I GAMING-MODUS: Emilie har deltatt på spill-events over hele verden, og tre ganger i uken kan alle som vil «besøke« Emilie på Twitch-kanalen,

hvor hun streamer at hun spiller. FOTO: KIM VENTURA

 

”Emzias” bästa tips: Så lyckas du på Twitch

Emilie – ”Emzia” – är en av Norges största Twitch-profiler, och flera hundra ser henne spela varje gång hon är live. Här är hennes bästa tips för hur även du kan lyckas på Twitch.

Idag har Emilie en stor följarskara på Twitch, som är en plattform skapad för videostreaming live av videospel. Mycket har hänt sedan hon gjorde sin allra första sändning för drygt två år sedan.

Läs mer om Emilie här: Hon är Norges inofficiella drottning av Twitch

- Jag ville prova det – bara för skojs skull. Jag hade kollat på diverse streams på Twitch tidigare, och tänkte det kunde vara kul att prova själv, förklarar Emilie.

Den första sändningen gav mersmak och nu har Emilie, som på internet är mest känd som ”Emzia”, en fast tidsplan för sina sändningar, så de som följer hennes kanal vet när de kan förväntas se henne live, tisdag, torsdag och söndag.

Kolla också: Så blir du en Youtuber

STOR PÅ TWITCH: Emilie har varit aktiv på Twitch i över två år, och hon har flera bra tips och råd att dela med sig av. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Flera tjänar bra på Twitch

De största Twitch-profilerna blir ofta sponsrade med utrustning från olika företag, och tjänar dessutom pengar på donationer och prenumeranter på Twitch. Det är helt gratis att skapa ett Twitch-konto och att kolla på en stream, med att prenumerera på användare kostar fem dollar i månaden.

- Du kan tjäna allt från en till flera hundra dollar på en stream, om du har ett stort antal följare, men det är självklart helt frivilligt att donera pengar. Människor gör det för att visa att de uppskattar jobbet du gör, säger Emilie och lägger till:

- Du kan tjäna mycket pengar om du har många följare. Det finns flera stora streamers som lever väldigt bra på det.

Såg du denna? Andjela brinner för e-sport och gaming

Twitch-profilen öppnar många dörrar för Emilie – som bland annat har varit programledare på Viasat Sports program ”World of Esports” och rest på flera gaming-events runt om i världen. Idag jobbar hon i mediabranschen och trivs med variationen mellan jobb och fritid.

- Man ska streama för att man tycker det är roligt, och man bör inte lämna sitt jobb för att streama på heltid. Om du vill satsa, rekommenderar jag att du startar litet, och på sikt ser om det är något du trivs med och kan leva på. Emilie lägger till att hon inte utesluter att jobba mer med e-sport, gaming och TV i framtiden.

- Jag tycker spelindustrin är väldigt spännande och tar saker lite som de kommer.

 

REDO FÖR STREAM: Emilie använder två skärmar, en till Twitch och en till spelet. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Kom igång med rätt utrustning

När Emilie började direktsända hade hon lite extra utrustning, utöver en gamingdator. Nu har hon ett hörn i sovrummet helt anpassat för streaming.

- Jag är en väldigt casual gamer, och har därför inte varit så fokuserad på datorns specifikationer. Jag hade en sämre dator tidigare, och den var jag tvungen att uppgradera eftersom det krävs mer av datorn när man streamar under tiden man spelar. Ju bättre dator du har, desto bättre kvalitet blir det på grafiken och streamen. 

Är du nyfiken på ”Emzias” utrustning? Klicka in dig på hennes kanal, där du kan se vilka komponenter hon har i sin dator.

- Det finns mycket utrustning man kan köpa, men jag tycker det allra viktigaste är en web-kamera, mikrofon och headset. Headset bör du oavsett ha när du spelar, medan en bra kamera och mikrofon kommer ge bra bild och ljud i streamen, förklarar hon.

 Kolla också: Så väljer du rätt gamingutrustning

 

”Emzias” bästa tips för att lyckas

Det är självklart inte enbart bra utrustning som krävs för att bli framgångsrik på Twitch. Hon understryker att det allra viktigaste är att ha roligt – och att spela spel som man själv tycker är kul.

Använd grafiska element på din kanal

Det gör att din profil ser lite mer professionell ut.

 

Gör en tidsplan

Då vet dina följare när de kan förväntas se dig. Gå inte ut för hårt, starta hellre lite försiktigt så du inte tröttnar.

 

Prata om vad du gör i spelet

Många är på Twitch för att bli underhållna, och andra är där för att få tips. Prata högt om tankar och val du gör i spelet, ungefär som en kommentator i en fotbollsmatch.

 

Kommunicera med dina tittare

Twitch är interaktivt, och du bör svara och försöka lära känna dem som skriver till dig i chatten.

 

Spela det du tycker är kul

Det lönar sig att spela spel som du själv tycker är roliga. Spela inte ett spel bara för att de är populära. Håll dig gärna till ett eller två spel, så dina följare vet vad de kan förvänta sig.

 

Häng med i andras stream

Se vad andra gör och lär sig av dem. Var gärna aktiv också, så att du lär känna dem som är där, mem gör inte reklam för din egen stream.

 

Glöm inte sociala medier

Se till att ha sociala medier-profiler som tittarna kan följa dig på. Uppdatera gärna med bilder från vardagen och events du besöker och håll följarna uppdaterade på när du går live.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 03.01.2018

Senast uppdaterat: 03.01.2018