra populära speltitlar som Dota och League of Legends sedan tidigare eller inte.

- Spelet har både utseendet och funktionaliteten som liknar ett väldigt förenklat League of Legends, och det är enkelt. Allt du behöver för att komma igång är en smarttelefon och ett glatt humör. Eftersom du spelar på mobilen är det lätt att lägga ned tillräckligt med tid på spelet – särskilt om du pendlar, säger Kusmuk.

 

Läs också: Så kan DU bli en proffsgamer

 

«League of Legends» på mobilen 

Även om Arena of Valor spelas på mobilen, är det inte som vilket mobilspel som helst. Arena of Valor är ett fullständigt ”fem mot fem”-MOBA på telefonen, med tre banor, flera hjältar och en stor djungel – allt du skulle förvänta dig på ett PC-MOBA, utan att du varken behöver mus, tangentbord eller stabilt nätverk.

 

RÖTT MOT BLÅTT: På kartan har du översikt över alla banorna som kan ta dig till motståndarens bas. SKÄRMDUMP: AOV

Spelarna fördelas i två jämna lag – ett rött och ett blått. Det lag som först klarar ta sig in och förstöra motståndarlagets bas vinner. Du kan välja mellan tre olika banor, eller ”lanes” som det kallas, som alla kommer leda dig till målet. För att kunna ta dig in i basen, måste du först riva ned alla motståndarens torn i minst en av banorna. Utöver de fem spelarna, har båda lagen ett lika stort antal ”minions” (medhjälpare), som kan vara till stor hjälp – särskilt för att skydda sig mot fienden.

Området mellan baserna och banorna är djungel,  där bor det en rad olika okända monster. I början har de flesta spelarna fullt upp med att kämpa i banorna, med vågar du prova på djungeln kan det ge dig flera fördelar i form av guldpengar och ”level up” (”level up” ger dig fler vapen och styrkor till din spelare). Dessutom kan du titulera dig själv som en ”jungler”.

Läs mer: Andjela brinner för e-sport och gaming

- Det går relativt snabbt att utvecklas och bli en bättre spelare. Jag har inte spelat så länge, så det ska bli spännande att se vad som händer när jag tar mig upp i ”ranken” och får spela mot duktiga ” junglers”, säger Kusmuk.

Arena of Valor kan spelas i olika lägen, men klassisk ”fem mot fem” är det mest populära läget att spela i. En ”fem mot fem”-match tar cirka 20 minuter. ”Tre mot tre”-läget spelas på en enklare spelplan med endast en bana – då är matchen normalt över på fem minuter.

RIV TORNET: Alla torn måste rivas ned innan du kan angripa motståndarlagets bas. SKÄRMDUMP: AOV

Nya och gamla hjältar

Innan spelet kan börja, måste du välja en ”hero” du vill spela med. Det finns totalt 35 hjältar att välja mellan – några är stora och tunga muskelberg som fungerar bra som sköld och kan gå först in i striden, andra är snabba och träffsäkra på långt avstånd. Dessutom är det möjligt att spela med gamla välkända stjärnor som Superman, Batman och Jokern.

- Hjälten ”Valhein” är väldigt populär hos nya spelare. Han är stark och tål angrepp bra. Men det är smart att prova flera hjältar. Man vil ju inte vara en ”one trick pony”. Under den senaste tiden har jag spelat mycket med ”Zuka” och ”Natalya”. De passar min spelstil bra. Jag är också lite nyfiken på att prova ”Murad”, berättar Kusmuk.

Har du några ”pro”-tips för hur du blir bra i spelet?

- Om man inte har spelat MOBA tidigare, bör du läsa på innan, och lägga mycket tid på att spela. Det finns en del taktiker du kan följa i början. Till exempel kan det vara smart att låta den första gruppen ”minions” pusha i fronten. Då kan du stå bakom och angripa motståndarna, utan att de kan skada dig. Då får du mer guldpengar, och fler möjligheter att ”level up”.

Kusmuk berättar att det är viktigt att använda hela kartan och försöka flytta sig mellan flera banor – och hjälpa medspelare som har problem i sin bana.

- Spela smart och variera mellan passivt och aggressivt spel, säger hon.

RIKTIGT OBEHAGLIGT: Här gäller det att ha vapnet redo. Hjälten Malloch ger sig inte i första taget. SKÄRMDUMT: AOV

Tror du spelet kommer bli lika populärt som Pokémon Go?

- Arena of Valor är mer komplext än Pokémon Go och lockar därför fler ”hardcore” gamers. Jag tror definitivt att det kan bli större, speciellt om det fortsätter att locka till sig aktiva e-sport-entusiaster och streamers. Det blir spännande att följa spelet framöver, säger Kurmuk.

MOBA-sensationen är fortfarande endast tillgängligt som mobilspel på iPhone och Android, men kommer troligen släppas till Nintendo Switch under andra kvartalet av 2018.

Såg du denna? Så väljer du rätt gamingutrustning

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 19.12.2017

Senast uppdaterat: 19.12.2017