Prismatch*Prismatch*

GER LIV TILL SPELKARAKTÄRERNA: Här utövar Tine cosplay av karaktären Sivir från spelet League of Legends. FOTO: PUGOFFKA

Tine sa upp sig från jobbet för att satsa på cosplay på heltid

Antalet norska cosplay växer stadigt, och består idag av omkring 7000 personer som lägger många timmar på att designa och tillverka sina egna unika spelkaraktär-kostymer. Nu försörjer sig Tine Marie Riis (27) på sin hobby.

 

Av en ren slump upptäckte Riis cosplay under 2009. Hon var på anime – och manga-eventet ”Anime Expo” i Los Angeles, där blev hon omedelbart blev inspirerad av alla människor som hade klätt ut sig till sina favoritspelfigurer.

Kolla också: Arena of Valor – ett av de snabbast växande mobilspelen för vuxna just nu

- Jag hade sett lite bilder och hört talas om cosplay tidigare, men när jag såg de snygga kostymerna folk hade skapat helt på egen hand, blev jag väldigt inspirerad att testa själv. På den tiden trodde jag inte att det fanns några likasinnade i Norge, säger Riis.

Karaktärerna hon efterliknar är spelfigurer hon gillar och kan relatera till. Riis har nämligen alltid varit intresserad av gaming – ett intresse hon ärvt att sina föräldrar, som tidigt introducerade henne för spelkonsoler och dataspel.  Nu är det speciellt World of Warcraft och League of Legend hon spelar – och även inspireras av.

LEAGUE OF LEGENDS-FIGUR: Färgstarka Arcade Miss Fortune skjuter skadliga ljusstrålar mot motståndarna i dataspelet. FOTO: KATRIX MEDIA

Lär ut cosplay-konster och reser världen runt

För tre år sedan slutade hon sitt jobb som hon hade vid sidan av hobbyn – och tog steget in i cosplay-branschen. Nu blir hon inhyrd för att undervisa och hålla i workshops, bland annat på folkhögskolor med egna cosplay-linjer och olika museum. Hon flygs världen runt för att delta på events och enorma cosplay-samligar. Dessutom lägger hon självklart mycket tid på att skapa nya kostymer.

- Även om det inte är vanliga arbetsdagar från åtta till fem, är det ett heltidsjobb. Jag kan lägga allt från sex till 24 timmar i streck på att skapa en kostym.

 

Använder verktyg som många har hemma

När hon började skapa sina första cosplay-karaktärer fick hon hjälp av hennes mormor för att lära sig symaskinen.

- Idag kan man lära sig väldigt mycket genom att se på ”tutorials” på internet, men det fanns inte lika mycket när jag startade. Därför är mycket självlärt för min del.

På sin hemsida delar hon med sig av tillverkningsprocessen på några av hennes kreationer – till exempel en Wonder Woman-cosplay, som hon har skapat av bland annat yogamattor (och mycket annat).

 Klicka här för att se hur du kan göra Riis ”Wonder Woman chest plate”

 

SKAPAT AV YOGAMATTOR: Här har Tine Marie Riis på sig sin cosplay av karaktären ”Wonder Woman”, som superhjälte-figuren i filmen Justice League, som kom ut tidigare i år. Överdelen har hon skapat genom att skära ut bitar av yogamattor. FOTO: ANDREY SPIRIDONOV PHOTOGRAPHY

- Jag brukar säga att man aldrig ska ge upp. Jag har suttit många gånger och känt att saker inte går helt enligt planen, men då tar jag bara en liten paus innan jag provar på nytt.

- Handlar det om att skapa kostymerna så likt som möjligt spelkaraktärernas, eller om att göra och vara som originalet?

- Det är helt upp till dig själv och hur du vill använda din kreativitet. Jag har till exempel skapat en mänsklig karaktär av en ponny från My little pony. Men andra gånger försöker jag skapa kostymer som är så lik karaktärerna som möjligt.

Läs också: "Emzias" råd: Så lyckas du på Twitch

MÄNSKLIG MY LITTE PONY: Bara kreativiteten kan sätta gränser för vad du kan klä ut dig till. Tine Marie Riis har skapat en cosplay inspirerad av ”Fluttershy”, en ponny från My little pony. FOTO: GOLDMIDAS

Stort i USA och störst bland kvinnor

Enligt Riis är det omkring 7000 aktiva cosplay i Norge i dagsläget, och intresset för fenomenet har ökat kraftigt de senaste åren.

- Det är en bransch där man hjälper och stöttar varandra. Överväger du att testa cosplay, är det bara att hoppa på. Alla är väldigt inkluderade, vänliga och villiga att dela med sig av sin kunskap, säger hon.

När Smart var på världens största datorfestival för två veckor sedan – Dreamhack i Jönköping – mötte vi en hel del kreativa och duktiga cosplay, samt mannen som ligger bakom flera av de största cosplay-tävlingarna i Norden, Allan Petersen.

COSPLAY-ARRANGÖR: Enligt Allan Petersen är cosplay något alla kan hålla på med, och i USA är det redan så. FOTO: VIKSTROEM PHOTOGRAPHY/FACEBOOK.COM/VIKSTROEMPHOTOGRAPHY

 

- Cosplay är helt klart störst i USA. Där arrangeras det stora ”conventions” i alla stater, och där är det vanligt att man reser runt för att delta i de olika eventen. Dessutom är cosplay generellt mer accepterat där, förklarar Petersen och lägger till:

- Japan var katalysatorn som satte igång allt, med amerikanarna omfamnade verkligen cosplay och har tagit det till en ny nivå.

I Norden och Europa är det fortfarande flest kvinnor som håller på med cosplay, men enligt Petersen är det sakta med säkert på väg att ändras.

- Cosplay i USA är för alla! Där är det mer accepterat att hålla på med cosplay, det handlar dessutom om att ge liv åt karaktärer från TV-serier, tecknade serier och filmer, inte enbart spelkaraktärer. Människor i alla åldrar, med olika bakgrunder deltar.

Vill du ha mer cosplay-inspiration? Kolla in Tine Marie Riis på Instagram och Facebook.

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 03.01.2018

Senast uppdaterat: 03.01.2018