Prismatch*Prismatch*

Foto: iStock

Nyheter på väg: Dessa spel ser experterna mest fram emot 2018

Spelåret 2017 bjöd på både höjdpunkter och nedgångar, och nu väntar flera spännande nyheter. Här är spelen experterna på Komplett ser mest fram emot i år.

- Det var väldigt många bra spellanseringar i fjol, men enligt mig var ”The Legend of Zelda – Breath of the Wild” den största höjdpunkten. Nintendo gjorde allt rätt vid lanseringen av den nya spelkonsolen – och äntligen kom det ett nytt Zelda-spel. Spelet har allt man kan förvänta sig och mycket mer, förklarar Mikkel Melsom, som är YouTube-ansvarig hos Komplett och en dedikerad gamer.

Läs också: "Arena of Valor" - ett av de snabbast växande mobilspelen för vuxna just nu

Även Espen Harring, som är spelansvarig hos Komplett, är enig i att det nya Zelda-spelet var det bästa spelet som lanserades förra året.

- Det var helt klart det största spelet – och även min höjdpunkt. Jag ska faktiskt döpa min dotter i helgen, och hon ska heta Selda!

- Annars var 2017 ett år där det kom många spel som man faktiskt spelade klart. Det var länge sedan jag spelade så många spel som jag fullförde, till exempel  ”Horizon Zero Dawn”, ”Super Mario Odyssey” och så klart ”The Legend of Zelda – Breath of the Wild”, lägger Harring till.

SPEL-EXPERTER: Mikkel Melsom (t.v) och Espen Harring hos Komplett, tycker det är många spännande spelnyheter runt hörnet.  FOTO: VG PARTNERSTUDIO

- Var det något spel som var en besvikelse i fjol?

- Ja, absolut. Jag är ett stort fan av Star Wars, men spelet Star Wars Battlefront II var en besvikelse. Här fanns alla förutsättningar för att spelet skulle bli en succé. Inte bara för att det är ett tillskott i en redan älskad serie, utan spelet kom också i samband med en ny biofilm. Jag har spelat mig igenom det, men det är tydligt att de som ligger bakom spelet bara vill ha pengar, och de har förstört spelet med mikrotransaktioner, säger Melsom och Harring håller med:

- Det var årets besvikelse, helt klart.

För att få tillgång till fördelaktiga föremål i spelet, ville EA Games att spelarna skulle betala med äkta pengar. På grund av massiv kritik från användarna, har de nu tagit bort mikrotransaktionerna.

Men låt oss inte fasta för mycket i förra årets spel – här är spelen experterna ser mest fram emot i år:

 

«Marvel’s Spider-Man»

Under året får vi ett återseende med karaktären Peter Parker, när Insomnic Games och Sony Interactive Entertainment lanserar ett nytt Spider-Man-spel, något som nog kommer föra en tillbaka till barndomsminnen och väcka nostalgiska känslor hos många Marvel-fans.

- Jag gillade att spela Spider-man när jag var yngre, och har länge saknat ett bra Spider-Man-spel. Det kommer bli ett svårt ”open world”-spel, där man får slänga sig mycket mellan byggnaderna. Det ser jag fram emot, säger Melsom.

Harring är själv inte något stort ”fan” av Marvel, men ser ändå väldigt mycket fram emot lanseringen.

- Det mekaniska i spelet blir väldigt spännande. Det liknar väldigt mycket Spider-Man-spelet som kom till Playstation 2, och det var legendariskt.

 

Spelet är exklusivt för Playstation, och kommer under 2018. Förhandsboka här:

«Far Cry 5»

I fjol lanserade företaget Ubisoft spelet Assassin’s Creed: Origins, som fick lysande recensioner. I år kommer företaget lansera ett nytt kapitel i en annan känd spelserie, nämligen Far Cry. Spelet kommer utspela sig i en fiktiv stad i USA, där du lär känna medlemmar från en extremistisk kult-miljö. 

- Ubisoft gjorde ett jättebra jobb med nya Assassin’s Creed-spelet, och från det vi har fått se av Far Cry 5, så ser det väldigt bra ut. De har väntat länge med att komma med något nytt i den här serien, och det verkar som att de har återanvänt några av krafterna från Far Cry 3 – som var ett väldigt bra spel, säger Melsom.

Spelet kommer till alla plattformar, och lanseras den 27 mars. Förhandsboka här:

«Skull and Bones»

I tillegg til «Far Cry 5» lanserer også Ubisoft et piratspill hvor det ser ut til at spillskaperne har plukket noen av de beste elementene fra spillet «Assassin´s Creed IV: Black Flag» fra 2013.

– Ubisoft viste oss i fjor at de virkelig kan, og selv om vi ikke har fått høre så mye om «Skull and Bones» siden i sommer, mener jeg vi burde ha litt troen på at de leverer også her, sier Harring.

 

Spelet kommer till alla plattformar, och lanseras hösten 2018. Förhandsboka här:

«A Way Out»

Ett annat spel som experterna har höga förväntningar på är spelet A Way Out, som är skapat av svensken Josef Fares, som regisserade filmerna Kopps och Jalla Jalla. Spelet fick stor uppmärksamhet när det visades upp under fjolårets E3 i Los Angeles, som är en av de största och viktigaste mässorna i spelvärlden.

Genom att samarbeta med en annan spelare, i samma rum eller online, styrs karaktärerna Leo och Vincent, två fångar som måste bryta sig ut från ett fängelse och därefter hålla sig undan myndigheterna.

- Spelet ser väldigt lovande ut, baserat på trailers som har kommit. Här har utvecklarna tagit ett nytt grepp om multiplayer-biten. Du kan nämligen bara spela det med delad skärm, och det verkar faktiskt inte finnas något singleplayer-läge, säger Melsom.

En smart sak som Fares och EA har gjort, är att båda spelarna inte behöver köpa spelet. En duo behöver med andra ord endast ett spel.

 

Spelet kommer till alla plattformar, och lanseras den 23 mars. Förhandsboka här.

«Red Dead Redemption 2»

Spelföretaget Rockstar Games, som ligger bakom den populära spelserien GTA, förväntas komma med en uppföljare till ett av de mest populära – och enligt experterna ett av de bästa – spelen de har gjort: Read Dead Redemption från 2010. I likhet med föregångaren utspelar sig actionspelet i en ”western”-miljö.

- Detta kommer bli så bra att många som vanligtvis spelar på PC, kommer att krypa till korset och köpa sig ett Playstation för att kunna spela det här spelet, säger Harring.

- Det är ett single player-spel med en stor historiedel, som man kan spendera lång tid på. Vi hoppas att spelet kommer i år, men vi vet faktiskt inte om det gör det. Rockstar Games tar god tid på sig, och det kan hända att lanseringen skjuts upp till 2019, lägger Melsom till.

 

Spelet kommer först lanseras till Xbox och Playstation, möjligen under andra kvartalet 2018. Förhandsboka här.

«Shadow of the Colossus»

Experterna tycker också att det är väldigt spännande att det kommer en ny utgåva av spelet Shadow of the Colossus, som senast gavs ut under 2011. Särskilt Harring ser fram emot det här spelet.

- Det är ett action-äventyrsspel som inte liknar något annat. Det är svårt att beskriva det, och det måste helt enkelt bara testas. Här får ni lita på rekommendationen, som kommer från en som har spelet en hel del, skrattar han.

Spelet har tidigare fått bra kritik, bland annat för att vara minimalistiskt designat och för att ha en känslofylld handling.

 

Spelet är exklusivt för Playstation och lanseras den 6 februari. Förhandsboka här.

«Anthem»

Ett av spelen experterna har högst förväntningar på är ett nytt spel från utvecklarna i BioWare, som bland annat har skapat Mass Effect-spelen. Anthem kommer bli ett action-spel, där spelkaraktären har på sig en så kallad ”exosuit”, en dräkt som är en slags mobil maskin, som kan anpassas med olika vapen och extra krafter.

- Det påminner lite om spelet Destiny 2, som kom i höstas, och grafiskt ser spelet Anthem otroligt bra ut!

 

 Spelet kommer till alla plattformar, och antagligen i slutet av 2018. Förhandsboka här.

«Death Stranding»

Det sista spelet som Melsom och Harring ser fram emot – och hoppas kommer – är Death Stranding, som det har kommit en del hintar om.

- Det är Hideo Kojima som har skapat spelet – mitt favorit-spelföretag.  Vi vet än så länge väldigt lite om spelet, och de trailers som har kommit har bara gjort oss mer förvirrade. Det vi vet är att det ligger en inriktad historia i botten – och eftersom det är Kojima som har skapat spelet, måste det vara bra, säger Melsom och lägger till: 

- Men det är faktiskt inte säkert att spelet kommer i år. Kojima avvaktar gärna ett halvår, om han känner att spelet inte är helt färdigt.

 Föredrar du retro-spel? Ge den gamla spelkonsolen nytt liv

Spelet kommer till Playstation och PC, möjligen under 2018. Förhandsboka här. 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 22.01.2018

Senast uppdaterat: 23.01.2018