Prismatch*Prismatch*

Trådlöst eller kabel – vad laddar mobilen snabbast?

Allt fler mobiltelefoner kan laddas med hjälp av trådlös teknik, men är det egentligen bättre än att ladda på det gamla hederliga sättet? Här får du svaret.

När iPhone 8 och iPhone X lanserades i höstas blev det klart att även Apple kommer satsa på trådlös laddning, eftersom de valde att integrera Qi-teknik i sina nya telefoner. Qi (som uttalas ”chi”) är tekniken de allra flesta mobiltillverkare använder för trådlös laddning, något som innebär att de flesta trådlösa laddare på marknaden kan användas på de flesta telefoner, oberoende av tillverkare.

- Idag har de flesta nya telefoner stöd för trådlös laddning och det kommer högst troligt att bli standard i framtiden. Även om själva mobilen har stöd för det, måste du naturligtvis inte ladda trådlöst, säger Truls Aleksander Hammer, produktchef för mobil hos Komplett.

SÅ FUNGERAR DET: Med hjälp av en metallspole i batteriet och en metallspole i den trådlösa laddaren skapas ett magnetfält som överför energi till batteriet. ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO

Både batteri och laddare avgör hastigheten

Enligt Hammer är det särskilt två saker som påverkar hur snabbt en telefon kan laddas upp trådlöst.

- Det första är batteriet i telefonen. Dessutom kommer naturligtvis laddaren påverka hastigheten, förklarar Hammer.

Samsung har exempelvis batterier som kan laddas med en högre effekt än det Apple har, enligt ComputerWorld, något som gör att Samsungs senaste telefoner kan laddas snabbare trådlöst.

Medan iPhone 8 och iPhone X ska tillåta en maximal effekt på 7,5 watt genom trådlöst laddning har andra aktörer, som exempelvis Samsung, valt batterier som kan ta emot effekt på upp till 10 watt.

Jämförelsevis levererar en ordinarie iPhone-laddare en effekt på 5 watt, något som får en att tro att en mer kraftfull trådlös laddare kommer ladda snabbare (men inte snabbare än iPad-laddare som levererar effekt på 12 watt genom kabel).

ELEKTRISK EFFEKT: Om du inte kommer ihåg ström-begreppen från NO-lektionerna i skolan, får du här en liten påminnelse om hur det hela hänger ihop. Watt står för den elektriska effekten. ILLUSTRATION: VG PARTNERSTUDIO

Vi har testat trådlös laddning på iPhone 8

För att undersöka skillnaden mellan trådlös och vanlig kabelbunden laddning på iPhone 8, utförde vi ett experiment där vi laddade ur batteriet på två telefoner, som har använts ungefär lika länge. Vi la den ena telefonen på en trådlös laddningsplatta, med effekt på 7,5 watt, och den andra kopplades till en kabelbunden originalladdare för iPhone, med effekt på 5 Watt.

Så gick det:

0 minuter: Båda mobilerna har 1 procent ström.

10 minuter: Båda mobilerna har laddat upp till 10 procent. Laddarna är så här långt lika snabba.

15 minuter: Kabelbundet: 19 procent. Trådlös: 17 procent

0,5 timme: Kabelbundet: 29 procent. Trådlöst: 24 procent. Den kabelbundna börjar dra ifrån.

1 timme:  Kabelbundet: 62 procent. Trådlöst: 40 procent.

1,5 timme: Kabelbundet: 82 procent. Trådlöst: 50 procent.

2 timmar: Kabelbundet: 100 procent. Trådlöst: 68 procent.

3 timmar: Kabelbundet: 100 procent. Trådlöst: 94 procent.

3,5 timmar: Kabelbundet: 100 procent. Trådlöst: 95 procent.

Vi använde den här Belkin-laddaren, som är en av de snabbaste trådlösa laddarna på marknaden just nu.

 

Kolla också: De bästa smarttelefonerna just nu

Forskaren förklarar resultatet av laddningen

Till en början laddade båda telefonerna ungefär lika snabbt. Knut Bjarne Gandrud, som jobbar på forskarföretaget IMEC och forskar på nästa generations batterier, förklarar att detta troligtvis hänger ihop med att Li-ion-batterier laddas upp i olika faser och har ett kontrollsystem som gör att batteriet inte alltid tillåts ladda på full effekt.

- Syftet med kontrollsystemet är att undvika att batteriet skadas på något sätt, förklarar han.

Efter att båda batterierna kommit upp i omkring 20 procent, gick den kabelbundna laddaren om, trots att den trådlösa laddaren har en högre effekt – och teoretiskt sätt bör ladda snabbare. Det indikerar att batterierna då gick in i en fas där de tilläts ladda på full effekt.

- Det stämmer nog att trådlösa laddare kommer verka långsammare.  I den trådlösa laddaren kommer det nämligen vara mer förlust, eftersom strömmen måste överföras från laddningsstationen till mobilen via ett elektromagnetiskt fält. Förlusten kommer normalt vara värmeutveckling, både i laddningsstationen och i mottagaren i telefonen, samt att inte all energin som går in i det elektromagnetiska fältet blir konverterad till ström i telefonen, säger Gandrud.

Kortfattat tappar den trådlösa laddaren en del av effekten, eftersom en del av energin går till att värma upp laddaren och telefonen. Batteriexperten påpekar dock att det troligtvis kommer bättre och mer kraftfulla trådlösa laddare på marknaden i framtiden.

Spelar du mycket på mobilen? Arena of Valor – är ett av de snabbast växande mobilspelen för vuxna just nu

- Även om du tappar mer med trådlöst laddning, kommer du kunna ladda upp batteriet snabbare om du har en trådlös laddare med högre effekt, så länge telefonen klarar att ta emot effekten. Till exempel, en 15W laddare kommer kanske kunna ladda upp samma batteri lika snabbt som en 10W kabelbunden laddare., förklarar han.

- I slutet av experimentet kan det verka som om den trådlösa laddaren har stannat upp laddningen, och inte kommer ladda upp batteriet till 100 procent. Kan inte den trådlösa laddaren ladda batteriet fullt?

- Detta är spekulationer från min sida, men kontrollsystemet i batteriet ser även till att batteritemperaturen inte blir för hög, och det kan vara så att batteriet var för varmt och att kontrollsystemet därför inte tillät det att laddas upp mer. I så fall borde laddningen ha fortsatt uppåt efter en liten stund.

Flera fördelar med trådlös laddning

Även om den trådlösa laddaren inte laddade snabbast i vårt informella test, finns det flera bra anledningar att använda den trådlösa tekniken.

- Det är ofta mer praktiskt att ha en trådlös laddare, exempelvis på skrivbordet, i bilen eller på sängbordet, säger Hammer hos Komplett.

Dessutom påpekar han att laddning under natten är tryggare med trådlös laddare.

- Många laddar telefonen i sängen. Lägger man istället telefonen på en ”docka” på sängbordet, är det mycket bättre, avslutar han.

Flera telefoner har stöd för trådlös laddning. Bland annat dessa från Apple och Samsung:

 

Upprättat: 26.02.2018

Senast uppdaterat: 26.02.2018